2 747 bidrag skickades in till Melodifestivalen 2021

MELODIFESTIVALEN 2021. Efter att antagningen till Melodifestivalen stängdes vid lunchtid den 16:e september har SVT nu räknat antalet låtar som skickades in.

Totalt skickades det in 2 747 bidrag, vilket är en ökning med 202 bidrag jämfört med 2020 års antagning och även den högsta noteringen sedan 2018. Med andra ord finns det ett stort intresse bland låtskrivare att skicka in material även om såklart ganska få av dessa låtar kommer att få framföras senare i vinter.

 

Vad händer nu?

Antagningen är alltså stängd och bidragen är räknade. Det innebär startskottet för Melodifestivalredaktionen som börjar lyssna igenom alla godkända bidrag. Redaktionen bedömer låtarna efter vilka de anser har störst originalitet och en komposition som håller ihop, vilket brukar bli runt 1000 bidrag. Dessa låtar överlämnas till en urvalsjury som i hemlighet får lyssna på låtarna och rösta om vilka de vill ha kvar respektive ut från tävlingen. När de har gjort så i omgångar och runt hundra låtar kvarstår görs slutomröstningen då 14 låtar väljs ut som juryns favoriter.

Sedan kliver Melodifestivalredaktionen in igen och tar över juryns topp 100-lista som de väljer ut sina 14 bidrag från. SVT har också rätt att bjuda in låtskrivare och artister utöver topp 100-listan. Samtidigt utser de artister till alla låtar.

De totalt 28 utvalda bidragen* kommer att presenteras någon gång under hösten 2020. I skrivande stund saknas exakta datum, men räkna med den senare delen av hösten om inget annat dyker upp inför.

 

* Antalet låtar som väljs ut baseras på formuleringar i Melodifestivalens regelverk som publicerades i slutet av maj samt i pressutskick där SVT bekräftat att 28 låtar ska väljas ut. Att det ändå råder viss tveksamhet kring detta beror på att SVT i skrivande stund  ännu inte har sagt något om det blir en Sverigeturné eller inte 2021, och om det inte skulle bli det om det i så fall blir vissa förändringar i tävlingsupplägget eller inte.

 

Fakta: Antal inskickade låtar (tidigare år)


Så här har den totala mängden inskickade bidrag sett ut de senaste fem åren (siffrorna inkluderar även tidigare års bidrag till den numera nedlagda Allmänhetens tävling):

  • 2020: 2 545 bidrag
  • 2019: 2 295 bidrag
  • 2018: 2 771 bidrag
  • 2017: 2 478 bidrag
  • 2016: 2 450 bidrag

 


 

Kommentera