Officiellt: Första semifinalen för Sverige i Eurovision 2021

EUROVISION 2021. I vanliga fall brukar EBU alltid hålla en semifinallottning inför Eurovision Song Contest. Men till 2021 anses det inte vara nödvändigt utan den lottning som hölls inför inställda 2020 års upplaga behålls till 2021. För Sveriges del innebär det att vinnaren i Melodifestivalen 2021 kommer att behöva kvala via den första semifinalen som avgörs den 18:e maj 2021.

 

Varför är lottningen inställd?

Anledningen till att EBU väljer att ställa in 2021 års lottning sägs framförallt bero på att personer som köpte biljetter till semifinalsändningarna 2020 nu inte behöver ändra eventuellt biljettköp till 2021. Det vill säga att om du köpte biljetter för att se en specifik sändning på plats i arenan så kommer dessa länder fortfarande tävla i den sändningen. Däremot är det fortsatt oklart vilket av de fyra scenarierna som EBU kommer att välja vilket gör att det är inte helt klarlagt om publik välkomnas till Rotterdam eller ej.

 

Vad innebär EBU:s besked för Sverige?

Kort och gott innebär det att vinnaren av Melodifestivalen 2021 kommer att tävla i den första semifinalen i Rotterdam som hålls tisdagen den 18:e maj 2021. Förutom det kommer Sverige att få fortsätta tävla i den första halvan i den semifinalen, vilket gör ett startnummer mellan 1 och 8 (av totalt 17) i den semifinalen. Det exakta startnumret för Sverige och de resterande 34 semifinalländerna sätts dock först någon gång efter att de nationella uttagningarna har avgjorts, förmodligen i slutet av mars eller början av april.

Startordningarna kommer än en gång att bestämmas av produktionsteamet utifrån den fördelning som nu står klar. Det innebär att producenterna inte får flytta om länder mellan semifinaler och starthalvor, dock får de sätta länderna inom samma halva i vilken ordning de själv vill. Sedan ska startordningen godkännas av högsta ledningen, dvs. Executive Supervisor och referensgruppens ordförande.

 

När och var kan Sverige rösta?

Eftersom Sverige tävlar i den första semifinalen kommer Sverige kunna vara med och påverka vilka länder som ska gå vidare från den sändningen till finalen den 22:a maj. Den andra semifinalen sänds sedan torsdagen den 20:e maj, men i den får Sverige inte rösta i utan bara sända ut. Däremot får Sverige vara med och rösta i finalen och det är oavsett om Sveriges representant lyckas ta sig vidare dit eller ej.

 

De direktkvalificerade ländernas fördelning

Förutom att det inte blir förändringar gällande semifinaluppdelningen (semifinalerna och dess semifinalhalvor) står det också klart att fördelningen av de direktkvalificerade länderna som ska extrarösta i respektive semifinal blir densamma som den skulle ha varit i Eurovision 2020. Konkret betyder det att Italien, Nederländerna och Tyskland extraröstar i den första semifinalen medan Frankrike, Spanien och Storbritannien extraröstar i den andra semifinalen.

De direktkvalificerade länderna behöver annars inte kvala genom semifinalerna utan är redan klara för tävlan i finalen. Dessa 6 länder är redan klara för final tack vare att de betalar mest pengar till EBU (de s.k. ”Big Five”-länderna) respektive är värdland (Nederländerna).

 

Fakta: Semifinalfördelningen


Så här ser fördelningen ut (länderna listas i bokstavsordning efter landsnamn inom varje starthalva):

 

Semi 1 (18/5)

Första halvan

 • australia_smallAustralien
 • belarus_smallBelarus
 • ireland_smallIrland
 • lithuania_smallLitauen
 • Nordmakedonien
 • Ryssland
 • Slovenien
 • sweden_smallSverige

 

Andra halvan

 • azerbaijan_smallAzerbajdzjan
 • belgium_smallBelgien
 • cyprus_smallCypern
 • Israel
 • Kroatien
 • malta_smallMalta
 • norway_smallNorge
 • romania_smallRumänien
 • Ukraina

 

Semi 2 (20/5)

Första halvan

 • estonia_smallEstland
 • Grekland
 • iceland_smallIsland
 • Moldavien
 • poland_bigPolen
 • San Marino
 • serbia_smallSerbien
 • Tjeckien
 • austria_smallÖsterrike

 

Andra halvan

 • Albanien
 • Armenien
 • Bulgarien
 • denmark_smallDanmark
 • finland_smallFinland
 • Georgien
 • latvia_smallLettland
 • portugal_smallPortugal
 • switzerland_smallSchweiz

 

 

Notering: Både Armenien och Belarus kommer inte till start i Eurovision 2021. De fanns däremot listade här då EBU gick ut med semifinalfördelningen i november 2020 och detta för att avhoppen skedde ett antal månader senare.

 

Fakta: Vad innebär semifinallottningen konkret?


Likvärdiga semifinaler

Sedan EBU år 2008 införde två semifinaler i Eurovision Song Contest har man av rättviseskäl alltid lottat in tävlingsländerna. Rättvisan består framförallt i att göra fördelningen av länder så likvärdig som möjligt för att inte allt för många länder från samma del av Europa ska hamna i samma semifinal. Inför lottningen brukar därför EBU:s röstningspartner Digame fördela ut länderna i olika för-grupper som baseras på geografiskt läge och tidigare röstningshistorik och under lottningen splittras sedan varje för-grupp i två delar – en som får tävla i semifinal 1 och en som får tävla i semifinal 2. Detta görs alltså för att begränsa att så kallad grannlandsröstning/svågerpolitik ska bli den dominerande faktorn i resultatet.

 

Fördelning av starthalvor

Varje år sedan Eurovision 2010 fördelar lottningen inte bara länderna till semifinalerna utan varje land får också en tilldelad starthalva i respektive semifinal. Det handlar om den första respektive andra starthalvan. Initialt har det sagts att den lottningen är avgörande för att respektive land ska veta om när man ska göra sin första repetition inför sändningarna. Länderna i första semins första halva får nämligen repetera först medan länderna i den andra semins andra halva repeterar först 3-4 dagar senare.

Från och med Eurovision 2013 infördes regeln att det blir produktionen som sätter startordningen för såväl semifinalerna som finalen. Produktionen måste då utgå ifrån semifinallottningens resultat vilket främst innebär att de inte får byta semifinaler och semifinalhalvor mellan länderna. Däremot har de rätt att själva sätta länderna inom samma halva i vilken ordning de vill, förutsatt att högsta ledningen godkänner ordningen. Innan denna förändring gjordes var det alltid lottning som också stod för startordningen.

 

”Big Five” och värdlandets extraröster

Som känt behöver inte alla länder kvala till finalen utan 6 av dem finns redan på plats i startfältet. Det handlar dels om de fem länder som ingår i det så kallade ”Big Five” vilka är Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Dessa länder blir automatiskt finalklara oavsett vilken placering de får och detta helt enkelt för att de betalar mest pengar till EBU. Förutom ”Big Five” är också värdlandet direktkvalificerade.

Även om såväl ”Big Five” som värdlandet slipper kvala om finalplatser måste de sända och rösta i en av semifinalerna, och det är något som semifinallottningen också fördelar ut.

 


 

Kommentera