Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Daði & Gagnamagnið representerar Island i Eurovision 2021

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


Foto & copyright: Baldur Kristjáns
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

EUROVISION 2021. Nu står det klart att Island ansluter sig till de länder som låter sin 2020-artist tävla i Eurovision 2021. I det här fallet blir det alltså Daði Freyr och gruppen Gagnamagnið som fått äran att representera Island nästa år.

 

Ingen Söngvakeppnin 2021

Beskedet som isländska TV-bolaget RÚV gett innebär således att det inte blir någon Söngvakeppnin-uttagning 2021, utan istället är det första gången sedan 2005 som RÚV gör sitt val till Eurovision Song Contest via internval. 2005 gällde det sångerskan Selma, som återvände efter att ha varit 18 poäng från att ta segern från Sverige i Eurovision 1999, och denna gång gäller det alltså Daði & Gagnamagnið som inför Eurovision 2020 var stora favoriter till att ta hem segern. Bland annat vann de flera av de inofficiella Eurovision-omröstningar som hölls i våras, däribland vår omröstning.

Det har under en tid ryktats om att Daði Freyr skulle vara intresserad av att tävla för Island i Eurovision så länge han inte skulle behöva ställa upp i Söngvakeppnin på nytt. Nu slipper han alltså det i och med att det blev internt val.

 

Hur blir det med låten?

RÚV eller Daði Freyr har ännu inte sagt något om när eller hur det nya tävlingsbidraget till Eurovision kommer att släppas. Som tidigare kommunicerat får ingen 2020-låt tävla i Eurovision 2021, utan Daði Freyr måste nu sätta sig med sitt team och ta fram ett helt nyskrivet bidrag. Om låten sedan väljs internt eller om det blir någon slags minifinal av alltihopa återstår att se.

Det finns också planer på att de nu uteblivna sändningarna från Söngvakeppnin 2021 kommer att ersättas på något sätt i februari och mars. Exakt hur vill inte RÚV säga än.

 

Fakta: Det här är Daði Freyr & Gagnamagnið


Daði Freyr Pétursson föddes den 30:e juni 1992 i Reykjavik. När han var ett år gammal flyttade han med sin familj till Danmark och bodde där under åtta års tid innan de bestämde sig för att flytta tillbaka till Island. Idag bor han dock i Berlin i Tyskland tillsammans med sin fru och dotter. Daði har en examen i sociologi samt en Bachelor of Arts i ljudproduktion. 2017 tävlade han i Islands uttagning Söngvakeppnin då med bidraget Hvað með það? (Is This Love?). Den gången blev det ingen seger, utan han fick nöja sig med en andraplats. 2020 gick det bättre då han vann hela uttagningen.

Gruppen Gagnamagnið leds av Daði och har hittills bara släppt två singlar, vilka är låtarna de tävlade med i Söngvakeppnin. Själva gruppen består av förutom av Daði  och hans fru Árný Fjóla Ásmundsdóttir även av sångerskan Sigrún Birna Pétursdóttir och deras vänner Hulda Kristín Kolbrúnardóttir, Stefán Hannesson och Jóhann Sigurður Jóhannsson.

Daði Freyr & Gagnamagnið skulle ha tävlat med bidraget “Think About Things” som gjordes av Daði Freyr Pétursson själv. Bidraget var som vi tidigare nämnt en av de stora förhandsfavoriterna till att ta hem segern, men om det hade blivit så eller inte kommer vi aldrig att få reda på.

Så här såg Daði Freyr & Gagnamagniðs officiella finalframträdande ut i Söngvakeppnin 2020:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen