Julia Alfrida blir joker i Melodifestivalen 2021

Foto: Amilia Öhberg Soukri

P4 NÄSTA 2020. I den avgörande finalen i årets P4 Nästa blev det Julia Alfrida som fick erbjudandet om att bli joker i Melodifestivalen 2021 som hon omedelbart tackade ja till!

Däremot erbjöds inte att P4-bidraget får följa med i tävlingen, utan nu måste hon ägna hösten åt att skriva nytt material. Anledningen till detta är för att hennes P4-bidrag redan har framförts offentligt.

 

Mer fakta om årets joker

Julia Alfrida startade sin musikbana som sjuåring då hon sökte till Lilla Melodifestivalen och var ytterst nära på att komma med. Även om det inte räckte hela vägen var det där hon insåg att hon kunde uttrycka sig via musiken. Tidigare hade det varit fotbollen som gällt men musiken fick mer och mer övertag och när hon började på en musiklinje på gymnasiet insåg Julia att det var artist hon ville bli.

De senaste två åren har varit väldigt spännande musikår för Julia. Sommaren 2019 fick hon möjlighet att uppträda vid både Köpenhamns och Stockholm Pride och i februari i år (2020) släppte hon sin debut-EP. Under våren och sommaren tävlade hon också i P4 Nästa med bidraget “Dark Doom”. Nu går det alltså vidare till att hon får tävla i Melodifestivalen.

– Det skulle kännas enormt kul! Jag vill så gärna få den möjligheten och är taggad upp över öronen. Jag har redan siktet inställt på Eurovision, sa Julia till oss inför finalen!

Så snart som hon fått erbjudandet var hon inte sen med att tacka ja till det. Därmed startar nu den kreativa processen att ta fram Melodifestivallåten till 2021. Sedan får vi se om någon eller kanske några fler från samma final får samma möjlighet som Julia, men det återstår att se.

 


Fakta: Tidigare jokrar från P4 Nästa

Följande artister har gått till Melodifestivalen via P4 Nästa. Vi redovisar deras tävlingsbidrag och placeringar i Melodifestivalen (ej P4 Nästa):

 • 2020: Faith Kakembo* – Crying Rivers (5:a i deltävling)
 • 2020: Amanda Aasa** – Late (6:a i deltävling)
 • 2019: The Lovers of Valdaro** – Somebody Wants (7:a i deltävling)
 • 2018: Stiko Per Larsson – Titta vi flyger (6:a i deltävling)
 • 2017: Les Gordons** – Bound to Fall (6:a i deltävling)
 • 2016: Smilo** – Weight of the world (5:a i deltävling)
 • 2015: Kalle Johansson*** – För din skull (6:a i deltävling)
 • 2014: Eko*** – Red (8:a i deltävling)
 • 2013: Terese Fredenwall*** – Breaking the Silence (5:a i deltävling)

 

* Faith Kakembo tävlade i finalen i P4 Nästa 2019 men fick inte jokererbjudandet, utan hon kom med i Melodifestivalen via den ordinarie tävlingen, antingen genom antagningen eller SVT:s kvot. Vi listar henne ändå här eftersom hon medverkade i SR-tävlingen samma år som Amanda Aasa.

** Amanda Aasa, The Lovers of Valdaro, Smilo och Les Gordons vann inte Svensktoppen/P4 Nästa sina år utan valdes ut av juryn att bli joker i Melodifestivalen. Dessa år gick P4-segern istället till Michael Fannon, Noomi, Spring City och Tim Lööv.

*** Under de tre första åren som bonuserbjudandet fanns med gick det alltid till artisten som vann P4 Nästa (som då hette Svensktoppen nästa). Därefter har erbjudandet inte varit bindande till att bara vinnaren kan få det, utan till vilken artist som helst bland finalisterna.

 

 

Fakta: Så var P4 Nästa 2020

I den avgörande finalen i årets P4 Nästa blev det duon Hilde & Erik med bidraget “Som det är“, som representerade P4 Malmöhus, som tog hem segern i tävlingen. Trots att det inte blev någon Melodifestivalplats vill vi ändå passa på att gratulera duon till segern som nu både får sin P4-låt spelad i P4 och senare i höst testas låten in på Svensktoppen.

 

Vilka är Hilde & Erik?

Hilde Schotte och Erik Lundahl är en musikduo som spelat tillsammans i snart tio år. De träffades på Musikhögskolan i Malmö och kände att de hade samma driv och ville samma saker musikaliskt. De startade därför ett band ihop och har utöver det haft lite andra saker vid sidan om som att spela tillsammans med artisten Shirin på turné i Sverige och utomlands. Vid sidan om samarbetet har Hilde bland annat medverkat i både Eurovision och Melodifestivalen som röstcoach till Frans och Erik har gjort allt från att ha lagat en kontrabas på ett hotellrum i Rio de Janeiro på turné till att spela rysk dragspelspunk i Moskva. Musikaliskt beskriver de sig som ”Veronica Maggio möter Aviici”.

 

Totaltabellen i finalen

Åtta bidrag tävlade om segern och detta skedde det här året genom en enda omgång, där en SR-jury och lyssnarna röstade fram vinnaren. Så här slutade finalen:

 1. Hilde & Erik – “Som det är“
 2. Alicia Jern – “Friendzone“
 3. Amskøld – “Standby“
 4. Nina Bring – “Nära“
 5. Northlight – “Equally Different“
 6. Julia Alfrida – “Dark Doom“
 7. Sanna feat. Re:bond – “Aldrig det”
 8. Agnes Rehn – “Goodbye“

 


 

Kommentera