Dags för Italiens Festival di Sanremo 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Med start ikväll (1:a februari) och ända fram till lördag, förmodligen en bit in på söndagsnatten, pågår Italiens uttagning till Eurovision 2022 i sammanlagt fem sändningskvällar. Vi talar såklart om Festival di Sanremo som i år ska välja ut vilken artist som ska få representera Italien på hemmaplan när ESC kommer till Turin i maj!

 

Tävlingsupplägget

Inför finalen på lördag kväll (den 5:e februari) kommer startfältets 25 deltagande artister att få visa upp sig för tittarna och programmets jury i s.k. uppvisningsprogram. Dessa sänds kvällarna den 1:a, 2:a, 3:e och 4:e februari. I dessa program uppträder artisterna dels med respektive tävlingsbidrag men även med covers. Så här ser schemat ut.

 

Första och andra kvällen

Sänds den 1:a och 2:a februari där alla artister i startfältet får framträda med respektive tävlingsbidrag. Den första kvällen uppträder 12 artister och den andra kvällen blir det 13 artister (eftersom det är ett ojämnt antal som medverkar).

I respektive sändning kommer sedan tre olika jurygrupper att rösta vilka representerar press + TV, radio och webb. Efter deras omröstningar kommer resultaten att presenteras men ingen av de tävlande åker ut. Istället vägs dessa röster samman till finalen. Nedan är de artisterna uppdelat i startfälten listade i alfabetisk ordning efter artist.

Gästartister i dessa två sändningar blir fjolårsvinnaren Måneskin (i det första programmet) respektive Laura Pausini (i det andra programmet).

 

Startfält kväll 1


 1. Achille Lauro – “Domenica”
 2. Ana Mena – “Duecentomila ore”
 3. Dargen D’Amico – “Dove si balla”
 4. Gianni Morandi – “Apri tutte le porte”
 5. Giusy Ferreri – “Miele”
 6. La Rappresentante di Lista – “Ciao ciao”
 7. Mahmood ft. Blanco – “Brividi”
 8. Massimo Ranieri – “Lettera al di là del mare”
 9. Michelle Bravi – “Inverno dei fiori”
 10. Noemi – “Ti amo (Non lo so dire)”
 11. RKOMI – “Insuperabile”
 12. Yuman – “Ora e qui”
 

 

Startfält kväll 2


 1. AKA7even – “Perfetta così”
 2. Ditonellapiaga & Donatella Rettore – “Chimica”
 3. Elisa – “O forse sei tu”
 4. Emma – “Ogni volta è così”
 5. Fabrizio Moro – “Sei tu”
 6. Giovanni Truppi – “Tuo padre, mia madre, Lucia”
 7. Highsnob & Hu – “Abbi cura di te”
 8. Irama – “Ovunque sarai”
 9. Iva Zanicchi – “Voglio amarti”
 10. Le Vibrazioni – “Tantissimo”
 11. Matteo Romano – “Virale”
 12. Sangiovani – “Farfalle”
 13. Tananai – “Sesso occasionale”

 

Tredje kvällen

Sänds den 3:e februari där alla artister i startfältet på nytt får framträda med respektive tävlingsbidrag. Den här gången medverkar alla 25 i sändningen och nu får även allmänheten vara med och rösta tillsammans med en s.k. demoskopjury på tusen personer. Bägge parter har lika stor makt i resultatet men likt föregående program åker ingen av bidragen ut. Istället vägs dessa röster samman till finalen.

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist med länkar till uppträdanden i de två föregående programmen.

 

 

Fjärde kvällen

Sänds den 4:e februari där alla artister uppträder på nytt, men den här gången med covers på låtar från 1960-, -70 och -80-talet (som både kan vara på italienska eller engelska). Det sker även denna gång en omröstning som delas mellan press-, radio-, TV- och webb-juryn, demoskopjuryn samt tittarnas omröstning där varje part har 33% av resultatet. Återigen åker ingen av de tävlande ut. Istället vägs dessa röster samman till finalen.

Rai har sammanställt en lista över vilka covers som är aktuella för respektive artist.

 

Finalkvällen

Den stora finalen då vinnaren i Festival di Sanremo ska koras äger rum lördagen den 5:e februari, men får sin upplösning först någon gång ca kl. 01:00-01:30 den 6:e februari.

Som vanligt framförs alla 25 bidrag varpå rösterna från de tidigare programmen vägs samman med tittarröstningen. De tre bidrag som har placerat sig bäst går sedan vidare till en avgörande röstningsomgång. Inför den omgången nollställs tidigare röster och sedan får tittarna, press-, TV-, radio-, och webb-juryn samt demoskopjuryn rösta fram en vinnare som blir den låt som fått den högsta totala röstprocenten när alla tre parter har sagt sitt.

Finalens vinnande artist får sedan erbjudandet av Rai att få representera Italien på hemmaplan i Eurovision i Turin i maj. Vinnaren har dock rätten att tacka nej och om det sker går frågan tillbaka till Rai som får tillfråga någon annan artist genom ett internval.

 

 

Mer om uttagningen

Inga geoblockade sändningar

En nyhet för årets Festival di Sanremo är att Rai inte kommer att geoblocka sändningarna i sin Play-kanal. Det här gör att det nu går att se alla sändningar i direktsändning oavsett om du befinner dig i Italien eller någon annanstans i världen.

 

Återkommande artister

Av de 22 artister som har tävlat förut återfinns inte mindre än 6 tidigare italienska Eurovision-representanter: Iva Zanicchi (1969), Gianni Morandi (1970), Massimo Ranieri (1971 och 1973), Emma (2014), Fabrizio Moro (2018) och Mahmood (2019). Den senaste deltog sist som joker från Giovani-tävlingen men är nu del av Camponi-startfältet.

Det finns även andra artister som har vunnit Festival di Sanremo men av olika orsaker inte representerat Italien i Eurovision de år som de vann. Här kan nämnas Elisa (som vann 2001, då Italien inte deltog i Eurovision) samt tidigare nämnda Iva Zanicchi, som vann både 1967 och 1974 men som då inte fick tävla i ESC, och Emma som vann uttagningen 2012, men det året utsågs istället Nina Zilli internt.

 


 

Kommentera