Här är startfältet i Litauens Pabandom iš naujo 2021

NATIONELLA UTTAGNINGAR. TV-bolaget LRT i Litauen har nu bestämt vilka 23 artister som kommer att göra upp om att vinna uttagning Pabandom iš naujo och därmed få representera Litauen i Eurovision 2021. I startfältet återfinns bland andra fjolårsvinnarna The Roop, som redan fått en av finalplatserna, samt ytterligare två tidigare litauiska Eurovision-representanter.

 

Vilka tävlar i startfältet?


Här är nedan presenterar vi de artister som tävlar i årets litauiska Eurovision-upplaga listade i bokstavsordning efter artistnamn. Notera att såväl bidragstitlar som låtskrivare inte är presenterade än, utan dessa släpps vid ett senare tillfälle. Även en eventuell heatuppdelning saknas.

 

 • Aistė Brokenleg
 • Aldegunda
 • Be U
 • Black Spikes & Indrė Launikonytė
 • Cosmic Bride
 • Donata Virbilaitė
 • Evelina Sašenko
 • Evita Cololo
 • Gabrielė Goštautaitė
 • Gabrielius Vagelis
 • Gebrasy
 • Gintarė Korsakaitė
 • Martyna Jezepčikaitė
 • Milita Daikerytė
 • Norbertas
 • Rapolas Meškauskas
 • Sunday Afternoon
 • The Roop
 • Thomas Tumosa
 • Titas & Benas
 • Twosome
 • UnoBand
 • Voldemars Petersons

 

Återkommande artister

Förutom att fjolårsvinnarna The Roop, som skulle ha tävlat med låten On Fire i Rotterdam i Eurovision 2020, kommer tillbaka för revansch finns ytterligare två tidigare litauiska Eurovision-representanter i detta startfält: Evelina Sašenko (2011 med C’est ma vie) och Vilija Matačiūnaitė* (2014 med Attention“).

Utöver dem finns också ytterligare artister som tävlat i uttagningen tidigare år, men utan att vinna, som Aldegunda, Donata Virbilaitė, Gabrielius Vagelis, Gebrasy, Gintarė Korsakaitė och Voldemars Petersons. Dessutom återvänder Milita Daikerytė, som skulle ha deltagit i uttagningen 2015 men hoppade av den gången p.g.a. sjukdom. Startfältet består även av några artister som tävlat i den litauiska motsvarigheten till X Factor.

* Vilija tävlar under artistnamnet Sunday Afternoon.

 

Fakta: Så blir tävlingsupplägget


Under förra decenniet hade TV-bolaget LRT ofta långa och rätt förvirrade upplägg för sin Eurovision-uttagning, men på senare år har den blivit mer sansad. Så även denna gång då det faktiskt bara blir fyra (!) sändningar under hela den litauiska uttagningen!

Det börjar med två inledande heats där 22 artister* tävlar om ett antal platser i den avgörande semifinalen som i sin tur avgör vilka tävlande som går vidare till finalen. Alla program avgörs med hjälp av en kombination av jury- och tittarröstning. Juryn kommer att bestå av fem personer som byts ut mellan varje program och deras resultat offentliggörs i slutet av varje program. Förutsatt att inget justeras inför eller under pågående säsong är det alltså detta upplägg som Litauen kommer att ha för att utse artist och bidrag till Rotterdam 2021.

* Fjolårsvinnarna The Roop är tack vare sin seger ifjol direktkvalificerade till finalen. De behöver alltså inte tävla i de två heaten eller i semifinalen.

 

Tävlingsdatumen

Det första heatet sänds lördagen den 16:e januari 2021 och därefter följer heat 2 den 23:e januari, semifinal den 30:e januari och finalen den 6:e februari, vilket innebär att Litauen blir klara med sitt val samma kväll som Melodifestivalens första deltävling avgörs.

 


 

Kommentera