Julia Alfrida: ”Jag strävar efter att förmedla ett budskap som berör och inspirerar andra”

Foto: Amilia Öhberg Soukri

P4 NÄSTA 2020. Inför finalen i P4 Nästa fick vi en pratstund med finalisten Julia Alfrida som tävlar med bidraget ”Dark Doom”. Vi är nyfikna på hennes musikaliska resa, tankarna bakom tävlingsbidraget och inte minst om möjligheten att bli joker i Melodifestivalen 2021.

 

Julia Alfrida startade sin musikbana som sjuåring då hon sökte till Lilla Melodifestivalen och var ytterst nära på att komma med. Även om det inte räckte hela vägen var det där hon insåg att hon kunde uttrycka sig via musiken. Tidigare hade det varit fotbollen som gällt men musiken fick mer och mer övertag och när hon började på en musiklinje på gymnasiet insåg Julia att det var artist hon ville bli.

De senaste två åren har varit väldigt spännande musikår för Julia. Sommaren 2019 fick hon möjlighet att uppträda vid både Köpenhamns och Stockholm Pride och i februari i år (2020) släppte hon sin debut-EP. Och nu tävlar hon i riksfinalen i P4 Nästa 2020, något hon är riktigt taggad inför.

– Det känns otroligt kul och spännande. Jag känner mig tacksam över det jag fått uppleva hittills och är supertaggad på att få vara med i finalen i Västerås, säger Julia.

 

Av allt du varit med om hittills, vad är du mest stolt över?

– Det som jag är mest stolt över när det kommer till mitt musicerande är nog att jag är autentisk i alla mina låtar och att jag strävar efter att förmedla ett budskap som berör och inspirerar andra. Jag är bland annat väldigt stolt över att jag kommit ut som hbtq-person inför hela Sverige i tv rutan (Nyhetsmorgon) med min musik. Detta var sommaren 2019, säger Julia.

 

Charli XCX är en stor inspirationskälla

En artist som Julia ser upp till som musikaliska förebild är artisten Charli XCX.

– Hon är framtiden och gör sin grej med allt vad det innebär, hon är bland annat grym på collabs, alltså på sättet hon samarbetar med många olika artister och lyfter nya ’up n comings’, samt hur hon förhåller sig till musikbranschen på ett politiskt plan, säger Julia.

– En stor del av hennes publik är hbtq-personer och hon gör väldigt mycket gott för rörelsen i och med att hon ger plats och utrymme för hbtq-personer i media. Jag såg hennes live-konsert senast i vintras på Berns i Stockholm och hon var otroligt bra på scen och fick upp energin i lokalen till max, tillägger Julia.

Andra inspirationer som präglar Julias sound är bland andra Tove Lo, Travis Scott och Billie Eilish.

 

Hur skulle du beskriva din egen musikstil?

– Min musikstil kan beskrivas som Dark-pop med influenser av Hiphop och Trap. Dock vill jag helst kalla mig ’genrefluid’, att jag alltså inte låser in mig i en specifik genre utan kan blanda fritt som jag vill, säger Julia.

 

Blev inspirerad av Amanda Aasa

I år är det första gången som Julia skickade in ett bidrag till P4 Nästa – och kom med i P4 Stockholms uttagning. En av de personer som inspirerade henne att söka sig till tävlingen var fjolårets Melodifestivaljoker Amanda Aasa, som även är en nära vän. Julia har fått höra mycket från henne om den resan Amanda gjorde från start till Melodifestivalen.

– Den var väldigt spännande och glädjefylld så det sådde sitt frö hos mig, säger Julia.

 

Låten som Julia Alfrida tävlade med i P4 Stockholm, som vann, och som sedan kvalade sig in till riksfinalen i P4 Nästa 2020 handlar heter ”Dark Doom”. Det är en låt som Julia beskriver handlar om psykisk ohälsa och hur hon har upplevt att det är att växa upp som hbtq-person och känslig individ i dagens samhälle.

– Låten handlar om att jag har känt mig utanför samhällsnormen, och hur jag förhållit mig till min omgivning, säger hon.

 

Kan bli joker i Melodifestivalen 2021

Vinnaren i riksfinalen i Västerås kommer att få sin låt spelad i P4 och senare i höst blir den även testad på Svensktoppen. Utöver det finns också ett bonuserbjudande från SVT som vem som helst av finalisterna kan få. Ifjol blev det som tidigare nämnt Julias kompis Amanda Aasa och den här gången kan stafettpinnen gå till Julia. Vi vet ännu inte vem av finalisterna som fått erbjudandet, och skulle det gå till Julia är det i alla fall inget hon inte skulle tacka nej till.

– Det skulle kännas enormt kul! Jag vill så gärna få den möjligheten och är taggad upp över öronen. Jag har redan siktet inställt på Eurovision, säger Julia med glädje!

 

Med det sagt vill vi skribenter på ESC-Panelen önska Julia stort lycka till i P4 Nästas Riksfinal som avgörs i Västerås lördagen den 12:e september.

 


Fakta


 • Tävlingsbidrag
 • ”Dark Doom”
 • (Bidraget har startnummer 7 av 8 i ordningen.)

 • P4-distrikt
 • Stockholm

 • Beskriv dig själv med tre ord
 • Känslig, stark och målmedveten

 • Följ gärna Julia i sociala medier:
 • Instagram: @juliaalfrida
 • Facebook: @juliaalfrida950625
 • Spotify
 • Soundcloud

 


 

Kommentera