Australien behåller sitt artistval till Eurovision 2021

EUROVISION 2021. Som vi tidigare berättat om är det många länder som kommer att behålla sina 2020-artister till Eurovision 2021. Senast i raden att bekräfta deltagande och artistval är Australien, som alltså ytterligare en gång ger sångerskan Montaigne en chans att få sjunga på Eurovisionscenen.

 

Vad har hänt?

Det var i februari 2020 som Montaigne tog hem segern i den australiensiska nationella finalen med bidraget ”Don’t Break Me” (se video längre ned i artikeln) och hon skulle därmed få representera Australien i Rotterdam i maj 2020. Men eftersom att EBU valde att ställa in Eurovision 2020 på grund av covid19-pandemin blev det ingen resa denna gång. Däremot har TV-bolaget SBS beslutat att Montaigne får en ny chans att tävla i Eurovision, denna gång i 2021 års upplaga.

 

Ny låt ska utses

Även om Montaigne ges en ny chans kommer hon och hennes team behöva ta fram ett nytt bidrag 2021, efter att EBU:s referensgrupp fattade beslut om att inte tillåta 2020-låtarna i Eurovision 2021. Däremot är det inte sagt hur Montaignes 2021-låt kommer att väljas ut, mer än att vi inte kan förvänta oss en ny stor nationell uttagning som Eurovision – Australia Decides.

Oavsett om det blir ett internval eller en mindre bidragsfinal för Montaigne 2021 planerar SBS och samarbetspartnern Blink TV för att den tidigare större uttagningen ska få sin återkomst inför Eurovision 2022.

 

Fakta: Vem är Montaigne?


Sångerskan Montaigne är ett artistnamn för Jessica Alyssa Cerro. Hon är en 24-årig sångerska och en av de större namnen inom australiensisk indiemusik. Hon har fått en hel del nomineringar för tidigare musik, bland annat för debutalbumet Glorious Heights som släpptes 2016.

2020 tävlade hon i Australiens Eurovision-uttagning med bidraget ”Don’t Break Me”, som hon gjorde tillsammans med Anthony Egizii och David Musumeci. Bidraget vann finalen och därmed var det Montaigne som skulle få representera Australien i Eurovisionen. Men nu blir det alltså först till 2021 som hon får ställa sig på Eurovision-scenen.

Klipp från ”Don’t Break Me”:

 

Fakta: Därför deltar Australien i Eurovision


Många ställer sig säkert frågan varför Australien är med och tävlar i Eurovision när de bevisligen inte ligger i Europa eller dess närhet. Svaret är den enkla anledningen att landet visat stort intresse för Eurovision sedan åtminstone 1980-talet och sänt tävlingen årligen därefter. År 2015 firade Eurovision 60-årsjubileum och då bjöds Australien in som en engångsgäst i tävlingen. Alla år därefter har TV-bolaget SBS åter bjudits in och tackat ja, även om man nu tävlar på samma premisser som alla andra länder (dvs. måste kvala). Sedan i år (2019) behöver SBS inte söka specialtillstånd av EBU för att delta, då EBU godkänt deras medverkan direkt. Detta gäller åtminstone fram till Eurovision 2023.

Resultatmässigt har det gått väldigt bra för Australien, då landet på fem försök (varav fyra via semikvalet) alltid lyckats vara i final och där komma topp 10. Enda gången man hamnat utanför den var år 2018 då man hamnade på 20:e plats av 26 tävlande.

 

Fakta: Länder som har bekräftat deltagande 2021


I skrivande stund har 19 länder bekräftat deltagande i Eurovision 2021, varav 13 har bekräftat att de kommer att skicka sitt 2020-artistval. Förutom Australien har följande länder lämnat samma besked (artistval inom parentes):

Azerbajdzjan (Efendi), Belgien (Hooverphonic), Bulgarien (Victoria), Georgien (Tornike Kipiani), Grekland (Stefania), Israel (Eden Alene), Nederländerna (Jeangu Macrooy), Rumänien (Roxen), Schweiz (Gjon’s Tears), Spanien (Blas Cantó), Ukraina (Go_A) och Österrike (Vincent Bueno).

Bland de resterande 6 bekräftade länderna har Estland, Finland, Litauen, Norge och Sverige sagt att de inte ger sitt 2020-artistval någon förtur, utan samtliga kommer åter välja både artist och bidrag via respektive nationell uttagning. Det enda land som varken sagt bu eller bä till att behålla sitt 2020-val är Irland.

Samtidigt som länder fortsätter att komma med besked om artistval och/eller nationell uttagning är det fortfarande inte känt om Nederländerna får behålla Eurovision-arrangemanget 2021 eller om uppdraget går vidare till något annat land. Det är också oklart vilket eller vilka tävlingsdatum som är aktuella 2021.

 


 

Kommentera