Snart dags för Eurovision 2024

PANELEN TIPSAR.  I den här artikeln presenterar vi lite närmare vad som händer inför och under Eurovision 2024 i Malmö. Se gärna detta som en guide att använda sig av under hela tävlingstiden!

 

Enskilda repetitioner

Årets Eurovision startar med att de 37 artisterna i startfältet får repetera enskilt i Malmö Arena. Detta sker mellan den 27:e april och 4:e maj fördelat vid två tillfällen per land. Vid det första tillfället får landets artist 30 minuter på sig att repetera sin låt så många gånger som möjligt och vid det andra tillfället är samma tid satt till 20 minuter. Förutom detta får varje delegation också besöka delegationsområdet och konsultera med bland annat in-earing, hår- och smink-avdelningen och viewing room. Det brukar också spelas in saker som läggs ut i Eurovisions sociala medier.

I likhet med förra årets tävling har EBU valt att låta artisterna repetera utan presskårens närvaro. Detta gäller under de enskilda artistrepetitionerna, därefter kommer vi och övrig media att få tillgång till att se genrepen inför direktsändningarna under tävlingsveckan. Det enda som läggs ut innan genrepen är dels stillbilder från varje repetition samt kortare klipp som läggs ut på TikTok och YouTube.

Under den sista repetitionsdagen kommer ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland att lotta sina starthalvor till finalen. Lotten kan falla på att ett bidrag hamnar i den första eller andra halvan, eller att produktionen får bestämma vilken av de två halvorna bidraget ska tävla i. Samma lottning får även de 20 bidrag som kvalar in från semifinalerna göra, däremot deltar Sverige ej i denna lottning då det sedan tidigare i våras gjordes en direktlottning som resulterade i att Marcus & Martinus går ut som första bidraget i finalen.

 

Invigningsfesten och andra aktiviteter i Malmö

När de enskilda repetitionerna är avklarade ska Eurovision 2024 invigas. Detta sker på den turkosa mattan som i år äger rum vid Malmö Live som även fungerar som den officiella festplatsen EuroClub (vilken även är värd för efterfesten efter finalen). Vid invigningen får artisterna gå längs med mattan och bli intervjuade av presskåren och övrig fanmedia på plats.

I samband med att invigningen hålls öppnar också Malmö stad för allmänheten att besöka Eurovisionområdet Eurovision Village som är beläget i Folkets park i Malmö. Programmet har sedan det presenterats reviderats en del, bland annat har vissa aktiviteter som skulle ha ägt rum utanför Village istället fått flytta in till Village.

För kännedom kommer Eurovision Village att vara öppet varje dag med start den 4:e maj.

 

Tävlingsveckan 6 till 12 maj

Mellan måndagen den 6:e och söndagen den 12:e maj är det så dags för årets höjdpunkt – Eurovisions tävlingsvecka! Innan en vinnare kan koras i lördagens (11:e maj) final ska finalisterna utses i de två semifinalerna. Dessa program äger rum den 7:e respektive 9:e maj där sammanlagt 31 länder tävlar om 20 finalplatser, tio vinnare per semifinal. Dessa kommer vi självklart att bevaka i detalj med allt från faktaartiklar och inför- och efteranalyser till tippningar, topplistor och inte minst LIVE-kommenteringar från samtliga genrep och direktsändningar.

Notera gärna att semifinalerna avgörs enbart av tittarröstning medan finalen avgörs av delad jury- och tittaromröstning. Den extra tittargruppen ”Rest of the World” är också med och röstar och de får rösta i bägge semifinalerna och i finalen. Detta är till skillnad från de 37 deltagarländerna som bara får rösta i den semifinal som deras land tävlar/gästuppträder samt i finalen. För Sveriges del innebär det att man kan rösta i den första semifinalen (där Marcus & Martinus uppträder) och i finalen (där Marcus & Martinus tävlar). Om du röstar från Sverige kan du inte rösta Sverige,

En nyhet för det här året är att de direktkvalificerade länderna gästar semifinalerna mellan de tävlande låtarna. Då dessa 6 länder redan har fått sina finalplatser klara deltar de inte i semifinalomröstningarna utan går direkt till final!

 

Fakta om den första semifinalen

Semifinal 1 äger rum tisdagen den 7:e maj med start klockan 21:00 CEST. I detta program tävlar 15 bidrag om tio finalplatser, vilka representerar länderna (i alfabetisk ordning) Australien, Azerbajdzjan, Cypern, Finland, Irland, Island, Kroatien, Litauen, Luxemburg, Moldavien, Polen, Portugal, Serbien, Slovenien och Ukraina. Denna semifinal gästas också av Storbritannien, Sverige och Tyskland vars bidrag framförs utan att tävla (då de redan har fått sina finalplatser).

Inför sändningen äger tre genrep rum. Det första genrepet äger rum under eftermiddagen den 6:e maj och är ett så kallat produktionsgenrep som bara är öppet för produktionen och den ackrediterade presskåren. Samma kväll och under eftermiddagen dagen därpå (alltså timmarna före direktsändningen) bjuds publik in i Malmö Arena för att se föreställningen vid ytterligare två genrep. Alla de här tre genrepen bedöms inte av någon utan används enbart för att både låta artister, öppnings- och mellanakter samt programledarna testa scenen och öva inför det stundande allvaret.

Under själva direktsändningen framförs sedan bidragen varpå tittarna i ovan nämnda länder samt ”Rest of the World” röstar fram tio finalister. Mer om hur detta går till finner du längre ned i artikeln.

 

Fakta om den andra semifinalen

Semifinal 2 äger rum torsdagen den 9:e maj med start klockan 21:00 CEST. I detta program tävlar 16 bidrag om tio finalplatser, vilka representerar länderna (i alfabetisk ordning) lbanien, Armenien, Belgien, Danmark, Estland, Georigen, Grekland, Israel, Lettland, Malta, Nederländerna, Norge, San Marino, Schweiz, Tjeckien och Österrike. Denna semifinal gästas också av Frankrike, Italien och Spanien vars bidrag framförs utan att tävla (då de redan har fått sina finalplatser).

I likhet med föregående semifinal blir det tre genrep inför den här direktsändningen. Det första genrepet äger rum under eftermiddagen den 8:e maj och är ett så kallat produktionsgenrep som bara är öppet för produktionen och den ackrediterade presskåren. Samma kväll och under eftermiddagen dagen därpå (alltså timmarna före direktsändningen) bjuds publik in i Malmö Arena för att se föreställningen vid ytterligare två genrep. Alla de här tre genrepen bedöms inte av någon utan används enbart för att både låta artister, öppnings- och mellanakter samt programledarna testa scenen och öva inför det stundande allvaret.

Under själva direktsändningen framförs sedan bidragen varpå tittarna i ovan nämnda länder samt ”Rest of the World” röstar fram tio finalister. Mer om hur detta går till finner du längre ned i artikeln.

 

Finalen

Under natten till den 10:e maj blir det klart i vilken ordning som de 26 finalisterna ska uppträda i. Samma eftermiddag genomförs sedan det första genrepet, som bara är en test inför morgondagens final. Samma kväll görs ett nytt genrep, nu inför publik, där finalisterna uppträder som om det vore direktsändning och där jurygrupper och tv-tittarna delar ut poäng, vilka inte har något med det riktiga resultatet att göra! Det som dock har med resultat att göra är att jurygrupperna bedömer finalstartfältet redan under kvällsgenrepet. Timmarna innan direktsändningen den 11:e maj görs ett sista publikgenrep som även det har ett lottat resultat.

På kvällen lördagen den 11:e maj är det så dags för finalen. Efter öppningsnumret uppträder de 26 finalisterna samtidigt som tittarna kan rösta. Därefter delar jurygrupperna ut sina poäng och tittarnas poäng adderas till juryns. Det bidrag som har fått högst totalpoäng när alla poäng har delats ut vinner årets final. Förmodligen lär det dröja till efter midnatt den 12:e maj innan vinnaren har korats.

 

Hur avgörs programmen?

Semifinalerna

I semifinalerna tävlar 31 länder fördelat på 15 respektive 16 i två semifinaler. Fördelningen om vilka länder som tävlar var har avgjorts genom en lottning. Varje sändning avgörs också enbart av de länder som tävlar i aktuell semifinal tillsammans med tre direktkvalificerade länder och ”Rest of the World”. Det här betyder att man som deltagarland bara får rösta i en av två semifinaler, i Sveriges fall gäller det den första semifinalen på tisdagen, medan ”Rest of the World” röstar i bägge semifinalerna.

Varje röstningsberättigat land delar ut poängerna 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 till tio favoritbidrag, därefter adderas summorna och de tio länder i respektive semifinal som har fått högst totalpoäng kvalar vidare till finalen. Det är ingen juryröstning i semifinalerna!

För att göra presentationen mer intressant meddelas alla finalister utan någon som helst inbördes ordning. Först efter finalen blir det känt vilka poäng och placeringar varje bidrag fått (detta gäller även bidragen som inte kvalar vidare i varje program).

 

Finalen

I finalen tävlar förvisso 26 bidrag men alla 37 deltagarländer samt ”Rest of the World” är med och röstar fram vinnaren. Här delas makten mellan jurygrupper och tv-tittarna i alla deltagarländer, dock har tittarna lite mer makt i och med att ”Rest of the World” inte har någon jurygrupp.

Jurygruppen och tittarna i landet delar i omröstningen ut varsin 12-, 10-, 8-, 7-, 6-, 5- 4-, 3-, 2- och 1-poängare till tio av finalens 26 finalbidrag, dock kan man inte ge poäng till sitt eget lands bidrag. Summorna adderas och bidraget med högst totalpoäng vinner finalen.

Efter sändningens öppningsnummer öppnar möjligheten för tittarna att börja rösta. Därefter uppträder alla 26 finalister och efter ett antal snabbrepriser avslutas tittaromröstningen. Därefter meddelar jurygrupperna hur de har röstat, vilket sker med ett land i taget vars poängpresentatör meddelar vilket bidrag deras jury gett 12 poäng till. Övriga poäng åker ut direkt på poängtavlan. När alla 37 jurygrupper har röstat är det dags för tittarnas poäng att delas ut. Nu sker det i klumpsummor där man börjar med att presentera poängen för bidraget som juryn satte på sistaplatsen och sedan går man vidare uppåt till dess att man når juryns favorit – då avgörs det om även tittarna har den som favorit eller om de poäng som tittarna gett räcker för vinst eller om den låt som just då leder (efter övriga tittarpoäng har delats ut) kan behålla förstaplatsen hela vägen i mål.

 

Hur kan man rösta i programmen?

Alla länder erbjuder olika sätt att rösta men det brukar vara telefon-, SMS- och app-röstning som finns. Det senare alternativet finns i Eurovisions applikation som finns att ladda ned där du hittar appar.

Kom ihåg att i varje sändning som Sverige är med och röstar kan du lägga som mest 20 röster totalt sett från en och samma telefon! I finalen kan du heller inte rösta på melodi nummer 1 eftersom den låten framförs av Sveriges representant Marcus & Martinus.

Om du röstar från Sverige kan du inte rösta i den andra semifinalen som sänds den 9:e maj.

 

Förändringar

Inför tävlingen har EBU infört fyra förändringar i årets Eurovision. Den första handlar om att ”Big Five” och värdlandet får chansen att synas mer inför finalen då de ska vara med och uppträda i semifinalerna. Tidigare har de fått synas i kortare klipp men nu får tittarna bekanta sig med låtarna i helversion i direktsändning. Dessa 6 länder behåller sina finalplatser och är således inte med i omröstningarna i semifinalerna. Däremot har de blivit tilldelade att uppträda mellan specifika bidrag i startordningen.

Den andra förändringen handlar om att ”Rest of the World”-omröstningarna startar 24 timmar före respektive semifinal och finalen. Det innebär att fans som vill vara med och rösta i programmen kan gå in och rösta i förtid. Den här ROTW-omröstningen är dock bara öppen för personer som befinner sig i länder som inte deltar i årets upplaga. De kommer att rösta som en extra tittargrupp i varje sändning.

Den tredje förändringen som (åter)införs är att finalens omröstning påbörjas redan vid programmets början (eller strax innan första låten ska framföras). Det här testade EBU senast åren 2010 och 2011 men tog bort det inför 2012. Först nu återinförs det igen. Viktigt att påpeka är att förändringen inte gäller semifinalerna, utan där kommer omröstningarna att starta först efter att alla tävlingsbidrag i respektive sändning har framförts.

Den fjärde och sista förändringen går ut på att när finalisterna gör sin lottning om starthalvor till finalen kommer det att finnas en tredje kategori. 6 finalister kommer att hamna i den första starthalvan och ytterligare 6 bidrag hamnar i den andra starthalvan. Resterande 13 finalister hamnar istället i producenternas val där det således är upp till produktionen som sätter startordningen att själva välja starthalvor. Undantag görs bara för värdlandet vars startposition redan är lottad. Förändringen görs bland annat för att inte exempelvis för många låtar i samma genre hamnar i samma starthalva eller att nästan alla favoriter tävlar i samma starthalva osv.

 


 

Kommentera