Melodifestivalen 2021 hålls i Annexet i Stockholm

Foto: ESC-Panelen

MELODIFESTIVALEN 2021. Vi har tidigare kunnat berätta om att Melodifestivalen 2021 blir den första upplagan på 20 år som hålls i en och samma värdstad istället för att åka runt i Sverige på turné. Däremot är det först nu mot slutet av pandemiåret 2020 som SVT har gått ut med att sändningarna kommer att hållas i Globenarenan Annexet i Stockholm.

 

Mer fakta om arenan

Annexet är den minsta arenan av Globenarenorna. Den stod klar samma år som Globen invigdes (1989) och används i vanliga fall vid exempelvis företagsevenemang och konserter. Arenan kan ta in ungefär 2000 personer vid en konsert med sittande publik och ungefär 3400 personer om det är en stående konsert. Men när det gäller Melodifestivalen 2021 är dessa siffror helt irrelevanta i och med att publiken kommer att vara portförbjuden från själva arenan. De enda som får vara där under sändningarna är de tävlande artisterna samt den personal som sköter sändningarna.

Grannar till Annexet är Globen, Hovet och Tele2 Arena, arenor som i dagsläget i princip står tomma på evenemang med anledning av de publikrestriktioner som finns i dessa coronapandemitider. Annars brukar det vara full rulle på dessa arenor med olika konserter, fotbolls- och ishockeymatcher och andra evenemang. Det mesta är i dagsläget inställt eller uppskjutet tills vidare, men i detta sammanhang kan inget stoppa Melodifestivalen!

 

Upplägget känt sedan tidigare

Att Melodifestivalen 2021 blir kvar i samma stad och lokal i alla 6 program har varit känt sedan början av oktober likväl att festivalen hålls utan publik i arenan. Detta på grund av coronapandemin och dess restriktioner som sedan i mars (2020) mer eller mindre omöjliggör att anordna evenemang med publik på ett hälsosäkert sätt, oavsett om det är fullsatta arenor eller minimal publik på plats. Även om nyheten har varit känd ett tag är det först nu i samband med att startfältet till Melodifestivalen ska presenteras som SVT har valt att gå ut med nyheten att det blir just Annexet i Globenområdet i Stockholm som får värduppdraget.

Exakt hur SVT kommer att lösa bildfrågan med att köra tävlingen i en arena utan publik är inte känt, men det är nog att förvänta oss en helt annan mer digital stämning jämfört med hur det brukar vara. I 2021 års program kommer inte artisterna kunna få något publikstöd mer än att tittarna får rösta på sina favoritlåtar hemifrån. Men Melodifestivalgänget lovar hårt med #ingetstopparmello och då hoppas vi såklart att det gäller!

 

Fakta: Så blir Melodifestivalen 2021


Trots inställd turné får ändå Melodifestivalen 2021 samma upplägg som sina 19 föregående år, det vill säga att det är först fyra deltävlingar där publikens favoriter röstas vidare, antingen direkt till final eller via uppsamlingsheatet Andra chansen. Det kommer att vara 28 bidrag som tävlar fördelat på sju bidrag per deltävling.

Startfältet har till en hälft valts ut av en urvalsjury, som fått välja sina bland bidrag som skickades in via en nationell antagning tidigare i höstas, och till en hälft av Melodifestivalredaktionen själva, som kunnat välja både från juryns topp 100-lista samt genom att bjuda in låtskrivare och artister.  En av de 28 platserna i startfältet har tilldelats P4 Nästa 2020-finalisten Julia Alfrida.

 

Tävlingsdatumen

Programmen kommer att sändas på lördagar under 6 veckor i februari och mars 2021. Premiärdatumet är den 6:e februari och sedan följer 13:e, 20:e och 27:e februari samt 6:e och 13:e mars. Vi längtar redan till det är dags för ännu en Melodifestivalsäsong som du kommer kunna följa här hos oss!

 


 

Kommentera