Snart blir startfältet till Melodifestivalen 2023 presenterat

MELODIFESTIVALEN 2023. Efter en lång och spännande väntan under hösten har det nu i slutet av november blivit dags för SVT att lämna besked om vilka 28 artister med tillhörande bidrag som kommer att delta i nästa års Melodifestival.

 

Hur presenteras startfältet?

I likhet med de två senaste åren bjuder SVT inte in till någon ordinarie presskonferens i SVT-huset i Stockholm, utan allt sker digitalt trots att det inte längre finns några pandemirestriktioner. Presentationerna kommer att ske i två omgångar: på tisdagen (29:e november) meddelas de 14 tävlande i deltävling 1 och 2 och under onsdagen (30:e november) meddelas de 14 tävlande i deltävling 3 och 4. Bägge tillfällena sänds ut direkt i SVT Play med start klockan 08.00 (bägge dagarna).

Även om det inte blir någon klassisk presskonferens såsom vi var vana vid hur det var före pandemin så kommer vi självklart att bevaka artistpresentationerna noggrant denna vecka (29:e och 30:e november).

Tillägg: Som vanligt i dessa tider har det spekulerats en hel del om vilka artister som ska tävla. Vi väljer dock som vanligt att invänta facit dvs. då SVT själva går ut med sitt startfält.

 

Det här är vad vi vet om Melodifestivalen 2023

Sedan i februari i år har det varit känt att Melodifestivalen kommer att kunna ge sig ut på turné såsom det var före coronapandemin. Det innebär att tävlingen kommer att resa runt till 6 olika städer runt om i landet med start i Göteborg den 4:e februari följt av Linköping (11:e februari), Lidköping (18:e februari) och Malmö (25:e februari). Semifinalprogrammet hålls i Örnsköldsvik den 4:e mars och finalen i Stockholm den 11:e mars.

Om du köpte biljetter till turnéns deltävlingar och/eller semifinal ifjol så gäller dessa biljetter till 2023 års tävling, men till finalen har alla som velat gå behövt köpa nya biljetter. Via denna länk kan du också köpa fler biljetter till samtliga sändningar och genrep för turnén.

Duon Farah Abadi och Jesper Rönndahl är programledare för samtliga sändningar. De får även med sig artisten Linda Bengtzing som programledare gällande tävlingens för- och eftersnacksprogram.

 

Hur ser startfältet ut?

Inför presentationerna denna tisdag och onsdag (29-30 november) vet vi att SVT har utsett 28 tävlingsbidrag, något som har varit en årlig standard sedan 2015 års tävling. Den ena hälften av dessa låtar har en urvalsjury fått välja ut och den andra hälften har SVT:s Melodifestivalredaktion valt ut. Juryn har kunnat välja bland de 2824 bidrag som skickades in via sensommarens antagning medan Melodifestivalredaktionen har gjort sitt val bland juryns ratade låtar och/eller från specialinbjudningar.

 

Har det meddelats några nyheter?

Det vi vet är att SVT har gjort om semifinalprogrammet så att det från och med nu blir en tävlingsomgång istället för att bidragen är uppdelade i tävlingsgrupper (som det var ifjol) eller dueller (som det var mellan 2007 och 2021). Detta gör att alla åtta bidrag (treor och fyror från deltävlingarna) har lika stor chans att ta sig till final då alla tävlar i samma startfält.

 


 

Kommentera