Dags att rösta fram Melodifestivalens Hall of Fame 2021

MELODIFESTIVALEN 2021. Redan nu under hösten genomför SVT omröstningarna för vilka akter/personer/händelser som ska få äran att bli inröstade i Melodifestivalens egen Hall of Fame från och med 2021.

Inför Melodifestivalen 2020 införde SVT sin egen Hall of Fame för Melodifestivalen och första året valdes inte mindre än 48 upplevelser in. Till 2021 fortsätter nu traditionen och denna gång fick publiken vara med och bestämma fem akter/personer/händelser. Sedan kompletterar en jury med två akter/personer/händelser. Totalt blir det alltså sju nya personer/händelser som röstas in i Hall of Fame.

 

Så gick det till

För att rösta skulle du använda Melodifestivalens app. Omröstningen skedde sedan i det så kallade Melloflödet där det gick att rösta.

Själva omröstningen var uppdelad i fem olika tidsepoker (1958-69, 1970-79, 1980-89, 1990-2001 och 2002-2011*), där varje epok hade sina nominerade kandidater. Under fem måndagar, tisdagar och onsdagar kunde publiken sedan rösta på de nominerade kandidaterna i tidsepokerna (en tidsepok per vecka) där den som fått flest röster vann.

* Sedan tidigare har Melodifestivalredaktionen meddelat att det måste ha gått minst tio år innan en viss akt/person/händelse kan väljas in. Av det skälet har de därför denna gång satt gränsen till att bara händelser fram till 2011 kan väljas in.

 

Fakta: De nominerade var…


Tidsepok 2002-2011


 • Eric Saade
 • Eric Saade har tävlat som artist i Melodifestivalen 2010, 2011 och 2015, och var även med som programledare för Melodifestivalen 2019 samt Green room-reporter i Eurovision 2013. I Hall of Fame är han nominerad för sina två första låtar ”Manboy” respektive ”Popular”, där den senare tog honom till Eurovision och en hedrande tredjeplats, vilket på den tiden var Sveriges dittills högsta placering sedan segern 1999.

 • Caroline af Ugglas
 • Caroline af Ugglas har tävlat tre gånger i Melodifestivalen: 2007, 2009 och 2013, men det var med sitt bidrag 2009, ”Snälla snälla” som den riktiga succén kom. Hade nuvarande regler gällt hade hon vunnit finalen det året istället för Malena Ernman. Det är också med det bidraget hon är nominerad i Hall of Fame.

 • Magnus Carlsson (VINNARE)
 • Magnus har tävlat inte mindre än åtta gånger i Melodifestivalen och alltid med nya typer av genrer, både som soloartist (2006, 2007 och 2015) och i grupper (2000, 2001, 2002, 2003 och 2005). Det har dock inte blivit någon seger än, men däremot mängder med hits!
 • Notering: Magnus Carlsson vann omröstningen och blir därmed invald i Hall of Fame.

 • Grotesco
 • I Melodifestivalen 2009 var det humorgruppen Grotesco som stod för pausunderhållningen och med tidlösa klassiker (i alla fall enligt karaktären Rolf Philman) tog de Sverige med storm och gjorde även en viss rysk ambassad upprörd.

 

 

Tidsepok 1990-2001


 • Loa Falkman
 • Känd operasångare och skådespelare som hittills bara tävlat en enda gång i Melodifestivalen. Året var 1990, låten hette ”Symfonin” och kom på allra sista plats.

 • Jan Johansen (VINNARE)
 • Han fick sitt stora musikaliska genombrott i och med sin medverkan i Melodifestivalen 1995 med bidraget Se på mig, som tog hem hela tävlingen. Jan fick sedan representera Sverige i Eurovision samma år där han hamnade på tredje plats! Efter det har han tävlat ytterligare fyra gånger: 2001, 2002, 2003 (med Pernilla Wahlgren) och nu senast 2018. Det har inte blivit nya segrar, däremot var han mycket nära segern 2003.
 • Notering: Jan Johansen vann omröstningen och blir därmed invald i Hall of Fame.

 • Drömhus
 • Sångerskan Therese Grankvist hade debuterat som artist två år innan hon tävlade i Melodifestivalen 1999 och gjort stor succé i samarbetet Drömhus. I Mello gick det nästan hela vägen till seger även om det blev en fin andraplats för Drömhus. Efter det har karriären varit igång och Therese har också tävlat en till gång i Mello, den gången tillsammans med The Attic som gjorde tävlingens välkända signaturmelodi.

 • Triple & Touch
 • 1988 tävlade gruppen Triple & Touch med Lotta Engberg i Melodifestivalen och 1993 fick gruppen äran att vara programledare för hela festivalen. Det blev också ett speciellt år då telefonomröstning skulle avgöra allt, något som berättades i direktsändningen.

 

 

Tidsepok 1980-1989


 • Kenta Gustafsson
 • Känd artist som deltog i Melodifestivalen 1980 med låten ”Utan att fråga”. Han var också ett stort Hammarby-fan och hans låt ”Just idag är jag stark” sjungs av publiken på alla deras matcher.

 • Pernilla Wahlgren
 • Förutom att hon idag är känd från programmet Wahlgrens värld på Kanal5 har Pernilla haft en lång sångkarriär med bland annat musikaler och egna låtar. Fem gånger har hon tävlat i Melodifestivalen: 1985, 1991 och 2010 (som soloartist) och 2003 och 2013 i duo och grupp.

 • Carola (VINNARE)
 • Slog igenom stort när hon överlägset vann Melodifestivalen 1983 med ”Främling” som sedan tog brons i Eurovision och som blev starten på hennes musikaliska karriär. Hon gjorde ett nytt försök 1990 med ”Mitt i ett äventyr” som snubblade på mållinjen, men året därpå vann hon igen med ”Fångad av en stormvind” som även fångade Eurovision-jurygrupperna och korade hennes till segrare. Carola lyckades även vinna Melodifestivalen 2006 med ”Evighet” och blev femma i Eurovision, men comebacken 2008 med Andreas Johnson tog dessvärre stopp redan i Andra chansen. Carola är bara en av två artister som lyckats vinna Melodifestivalen tre gånger.
 • Notering: Carola vann omröstningen och blir därmed invald i Hall of Fame.

 • Arja Saijonmaa
 • Arja har tävlat i både den finska och svenska Eurovision-uttagningarna åtskilliga gånger, senast i den svenska var 2019 då hon inte gick vidare med sin sång ”Mina fyra årstider”. Men 1987 var hon bara en enda poäng från att ha fått representera Sverige med låten ”Högt över havet”. Hon gjorde ett nytt försök i Melodifestivalen 2005 men åkte ut i deltävling.

 

 

Tidsepok 1970-1979


 • Ulf Elfving (VINNARE)
 • Den enda programledaren som lett Melodifestivalen tre år i rad, i det här fallet åren 1977-79. Dessutom var han Sveriges Televisions Eurovision-kommentator inte mindre än åtta gånger varav sju av dessa i en och samma följd (1977-83 samt 1986).
 • Notering: Ulf Elfving vann omröstningen och blir därmed invald i Hall of Fame.

 • Svenne & Lotta
 • Tävlade i Melodifestivalen 1975 med ”Bang en boomerang” som slutade på tredje plats och som idag är en riktig klassiker till låt. Duon återkom senare till Melodifestivalen, men det skulle dröja till år 2000 och då som featuring-artister till duon Balsam Boys.

 • Eva Dahlgren
 • Deltog i Melodifestivalen 1979 och 1980, och har utöver det en stor karriär som artist, författare, låtskrivare och fotograf. Bara för att nämna några saker.

 • Monica Dominique
 • Förutom att hon är skådespelare och låtskrivare var hon den första kvinnliga dirigenten i såväl Melodifestivalen (1972) som Eurovision (1973).

 

 

Tidsepok 1958-1969


 • Jeanette von Heidenstam
 • Programledare för 1960 och 1961 års Melodifestivaler.

 • Ola Håkansson (VINNARE)
 • Artist och låtskrivare som återkommit till Melodifestivalen från 60-talet och framåt. I bägge rollerna ska tilläggas.
 • Notering: Ola Håkansson vann omröstningen och blir därmed invald i Hallof Fame.

 • Östen Warnerbring
 • Framförde inte mindre än elva bidrag i Melodifestivalen under en period på 13 år (1959-74) – imponerande! Vann dessutom två gånger men fick bara åka till Eurovision en gång.

 • Peter Himmelstrand
 • Låtskrivaren som tävlade med 12 bidrag varav två som vann.

 


 

Kommentera