Vilka uttagningar pågår i december 2021?

PANELEN TIPSAR. Sista månaden för år 2021 har anlänt och det blir en månad som verkligen sätter igång 2022 års uttagningssäsong, om än inte fullt ut i och med att många länder de facto väljer artist och bidrag någon gång mellan januari och mars. Några av de händelser som är planerade att äga rum i december (om inget annat ändras) presenteras i denna artikel.

OBS! Alla händelser som publiceras i denna artikel är med reservation för eventuella framtida justeringar och tillägg.

 

Festivali i Këngës 60 äger rum i Albanien

I vanlig ordning kommer Albanien att bli klar med sitt artist- och bidragsval till Eurovision Song Contest nu i december. Själva uttagningen FiK firar 60-årsjubileum och detta lär nog uppmärksammas på något sätt. Många uppgifter kring årets sändningar saknas, men det som är bekräftat är att sändningarna kommer att äga rum den 27:e, 28:e och 29:e december samt att 20 artister kommer att tävla om segern. Namnen på tävlingsbidragen släpps inom de närmaste veckorna men det är oklart exakt vilket datum som gäller.

 

Bulgariens tävlingsbidrag kan släppas officiellt

I slutet av november bekräftade Bulgariska BNT att de internt valt ut rockgruppen Intelligent Music Project med bidraget “Intention” att representera Bulgarien i Eurovision 2022. Enligt fler uppgifter kommer låten att släppas redan nu i början av december.

 

Två heats kvar i Estlands Eesti Laul 2022

Uttagningen Eesti Laul är inne på sin 14:e säsong och även om det ännu inte har hunnit bli år 2022 är uttagningen i full gång med att avgöra fyra grundläggande heats. Hittills har det första och det andra heatet avgjorts och den 4:e och 11:e december avgörs de två sista heaten. Totalt kommer 20 bidrag att kvala vidare till de två semifinalerna som väntar i februari.

 

X Factor Israel pågår

TV-bolaget KAN har i samarbete med Channel 13 i Israel inlett en ny säsong med X Factor som sedan slutet av oktober genomgår auditions och andra kvalprogram. Först senare under säsongen kommer det bli avgörande moment där det sedan är tänkt att finalisterna ska framföra tilltänkta Eurovisionbidrag och att vinnare slutligen får med sig sitt bidrag till Turin.

 

Italien väljer jokrar till Sanremo-festivalen

Den kommande värdnationen Italien kommer i vanlig ordning att utse artist och tävlingsbidrag via Festival di Sanremo. Även om den hålls först i början av februari kommer två av startfältets tävlande att väljas ut redan den 15:e december, vilket är jokrarna som deltar i nykomlingstävlingen San Remo Giovani. Det har tidigare sagts att även de 22 tävlande i Festival di Sanremo kan komma att presenteras i samband med Giovani-finalen, men senaste nytt talar om att startfältet kan komma att bli officiellt även innan den avgörande finalen. I så fall adderas startfältets jokrar den 15:e december. Eventuellt kan ytterligare två bidrag läggas till – dessa är dock inte jokrar.

 

Auditionvecka i San Marino

Mellan den 13:e och 19:e december inleds den nya uttagningen i San Marino på riktigt då den första auditionveckan genomförs. Det är dock oklart om dessa kommer att filmas och läggas ut direkt eller om det bara blir internt till en början. En ytterligare auditionrunda kommer att genomföras i januari innan det sedan väntar kvalprogram och kvalfinal inför den avgörande finalen.

 

Dagliga dueller och veckofinaler i EMA Freš

Fram till julafton pågår de avgörande duellerna i Sloveniens EMA Freš, där 24 artister som är mellan 16 och 29 år tävlar om fyra platser i EMA-startfältet. Duellerna genomförs varje måndag till torsdag och på lördagar hålls sedan veckofinaler där vinnare koras. Dagarna före julafton genomförs även en slags uppsamlingsvecka där alla utslagna bidrag får en ny chans. Senare i januari hålls två kvalfinaler där vinnarna koras, dvs. dee som sedan får tävla i EMA.

 

Onlineröstning i Tjeckien

Efter fjolårets internval är Tjeckien tillbaka till att välja artist och bidrag genom en onlineröstning. Den 6:e december är det planerat för att startfältets tävlande ska presenteras och dagen därpå öppnar möjligheten för onlineröstning. Efter åtta dagar avslutas sedan den röstningen varpå alla röster sammanställs och vägs samman med en jurypanels röster. Vinnaren får representera Tjeckien i Eurovision 2022 och omkring den 16:e december beräknas allt vara klart.

 

Fem antagningar avslutas i december

Vi vill också passa på att påminna om att nu i december avslutas många av de antagningar som har varit öppna under hösten. Serbien avslutade sin antagning den 1:a december och därefter följer Lettland (7:e), Montenegro (10:e), Kroatien (12:e), Malta (15:e) och Rumänien (19:e). Om du vill ta chansen att skicka in en eller flera låtar är det dags att sätta igång med detsamma!

 

Vad mer kan hända?

Det här är några saker som är inplanerade i kalendern, mer saker kan tillkomma utifrån vilka faser respektive land befinner sig i. Kanske släpps studioversioner av kommande tävlingsbidrag, kanske blir det ett och annat internval som presenteras eller en final som läggs till. Eller så kanske fler länder börjar presentera sina startfält? Vad som helst kan hända nu när uttagningssäsongen är igång på allvar – även om det är lite mindre än en månad kvar till 2021 officiellt blir 2022.

 


 

Kommentera