Flera spännande nyheter i Norsk MGP 2021

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Förberedelserna inför 2021 års Norsk Melodi Grand Prix är i full gång och med strax under två månader kvar till sändningarna ska dra igång kommer nu MGP-chefen Stig Karlsen med mer information om tävlingsupplägget.

Det var i en special Q&A-video med ESCNorge som Stig Karlsen berättade många spännande detaljer om 2021 års Norsk MGP. Han avslöjade dock inga artister eller låtar bland de bidrag som startfältet kommer att bestå av mer än att både sedan tidigare välkända men även okända ansikten kommer att dyka upp. Vi sammanfattar vad som framkom i samtalet i denna artikel.

 

12 finalister utses

Sedan tidigare har det varit känt att NRK har valt att fortsätta med upplägget med fem heats inför finalen och det är ingen förändring på den punkten. En nyhet är dock att 12 bidrag istället för tidigare tio kommer att gå vidare till finalen. Hälften av dessa platser kommer att väljas ut av publiken och resterande utses som direktkvalificerade bidrag av NRK själva. Det innebär att även det här året får några bidrag en viss fördel med att slippa kvala.

En annan nyhet för året är att den 12:e finalplatsen tillsätts genom en egen wildcardtävling dagen efter att sista heatet har avgjorts. Då kommer nämligen alla de 15 bidrag som röstades ut i heaten få en ny chans att ta sig till final. Tittarna får ånyo rösta och en av dessa utslagna bidrag utses till finalist!

 

Hur ser heaten ut?

2021 kommer heaten inte längre vara regionuppdelade, vilket kort och gott innebär att artisterna som tävlar kan komma från vilka delar av Norge som helst. Om artister som ej är från Norge förekommer låter vi vara osagt. Däremot fortsätter upplägget med dueller i heaten, dvs. att två bidrag ställs mot varandra och sedan får publiken rösta fram den de gillat bäst. Först blir det två grunddueller följt av en guldduell där heat-vinnaren koras.

I vanlig ordning kommer NRK att hålla en presskonferens i januari, denna gång den 11:e januari, där de meddelar startfältet. För att göra det extra spännande håller de även denna gång hemligt rörande vilka artister som tävlar i heat 2-5. Dessa namn presenteras istället en gång i veckan på måndagar. I samband med första presstillfället görs dock första startfältet sig officiellt tillsammans med de direktkvalificerade artisterna.

Heaten hålls lördagarna den 16:e, 23:e och 30:e januari samt 6:e och 13:e februari. Den 14:e februari hålls wildcardröstningen och den 20:e februari blir det en storslagen final.

 

Flera olika genrer

Stig Karlsen utlovar att MGP-startfältet 2021 kommer att ha en musikalisk bredd med många olika musikgenrer. Dessutom utlovas att det kommer att vara åtminstone en rocklåt med. Vilka artister som kan tänkas tävla ville han dock inte säga i Q&A-programmet.

 

Tekniken ska fungera denna gång

Alla program, både heaten, wildcardtävlingen och finalen ska avgöras av enbart tittarröstning via onlineröstning. Ifjol havererade tekniken i finalen då trycket på första omröstningen blev för stort. NRK har tagit till sig av kritiken och lovar nu att allt ska fungera från första till sista sändning. Exakta detaljer om röstningen presenteras i ett senare skede.

En annan åtgärd som också kan bli aktuell är hur artisterna ska hålla sig friska under säsongen. Stig Karlsen menar att det finns planer för detta och skulle det hända att en eller flera artister hamnar i karantän så kan det bli aktuellt att flytta om artister från ett program till ett annat. Däremot kommer inte Norsk MGP att avbrytas lovar Stig Karlsen.

Sedan tidigare har det också varit känt att alla program kommer att hållas i H3 Arena i Fornebu utanför Oslo, men fortfarande är det oklart om NRK kommer att kunna ta in någon publik eller ej. Om det blir tal om att ha publik på plats kommer det endast röra sig om ett hundratal personer.

 

Tillägg 9 december 2020


Den 9:e december 2020 gick NRK officiellt ut med sin nyhet om tävlingsupplägget för Norsk MGP 2021 där de kunde bekräftade ovanstående nyhet. Utöver de blev det tillagt att trion Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave och Ronny Brede Aase kommer att fortsätta som programledare för uttagningen.

Det gavs även en uppdatering kring wildcardvalet som blir en radiofinal den 15:e februari, dvs. dagen efter att femte heatet har sänts. I den radiofinalen får publiken rösta fram en av de 15 akter som inte tog sig till final via heaten.

NRK har också betonat att alla teknikproblem med appröstandet ska vara över när säsongen startar. Dock finns backuplösningar om något ändå skulle haverera, här nämns en SMS-lösning samt en jury på 1000 personer som röstat på det som de har sett i programmet. Ifjol fick NRK stark kritik efter att röstningen havererade i finalen och att en mindre jury som bara fått lyssna på studioversionerna av låtarna fick ett väldigt stort inflytande över resultatet.

 


 

Kommentera