Tom Leeb representerar Frankrike i Eurovision 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu står det klart att Frankrike kommer att representeras av den 30-åriga sångaren Tom Leeb. Vilket bidrag han får med sig till Rotterdam avslöjas i ett senare skede.

Det som ryktena började förutspå redan i höstas har nu blivit verklighet. Frankrike kommer inte att hålla i någon nationell publik uttagning för att utse artist och bidrag till Eurovision 2020, utan France Télévisions går tillbaka till interna valet igen. Detta stod klart den 14:e januari 2020, då tävlingsartisten officiellt presenterades.

 

Vem är Tom Leeb?

Den artist som har valts ut är 30-åriga Tom Leeb. Det finns i skrivande stund inte så mycket information om honom, mer än att han så sent som i september 2019 släppte sitt debutalbum Recollection, där låten ”Are We Too Late” (se videoklippet nedan) har blivit riktigt populär med över 25 miljoner visningar på YouTube – inte illa! Förutom sången har Tom också arbetat med teater och dessutom gör han och vännen Kevin Levy olika komiska inslag på deras gemensamma YouTube-kanal.

Nu blir det däremot andra scener som gäller för Tom Leeb eftersom att han får äran att representera Frankrike i Eurovision 2020. Ännu är det inte klart med vilket bidrag han ska tävla med. Därför tar vi oss en titt på den låt som gjort honom berömd på YouTube (som alltså INTE är hans Eurovision-låt):

 

Så valdes artisten ut

Redan under sommaren 2019 började France Télévisions, enligt Eurovision.tv planera sitt val för Eurovision 2020. Man ville kraftsamla för att hitta den bästa kandidaten för tävlingen, vilket bland annat gjorde att man bröt mot sin egen heliga regel och bjöd in såväl franska men denna gång också icke-franska låtskrivare som fick skicka in bidrag. Därefter tog en kommitté över arbetet och fick välja ut den bäst lämpade kandidaten, i det här fallet föll valet på Tom Leeb.

 

Andra länder som är klara

Förutom Frankrike är även Belgien, Bulgarien, Cypern, Georgien, Nederländerna och Spanien klara med sina artistval. Ingen av nämnda länderna är dock klara med sina tävlingsbidrag än (åtminstone inte officiellt). Klara med bägge delarna är istället Albanien, som valde sin artist och låt i december, samt Österrike. Den sistnämnda hade inte i skrivande stund släppt sitt bidrag än. Nu när uttagningssäsongen 2020 drar igång på allvar kan vi räkna med att fler länder blir klara.

PS: Då Frankrike är en av länderna i ”Big Five” slipper de kvala genom semifinalerna. Därför kan Tom Leeb redan nu börja förbereda sig för sitt finalframträdande i Rotterdam den 16:e maj.
 


 

Kommentera