Auditionvecka i Una voce per San Marino (december 2021)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Mellan den 13:e och 17:e december 2021 kommer auditions att genomföras på Teatro Tiano i San Marino inför landets nya större uttagningsformat till Eurovision 2022. Auditionen gäller än så länge de som tävlar om att representera landet i nykomlingskategorin i den avgörande finalen i februari.

 

Hur kommer detta gå till?

Enligt det schema som har lagts ut på programmets hemsida kommer sammanlagt 86 personer att medverka, av dessa har 17 personer lagts till och 15 tagits bort sedan föregående beskedet släpptes i början av december. Alla auditions pågår dagligen måndag till fredag mellan klockan 11:00 och 19:00 (exklusive lunchavbrott) där varje artist som kan vara solo, duos, trios, grupper etc. får 12 minuter vardera på scenen. Artisterna kan komma från vilka länder som helst, den gemensamma nämnaren är att alla kommer att uppträda på Teatro Tiano i San Marino.

Juryn som kommer att bedöma deltagarna består av Roberta Faccani, Emile Munda, Roberto It Costs, Steve Lyon och Mimmo Paganelli.

Det är ännu oklart huruvida auditionen kommer att filmas och/eller publiceras redan nu eller om det eventuellt sker vid ett senare tillfälle.

För övrigt kommer det att bli ytterligare ett auditiontillfälle i början av januari 2022, dock är det oklart om de som uppträder nu får komma tillbaka då också eller om det är fler deltagare som väntar.

 

Så kommer San Marino välja artist och bidrag 2022

I början av april 2021 släppte TV-bolaget SMRTV en kommuniké med planerade TV-program för 2021, där man bland annat meddelade att det skulle bli ett nytt uttagningsformat för att utse artist och bidrag till Eurovision 2022. Den nya uttagningen har fått namnet Una voce per San Marino och kommer att ha upplägget om en finalkväll om 18 tävlande varav en hälft består av etablerade artister och en hälft om nykomlingar/rookies. Finalen är planerad att äga rum lördagen den 19:e februari 2022 i Teatro Nuovo i Dogana där alla tävlande framför varsin originallåt tilltänkt Eurovision 2022 och sedan får en jury avgöra vem som ska vinna.

Inför finalen ska startfältet utses genom två olika processer. Enligt det regelverk som släppts framgår det att vem som helst i världen som är minst 16 år gammal (senast den 10:e januari 2022) har möjlighet att ansöka om att delta i tävlingen, även om minderåriga behöver ha målsmans tillstånd för att få medverka i tävlingen.

 

Så utses de etablerade artisterna

SMRTV kommer att bjuda in artister i den etablerade kategorin, vilka både kan vara kända och okända namn från hela världen. Var och en av dessa kommer att framföra varsin låt tilltänkt Eurovision. Dessa artister kommer inte att behöva genomgå de kvalprogram som nykomlingarna behöver göra.

 

Så utses nykomlingarna

Den här processen är den längsta i serien och genomgår tre steg: auditions, kvalheats och kvalfinal.

 

Auditions

Ett större antal personer har på tävlingens hemsida ansökt om att delta i uttagningen. De artister vars ansökningar har godkänts kommer sedan i omgångar att få åka till San Marino för att genomgå en audition kallad Academy & Casting-runda. Den går ut på att deltagarna får visa sina kunskaper och får chans till övning innan var och en gör ett slutprov för en examinator. Baserat på slutprovet avgörs det sedan vilka artister som ska få tävla vidare i uttagningen. Rundan hålls på Teatro Nuovo i San Marino och är planerade att äga rum mellan den 13:e och 17:e december 2021 respektive 5:e till 11:e januari 2022. Det är oklart om alla behöver närvara alla dagar eller om det är uppdelat för att kunna ta emot så många som möjligt. Enligt reglerna kan det bli fler/färre sessioner beroende på hur många som kommer att närvara.

 

Kvalheats och kvalfinalen

Efter auditions kommer det att hållas fem så kallade kvalheats på Teatro Titano mellan den 9:e och 13:e februari 2022. I dessa program kommer deltagarna att uppträda inför en expertjury som sedan avgör cirka 16 deltagare som går vidare till en slags kvalfinal som hålls på Teatro Titano den 16:e februari. Av de 16 deltagare som medverkar i kvalfinalen kommer endast nio av dem att röstas vidare av expertjuryn till den stora finalen där San Marinos representant ska koras.

 


 

Kommentera