Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Vasil representerar Nordmakedonien i ESC 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Ytterligare ett land i startfältet till Eurovision 2020 bekräftar internval. Denna gång handlar det om Nordmakedonien som internt valt ut artisten Vasil att representera landet i Rotterdam.

Artistvalet offentliggjordes den 15:e januari, medan det är ännu inte känt vilket tävlingsbidrag han ska framföra i tävlingen.

 

Vem är Vasil?

Vasil, eller Vasil Garvanliev som han egentligen heter, är en nordmakedonsk sångare som redan vid 7 års ålder slog igenom i sitt hemland då han uppträdde vid i en rad olika barnmusikfestivaler. Kort därefter flyttade hans familj till USA där Vasil fortsatte med musiken, bland annat vid Chicago Children’s Choir. 2018 valde Vasil att flytta hem igen för att på nytt etablera sig i Nordmakedonien. Han har hittills släppt tre singlar och gjort åtminstone en utsåld konsert.

Han har även lite Eurovision-erfarenhet sedan tidigare, då han ifjol var en del av bakgrundskören till Tamara Todevskas ”Proud” på plats i Tel Aviv. Nu är det alltså Vasil som kommer att få stå längst fram i rampljuset på Eurovisionscenen i Rotterdam i maj.

Vi återkommer med mer information om Vasil och hans tävlingsbidrag så snart det är presenterat.

 

Andra länder som är klara

Förutom Nordmakedonien är även Belgien, Bulgarien, Cypern, Frankrike, Georgien, Nederländerna och Spanien klara med sina artistval. Ingen av nämnda länderna är dock klara med sina tävlingsbidrag än (åtminstone inte officiellt). Klara med bägge delarna är istället Albanien, som valde sin artist och låt i december, samt Österrike. Den sistnämnda hade inte i skrivande stund släppt sitt bidrag än. Nu när uttagningssäsongen 2020 drar igång på allvar kan vi räkna med att fler länder blir klara.

 

Högsta placeringen ifjol

Avslutningsvis tänkte vi också berätta om den framgångssaga Nordmakedonien fick ifjol. För fram till 2019 hade landet haft det mycket tufft i Eurovision, åtminstone sett till placeringar. Den högsta slutplaceringen landet hade fått var tolfteplatsen i 2006 års final. Men 2019 ändrades allt då sångerskan Tamara Todevska valdes ut internt med låten ”Proud”. Bidraget tog sig inte bara vidare från sin semifinal till final, utan vann även juryröstningen i semi och final! Totalt sett blev det en sjundeplats för Nordmakedonien och detta för att tittarna endast gav landet 58 poäng. Men det är landets nuvarande högsta slutplacering!

Så här såg hennes framträdande ut i finalen 2019:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen