Nordmakedonien deltar i Eurovision 2021

EUROVISION 2021. Knappt hade Island bekräftat sitt deltagande förrän det var dags för nästa land att göra samma sak, i det här fallet Nordmakedonien som nu blir det 34:e landet i ordningen att tacka ja till att delta i Rotterdam nästa år.

Det är TV-bolaget MRT som till ESCToday.com bekräftat att Nordmakedonien kommer till startlinjen nästa år. Om det däremot blir med sångaren Vasil, som valdes ut att tävla för landet inför 2020 års tävling, eller med någon annan artist är i skrivande stund inte känt.

De senaste åren har Nordmakedonien (som fram till början av 2019 hette FYR Makedonien i internationella sammanhang)  valt artist och bidrag internt. Den senaste nationella finalen hölls 2015. Resultatmässigt har det gått sisådär även om sångerskan Tamara Todevska vände på steken fullständigt då hon 2019 tog Nordmakedonien till deras första final på sju år, vann juryröstningen och slutade sjua – landets högsta och dittills bästa placering någonsin! 2020 skulle tidigare nämnda Vasil försöka göra samma sak, men eftersom tävlingen blev inställd p.g.a. coronapandemin fick vi aldrig reda på hur hans ”You” hade klarat sig.

 

Fakta: Preliminär deltagarlista för Eurovision 2021


Här listar vi de länder vars TV-bolag än så länge har uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2021. Namn efter land innebär bekräftat artistval** eller vilken nationell uttagning som avses. Står inget efter landets namn betyder det att det saknas uppgifter om vilken uttagning landet planerar att anordna.

Vänligen notera att länderna listas i bokstavsordning*** och att listan kommer att fyllas på kontinuerligt i takt med fler länder kommer med besked.

 

 • Armenien
 • Australien – Montaigne
 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • Cypern
 • DanmarkDansk Melodi Grand Prix 2020
 • EstlandEesti Laul 2021
 • FinlandUMK 2021
 • FrankrikeNationell uttagning
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Island
 • Israel – Eden Alene
 • KroatienDora 2021
 • Lettland – Samanta Tīna
 • LitauenNationell uttagning
 • Malta – Destiny
 • Moldavien – Natalia Gordienko
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • Nordmakedonien
 • NorgeNorsk Melodi Grand Prix 2021
 • Rumänien – Roxen
 • San Marino – Senhit
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Serbien
 • Slovenien – Ana Soklič
 • Spanien – Blas Cantó
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Tjeckien – Benny Cristo
 • TysklandInternval
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Noteringar


* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i en del fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2020 eller i början av 2021. Det är också då som det blir helt avgjort hur många länder som har för avsikt att delta i 2021 års Eurovision Song Contest.

** Bekräftat artistval innebär att artisten själv gått ut i sina sociala medier och sagt att man kommer att representera sitt land i Eurovision 2021. Uppgiften kan även ha bekräftats av det nationella TV-bolaget. Några fall har även bekräftats av Eurovision.tv.

*** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är semifinalist eller eventuellt direktkvalificerad till finalen.

 


 

Kommentera