Studioversionerna i Albaniens Festivali i Këngës 59 släppta

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det är knappt en månad kvar tills det är dags för Albanien att välja artist och bidrag till Eurovision 2021 och redan nu går det att lyssna in sig på startfältet.

Sedan i slutet av oktober har det varit känt vilka 26 låtar som urvalsjuryn valt ut i tävlan i 2020 års Festivali i Këngës (FiK) i Albanien, men det har alltså dröjt fram till nu i mitten av november innan de officiella studioversionerna släpptes. Vi länkar till dessa här nedan-

OBS! Då Ingen semifinalfördelning ännu är gjord låter vi bidragen tills vidare listas i bokstavsordning efter artistnamn.

 

Vilka bidrag tävlar?

 

Om du vill se alla bidrag i en snabbgenomgång finns nedanstående inofficiella klipp till hjälp:

 

Fakta: Vad vi vet om FiK 59


Albanska TV-bolaget RTSH kunde redan under sommaren 2020 bekräfta att det fanns planer på att genomföra FiK som planerat, även om det vid tillfället bara handlade om små pusselbitar som ännu skulle läggas ihop till en helhet. Först senare under tidiga hösten kom beskedet att Albanien vill delta i Eurovision 2021 och att FiK återigen blir uttagningsmetod.

För att utse tävlingsbidrag hölls en öppen antagning för albanska medborgare, och när den stängt efter bara två dagar fick en urvalsjury, bestående av bland andra Jonida Maliqi och Eugent Bushpepa, som själva representerat Albanien i Eurovision varsin gång, utse 26 bidrag som de ville se tävla. Namnen på artister och låtar offentliggjordes den 28:e oktober.

Vid den tidpunkten var det inte officiellt sagt när och hur FiK 59 skulle komma att avgörs, utan det var först i början av november som det blev sagt att programmen kommer att avgöras i Tirana mellan den 17:e och 26:e december. Det är dock inte fastställt huruvida det blir eventuella semifinaler eller ej inför finalen och exakta datum för dessa är inte officiella. Däremot är det officiellt att uttagningen flyttar ut från tidigare Pallati i Kongreseve, där FiK brukar hålla till, till en öppen miljö i närheten av torget Italia i huvudstaden. Beroende på coronapandemin och aktuell väderlek i december kan platsen komma att ändras. Det är också oklart huruvida uttagningen kan ha en publik på plats respektive levande orkester.

I samband med att bidragen utsågs stod det klart att fjolårsvinnaren Arilena Ara inte får någon ny chans att representera Albanien – åtminstone inte i Eurovision 2021.

 


 

Kommentera