Sammanfattade Eurovision-nyheter, september 2020

Foto & copyright: PublicDomainPictures/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Så här såg nyhetsbevakningen ut i september 2020.

Här nedan sammanfattar vi nyheterna i olika sektioner, t.ex. hur det ser ut med Eurovision i helhet, vilka länder som har ansökt om att tävla, uttagningar som än så länge är planerade att genomföras, aktuella antagningar och övriga nyheter som hänt under månaden.

 

Höstprojektet


Vi korar våra Eurovision-vinnare 1980-1999!

Välkommen till en höst i Eurovision-nostalgins tecken, för denna höst kommer vi i Panelen gå igenom tidigare års Eurovisioner och tycka till om bidragen som tävlade. Vid varje stopp korar vi också vår vinnare genom klassisk omröstning.

 

Publicerade delar

Nya delar i serien kommer att publiceras på onsdagar och fredagar till och med den 23:e oktober. Fram till sista september hade följande delar publicerats:

 

 

Melodifestivalen 2021


MELODIFESTIVALEN 2021. Mycket har hänt i Melodifestival-bubblan den här månaden och nu senast kom en uppdatering från juryrummet. Stanna kvar så berättar vi mer!

I skrivande stund (30:e september 2020) är det cirka fyra månader kvar innan det är dags för Melodifestivalen att äntra tv-tablåerna igen i SVT, och redan nu är förberedelserna igång. Fram till den 16:e september kunde vem som helst skicka in bidrag till tävlingen via den officiella antagningen och när den hade stängts hade inte mindre än 2 747 bidrag skickats in. Det är den högsta noteringen sedan antagningen till Melodifestivalen 2018!

 

Juryn är klar – och delvis offentliggjord

Efter att antagningen stängde har SVT-redaktionen lyssnat igenom alla inskickade låtar och nu har också urvalsjuryn gjort sitt jobb klart. Det blev officiellt med den bild som publicerades på Twitterkontot Mellobackstage, som verkar vara ett nytt Twitterkonto i tävlingens namn. På bilden syns totalt 16 personer varav två av dess är tävlingsproducenten Karin Gunnarsson och senior producer Christer Björkman.

Det är något unikt att SVT släpper en bild på urvalsjuryn och dessutom innan alla 28 tävlingsbidrag har meddelats officiellt. Att juryn hemlighålls är för att ingen utomstående ska kunna påverka juryns beslut om vilka 14 låtar de ska välja ut. Juryn ska alltså vara opartisk för att kunna ge allt material en rättvis och lika chans att försöka komma med i tävlingen 2021.

 

Första artisten bekräftad

Den 12:e september hölls finalen i P4 Nästa 2020 där åtta artister gjorde upp om segern. Förutom det tävlade de också om att bli joker i Melodifestivalen 2021. Det var programmets jury som enhälligt beslutade vem som skulle få erbjudandet, något som gick till artisten Julia Alfrida. Hon valde att tacka ja till det och är därmed klar som artist nummer 1 av 28.

Julia Alfrida kommer dock inte få ta med sig sitt P4 Nästa-bidrag till Melodifestivalen 2021 utan kommer att få ägna hösten åt att ta fram ett nytt ej tidigare offentliggjort och helt nyskrivet originalverk. Det ska tilläggas att det är nionde gången som SVT ger det här erbjudandet till en P4 Nästa-artist och på alla tidigare åtta försök har ingen kommit bättre än femte plats i deltävling.

 

Fortfarande oklart om tävlingsupplägget

På grund av rådande omständigheter med coronapandemi och tillhörande restriktioner, både i Sverige och över hela jordklotet, har det varit oklart huruvida SVT kan eller kommer kunna hålla Melodifestivalen 2021 som en turné eller ej. I somras gjorde vi en egen analys av läget där vi utgick från 6 olika scenarier baserade på nuvarande situation, vilka gick från normalläge (dvs. turné utan problem) till inställd tävling (internt val) via en turné med stopp i mindre lokaler, hålla tävlingen i en och samma arena hela turnén, anordna färre program, och slutligen skrota allt utom finalkvällen.

Tidningen Aftonbladet var därefter ute med att rapportera om saken, och enligt deras källor är det mest troliga alternativet att SVT håller Melodifestivalen i en och samma arena alla de veckor programmen hålls igång, något som de också vidhåller i en ny artikel publicerad i slutet av denna månad. SVT har varken bekräftat eller dementerat deras uppgifter, däremot har de sedan tidigare kommunicerat ut att 28 bidrag ska väljas ut till 2021.

Vi får alltså avvakta och se vilket alternativ det blir!

 

Eurovision 2021


Redan i maj stod det klart att Nederländerna fått förnyat förtroende att fortsätta vara värdnation för Eurovisionen ett år till och nu i september står det klart att tävlingen kommer kunna bli av tack vare en god planering med olika scenarier.

Det är sammanlagt fyra scenarier som EBU och det nederländska produktionsteamet har tagit fram, och samtliga anses vara realistiska till att Eurovision 2021 kan avgöras på plats i Rotterdam som det har varit tänkt sedan i våras, eller egentligen ända sedan augusti 2019. I korthet betyder det att tävlingen kommer att kunna sändas och en ny vinnare kommer att koras och så här sammanfattar EBU läget:

 • Scenario 1: Inga restriktioner, Eurovision blir av som den blivit tidigare år (så länge pandemin avtagit och ev. vaccinering har påbörjats).
 • Scenario 2: Eurovision med social distansering, dvs. färre antalet personer får närvara i arenan.
 • Scenario 3: Eurovision med social distansering samt artister som representerar länder som ej kan närvara i Rotterdam p.g.a. reserestriktioner får tävla via länk från hemlandet.
 • Scenario 4: Eurovision i lockdown – alla artister tävlar hemifrån men programledare och mellanakter är i Rotterdam.

Vilket av dessa fyra scenarios som sedan blir aktuellt avgörs förmodligen runt årsskiftet 2020/2021, någon exakt tidpunkt är inte känd.

 

Hur blir det med publiken i arenan?

Beroende på vilket scenario som blir aktuellt för Eurovision 2021 kommer det också avgöras om och i så fall hur mycket publik som kan tillåtas inne i Ahoy Rotterdam. Det ska vara möjligt för produktionen att kunna ta in publik så länge inte Nederländerna hamnar i ett nytt lockdown-läge. Förutom det är det inte omöjligt att det kan bli tal om att minska på publikapaciteten för att kunna upprätthålla social distansering och då kommer tyvärr inte alla som köpt biljetter kunna vara på plats. Det återstår dock att se hur många personer som kommer kunna vara i arenan under varje föreställning.

Om du köpte biljett/er till Eurovision 2020 kommer dessa att vara giltiga till samma event 2021. Skulle scenario 2 eller 3 införas kommer det att ske en lottning om vilka som är välkomna in i arenan vid respektive evenemang och är det så att du inte får en av platserna kommer du att få pengarna tillbaka på hela biljettköpet.

 

Inget programledarbyte i Rotterdam

I samband med att EBU kungjorde de fyra scenarierna kom beskedet att programledartrion Chantal Janzen, Edsilia Rombley och Jan Smit (på bilden) fortsätter sitt programledaruppdrag från 2020 till 2021 års Eurovision Song Contest. Detta gäller även webbreportern Nikkie de Jager (NikkieTutorials).

Förutom det kommer också temat “Open up” att återanvändas, däremot kan logotypen som gjordes inför 2020 års tävling komma att revideras eller utökas baserat på hur många länder som kommer till start i Rotterdam. Om det sedan blir exakt den logotyp som skulle ha använts till 2020 års tävling eller inte återstår att se.

 

 

 

Länder som vill delta i Eurovision 2021

Här listar vi länderna vars TV-bolag hade fram till 30 september 2020 uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2021. Namn efter land innebär bekräftat artistval** eller vilken nationell uttagning som avses. Står inget efter landets namn betyder det att det saknas uppgifter om vilken uttagning landet planerar att anordna.

Vänligen notera att länderna listas i bokstavsordning*** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med fler länder lämnar besked.

 • AlbanienFestivali i Këngës 59
 • Armenien
 • Australien – Montaigne
 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • Cypern
 • DanmarkDansk Melodi Grand Prix 2020
 • EstlandEesti Laul 2021
 • FinlandUMK 2021
 • FrankrikeNationell uttagning
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Island
 • Israel – Eden Alene
 • KroatienDora 2021
 • Lettland – Samanta Tīna
 • LitauenNationell uttagning
 • Malta – Destiny
 • Moldavien – Natalia Gordienko
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • Nordmakedonien
 • NorgeNorsk Melodi Grand Prix 2021
 • Rumänien – Roxen
 • Ryssland
 • San Marino – Senhit
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Serbien
 • Slovenien – Ana Soklič
 • Spanien – Blas Cantó
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Tjeckien – Benny Cristo
 • TysklandInternval
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i en del fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar och/eller redan gjorda artistval. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2020 eller i början av 2021. Det är också då som det blir helt avgjort hur många länder som har för avsikt att delta i Eurovision Song Contest 2021.

** Bekräftat artistval innebär att artisten/gruppen själv gått ut i sina sociala medier och sagt att man kommer att representera sitt land i Eurovision 2021. Uppgiften kan även ha bekräftats av det nationella TV-bolaget. Några fall har bekräftats via Eurovision.tv.

*** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

Andra nationella uttagningar


Hur ser det ut på nationella-fronten? En del länder är i uppstartsfas, andra har bara lämnat kryptiska besked. Här är en sammanfattning av läget med besked vi har kunnat hitta hos de olika TV-bolagen sedan i vintras. Fler besked lär komma under kommande månader.

 

Albanien – Festivali i Këngës 59

Redan i somras började albanska RTSH att planera för nästa upplaga av sin Festivali i Këngës (FiK), men vid den tidpunkten var det oklart huruvida Albanien ville delta eller inte i Eurovisionen 2021. I september bekräftade RTSH sitt fortsatta Eurovision-deltagande och passade även på att tala om att man fortsätter med FiK som uttagningsmetoden. Därmed får inte 2020-artisten Arilena Ara förtur att tävla även om inget säger att hon inte får göra ett nytt försök i årets FiK-omgång.

Exakt tävlingsupplägg är inte känt och ej heller tävlingsdatumen mer än att det förmodligen blir någon gång i december.

 

Belgien – Info om tävlingsbidraget

Sedan tidigare har det stått klart att belgiska Eurovision-representanten Hooverphoic har valt ut grundmaterial för sin Eurovision-resa 2021. Detta uppger Eurovision-fansajten Songfestival.be. Gruppmedlemmen Alex Callier i Hooverphonic ha uttalat sig om att det är olika typer av låtar som är gjorda och som de nu tillsammans med representanter från TV-bolaget VRT ska gå igenom för att hitta den bästa låten de kan tävla med 2021. När mötet mellan parterna äger rum är inte känt.

 

Bulgarien – Info om tävlingsbidraget

Sedan i mars i år har det varit känt att Bulgarien tänker skicka sin 2020-artist Victoria Georgieva till Eurovision Song Contest. Vägen till att välja ut hennes tävlingsbidrag ser även den ut att bli en intern historia och inte omöjligen att låten kan komma från den låtskrivarcamp som anordnades i mitten av augusti i Bulgarien. Vid denna tillställning samlades en hel del välkända låtskrivare och artister för att tillsammans skapa musik ihop.

Oavsett om Victorias tävlingsbidrag kommer att komma från detta tillfälle eller inte är det planerat att hon ska släppa en ny singel under hösten. Mer information om tävlingsbidraget kommer under säsongen.

 

Danmark – Dansk MGP 2020

Danmarks Radio (DR) hade under september månad fortfarande inte gett ut någon som helst ny information gällande Dansk Melodi Grand Prix 2021. Enligt tidigare uppgifter kommer man se över sin uttagning först efter att coronakrisen är över, men när det gäller framgår alltså inte.

 

Estland – Eesti Laul 2021

Estlands TV-bolag ERR bekräftade så tidigt som i mars att de ville delta i Eurovision 2021, men det var först nu i september som det officiella regelverket släpptes och i samma veva att antagningsperioden påbörjades.

2021 blir det 13:e året i rad som ERR använder sig av uttagningen Eesti Laul som uttagningsmetod till Eurovision Song Contest. Upplagan består även den här gången av två semifinaler och en final, vilka är planerade att sändas den 18:e och 20:e februari samt 6:e mars 2021. Exakta lokaler för ändamålet är i skrivande stund inte kända, och det skulle nog också kunna bero på huruvida coronapandemin fortlöper framöver.

När antagningen är avslutad i början av november kommer en jury att gå igenom allt material och därefter utser de upp till 24 bidrag som de gillat bäst. De ska också utse två reservbidrag ifall att någon/några av de utvalda låtarna inte kan komma till start. När juryn gör sitt val vet de inte om vem eller vilka som stått bakom respektive bidrags upphov och dessutom hålls även juryns medlemmar hemliga till dess att åtminstone första urvalsrundan är gjord. Redan i november/december 2020 planerar ERR att presentera vilka låtar som valts ut och släppa dessa publikt.

Mer fakta om antagningen (som pågår till och med 6 november) finns att läsa i denna artikel.

 

Finland – UMK 2021

UMK 2021 (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik) kommer likt 2020 års upplaga bestå av en finalkväll som hålls lördagen den 20:e februari 2021 i Tammerfors. Exakt hur många bidrag som tävlar är okänt, men under början av september hölls en antagning dit intresserade låtskrivare och artister hade möjlighet att skicka in material. Enligt Yle kommer namnen på de utvalda artisterna och bidragen att presenteras i januari 2021.

 

Frankrike – Nationell uttagning

Efter ett år med internval återgår France Télévision till att hålla i en nationell uttagning för att utse artist och bidrag. Det är däremot inte tal om någon väckning av den tidigare nedlagda uttagningen Destination: Eurovision, som användes åren 2018 och 2019, utan det är tal ett nytt format som produceras inom företagets väggar. Från och med den 29:e juni fram till 30:e september tog France Télévision emot ansökningar från intresserade artister.

 

Grekland – Info om tävlingsbidraget

Tidigare har det verkat se ut som att Grekland redan hade gjort klart med Stefanias tävlingsbidrag för landet i Eurovision 2021. Några månader senare verkar planerna ändrats helt efter att hennes team ska presentera minst fyra olika låtar för grekiska ERT som potentiella bidrag till tävlingen. Sajten Eurovoix.com uppgav nu i mitten av september att Stefania kommer att resa till Grekland i oktober för att spela in låtarna och vad som händer därefter med dessa låtar är högst oklart.

Sångerskan Stefania skulle ha representerat Grekland i Eurovision 2020 med låten “Superg!rl”, och när tävlingen sedan ställdes in blev hon åter internt tillfrågad att representera Grekland 2021, vilket hon tackade ja till. Sedan dess har det varit oklart om även hennes tävlingsbidrag ska utses internt eller via någon slags final/uttagning.

 

Israel – Förmodad bidragsfinal

Sedan den 23:e mars 2020 har det varit känt att Israel kommer att representeras av sångerskan Eden Alene i Eurovision 2021. Hon blev först utvalda att tävla för Israel i Eurovision 2020 med låten “Feker libi” men sedan tävlingen ställdes in på grund av coronavirusets framfart över världen ges hon en ny chans att få tävla.

I somras bekräftade TV-bolaget KAN/IPBC att Eden Alenes nya Eurovision-bidrag skulle väljas genom en uttagning som involverar både semifinaler och final. I det läget hade inte så många detaljer ännu släppts, utan dessa har blivit kända först nu denna månad. Däribland att det pågår en antagning dit intresserade låtskrivare har möjlighet att skicka in låtar till. Allt sker digitalt via denna länk (läs även reglerna här) och den hålls öppen till den 5:e oktober kl. 11:00 (israelisk tid).

Mer information om hur den fortsatta uttagningen blir har vi sammanställt i denna artikel.

 

Kroatien – Dora 2021

I juni bekräftade kroatiska TV-bolaget HRT till ESCToday.com att de planerar att fortsätta med uttagningen Dora för att välja sin nästa artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Artisten Damir Kedzo får därför ingen förtur att representera Kroatien 2021, även om han självklart skulle kunna synas till i startfältet. Sedan tidigare har HRT bekräftat deltagande i Eurovision 2021, men det var alltså först i slutet av juni som beskedet om uttagningen lämnades. Däremot saknas officiella regler och tävlingsdatum annat än att en final är planerad att hållas i staden Opatija i februari 2021.

 

Litauen – Nationell uttagning

Efter att Eurovision 2020 blev inställd var litausiska TV-bolaget LRT snabba att meddela att man kommer att anordna en ny upplaga av sin tidigare nationella uttagning som uttagning till 2021. Om fjolårets vinnare The Roop vill tävla igen kommer de enligt dessa uppgifter att erbjudas en plats i programmets final. Efter att den nyheten släpptes har det varit få nyheter kring Litauen, varför vi får avvakta ett tag till innan vi vet omfånget av deras uttagning.

 

Moldavien – Info om tävlingsbidraget

Det ser ut som att Moldavien även kommer att utse sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2021 internt. Sedan tidigare är sångerskan Natalia Gordienko internt utvald att åter representera Moldavien i tävlingen, och just nu är hon på resande fot till Moskva i Ryssland där de ska spela in låtar. Om det sedan blir Eurovision-låten eller inte som väljs där, eller om det blir ett antal låtar med en mindre final återstår att se.

 

Norge – Norsk MGP 2021

NRK i Norge är precis som Sverige i full gång med att starta upp inför säsongen 2021 med nästa upplaga av Norsk MGP. Även 2021 års upplaga kommer att bestå av flera olika deltävlingsprogram inför finalen, men hur dessa kommer att gå till är inte sagt än.

Norsk MGP:s projektchef Stig Karlsen har tidigare uttalat sig i den norska tidningen Dagbladet där han bland annat har sagt att Norsk MGP 2021 kommer att kunna bli en stor folkfest även om det är troligt att de inte kommer kunna ta in sådan stor publik som de hade velat. Istället kommer det att bli TV-magi för den miljonpublik som kommer att se på programmen under kommande vinter.

Mellan maj och augusti hölls en antagning öppen och det är från den och eventuella specialinbjudningar som startfältet kommer att utses från.

 

Slovenien – Bidragsantagning pågick

Sedan i mitten av maj har det varit känt att sångerskan Ana Soklič åter kommer att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest. Till 2021 års tävling vill hon nu få in låtar för att kunna välja ut sitt nya tävlingsbidrag. Den 13:e juli öppnade TV-bolaget RTVSLO antagningen till att utse tävlingsbidraget, och den möjligheten fanns till och med sista september.

Enligt detta regeldokument som publicerades i samband med att nyheten släpptes framgår det inte om det finns några geografiska begränsningar för låtskrivare, ej heller hur själva vinnarlåten ska utses. Vi vet således inte om det blir internval även för låten eller någon slags final/uttagning. Det får framtiden utvisa!

 

Schweiz – Info om tävlingsbidraget

För ett tredje år på raken kommer Schweiz att välja ut sitt tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest med hjälp av en större publikpanel och en expertjury. Denna gång ska bara låten väljas ut den vägen sedan det tidigare stått klart att artisten Gjon’s Tears fått en ny chans att representera Schweiz i Eurovision.

Inför att jurygrupperna kunde påbörja sin röstningsprocess hölls en intern antagning där låtskrivare hade möjligheten att fram till mitten av september sammanföra sig med Gjon’s Tears för att göra musik ihop. Därefter görs ett urval där de bästa låtarna skickas vidare till jurygrupperna som tillsammans får lyssna och bedöma alla låtar innan de till sist röstar fram den låt som Gjon’s Tears ska framföra i Eurovision 2021.

Runt årsskiftet 2020/2021 beräknas juryarbetet vara klart och från januari 2021 kommer Gjon’s Tears och hans team gå in i promotionstadiet med repetitioner inför tävlingen. När exakt tävlingsbidraget släpps är inte sagt.

 

Tyskland – Internval

I en intervju med med sajten ESC Kompakt som gjordes i början av juli bekräftade den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast och NDR:s underhållningschef Thomas Schreiber att Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 kommer att ske via ett internval. Man ger således inte artisten Ben Dolic en automatisk plats att åter tävla för Tyskland 2021, däremot har han möjlighet att skicka in låtar till uttagningen.

Alla låtar som skickas in kommer sedan att granskas av två internjurygrupper: en publikpanel och en expertjury. Dessa två parter kommer att rösta fram ett vinnarbidrag, men det är inte sagt när ett slutgiltigt besked kan dyka upp.

 

Andra länder som lämnar besked


Australien deltar även om det är coronapandemi

På grund av att australiensiska myndigheter låst möjligheten för sina medborgare att lämna Australien till och med slutet av det här året har gjort att det varit vissa tveksamheter kring om Australien ens kommer att kunna delta i Eurovision 2021. Men australiska SBS gör nu åter en bekräftelse på att de kommer att skicka sångerskan Montaigne till Rotterdam som planerat i maj 2021, med en låt som ser ut att väljas internt. Artistvalet bekräftades redan i början av april.

SBS och deras partnerkanal Blink TV planerar också för att återuppta uttagningen Eurovision: Australia Decides som uttagning till Eurovision 2022, som till dess utlovas att bli större och bättre än någonsin. Men 2021 blir det alltså internval av såväl artist (Montagine) som bidrag.

 

Italien – San Remo-festivalen blir av som planerat (dock ingen ESC-bekräftelse)

På grund av den pågående coronapandemin valde italienska RAI att flytta fram till kommande San Remo-festival från februari till mars nästa år, allt för att evenemangen ska kunna hållas på så vanligt sätt som möjligt. Därefter har det nyligen ryktats om att festivalen inte kommer att äga rum om det inte blir någon publik och orkester på plats. Dessa rykten dementeras nu av personer inom San Remo-produktionen som berättar att det inte skulle kännas så meningsfullt att hålla en festival utan publik. Nu verkar det stå klart att festivalen kommer att hållas mellan den 2:a och 6:e mars 2021 som det är tänkt.

Enligt uppgifter planerar RAI för att kunna ta in publik på Aristonteatern i San Remo under 2021 års San Remo-festival. Däremot är det oklart hur stor publik det blir vilket lär avgöras på hur smittspridningen ser ut i Italien när tävlingen närmar sig. Förmodligen lär det bli olika snabbtester som görs för att kontrollera att ingen som går in bär på viruset. San Remo-festivalen är planerad att äga rum mellan den .

I skrivande stund har RAI officiellt ännu inte bekräftat deltagande i Eurovision 2021 och dessutom är det oklart om San Remo i så fall kommer att användas som uttagning eller om de ger 2020-artisten Diodato en ny chans att representera landet i Rotterdam. Det återstår alltså att se.

 

Vitryssland – ingen förtur till VAL vid Eurovision 2021

Även om vitryska TV-bolaget BTRC ännu inte gjort officiellt huruvida de vill eller kan tävla i Eurovision 2021 verkar de redan ha beslutat att inte ge sin 2020-artist, duon VAL, en ny möjlighet att representera landet i Rotterdam. Anledningen till detta sägs vara att VAL har brutit mot det kontrakt de gjorde med BTRC i samband med att de vann den vitryska finalen vintern 2020.

BTRC har som tidigare sagt ännu inte gjort officiellt klart om de kommer stå på deltagarlistan för 2021 och därför kan ett sådant här beslut självklart komma att omprövas till dess.

 

Vi som tackar nej till att göra comeback/debutera

Sedan tidigare har Andorra, Luxemburg och Slovakien, dvs. länder som inte tävlat på väldigt många år i Eurovision, åter valt att tacka nej till att göra comeback i tävlingen. Nu i september ställde sig även Monaco på den listan, eller snarare fortsätter det nationella TV-bolaget TMC att stå på den listan. Detta enligt uppgifter från ESCToday.com.

 

 

Junior Eurovision 2021


EBU har bekräftat att 13 länder kommer att delta i höstens upplaga av Junior Eurovision Song Contest. Det är 6 länder färre jämfört med ifjol och den lägsta deltagarsiffran sedan 2013.

De länder som deltar är Armenien, Frankrike, Georgien, Kazakstan, Malta, Nederländerna, Polen, Ryssland, Serbien, Spanien, Tyskland, Ukraina och Vitryssland. På listan återfinns länder som deltog det senaste året (2019) samt Tyskland som debuterar i sammanhanget. Inga tidigare deltagarländer gör comeback 2020.

En stor nyhet för året är att ingen deltagande artist kommer att få vara på plats i värdlandet under sändningen. Istället kommer alla att uppträda från studios i respektive hemland, studios som enligt EBU ska byggas upp så likvärdiga som möjligt för att göra alla framträdanden rättvisa. Enligt den tyska fansajten Eurovision.de kommer alla framträdanden att spelas in i förväg istället för att direktsändas, men det är något som EBU inte har bekräftat. Programledare och mellanakter kommer dock vara på plats i värdlandet.

 

Länder som inte kommer till start 2020

Sju länder som deltog 2019 har valt att avstå tävlingen 2020, och i en del av dessa fall handlar det om coronapandemin som gör det mer eller mindre omöjligt att resa på ett vanligt sätt just nu. De länder från fjolårets upplaga som inte kommer till start är Albanien, Australien*, Irland, Italien, Nordmakedonien, Portugal och Wales. I vanlig ordning kommer inte heller Sverige till start, men om det beror på pandemin eller andra programprioriteringar låter vi vara osagt.

* Ett av de skälen som mer eller mindre omöjliggör att Australien kan delta beror på att invånare och/eller permanentbosatta i Australien för närvarande är förbjudna att lämna landet om man inte har väldigt goda skäl att göra det. I skrivande stund är det sagt att förbudet kommer att finnas kvar åtminstone till slutet av 2020 och det är nog inte omöjligt att förbudet förlängs om de australiensiska myndigheterna anser det nödvändigt. Om detta i sin tur innebär att Australien inte kommer kunna delta i Eurovision 2021 är för tidigt att spekulera om men samtidigt något vi får anledning att återkomma till senare.

 

Detta är vad vi vet

2020 års Junior Eurovision Song Contest kommer att gå till historien som den första som anordnas av samma värdland två år på raken, i det här fallet sedan Polen vann både 2018 och 2019. Däremot har landets nationella TV-bolag TVP inte fått uppdraget tack vare sina segrar utan det har skett efter tillfrågan. När det gäller årets upplaga var det först i början av mars som EBU bekräftade att Polen åter hade fått värdskapet och sedan dröjde det till mitten av maj innan det stod klart att finalen ska hållas i Warszawa söndagen den 29:e november. Temat för tävlingen blir #MoveTheWorld.

Det är i skrivande stund oklart vem eller vilka som blir programledare.

 

Övriga nyheter


1 september: nyår för Eurovision!

Även om det förmodligen är många månader kvar tills den första officiella uttagningen till Eurovision 2021 blev den 1:a september 2020 startskottet på Eurovision-säsongen 2021. Det är den dagen i Eurovision-kalendern då tävlingsbidrag till den kommande upplagan tidigast får offentliggöras utan att diskvalificeras.

Men alla låtskrivare och artister som vill kunna tävla i säsongens nationella uttagningar och/eller Eurovision 2021 bör känna till att bidragen i en hel del fall inte får eller kan tillgängliggöras på offentliga plattformar redan nu. Detta för att ett flertal länders TV-bolag förbjuder att potentiella tävlingsbidrag släpps offentligt innan uttagning ägt rum och/eller därefter. Därför bör du som låtskrivare och artist se upp med att släppa bidrag som ni vill tävla med i säsongens uttagningar!

Tillägg: Bidrag som har släppts offentligt innan den 1:a september 2020 kan eventuellt tävla i Eurovision Song Contest 2021, men då endast under förutsättning att bidraget inte ska ha getts någon särskild fördel jämte andra tävlingsbidrag. Det är sedan upp till EBU att bestämma det. Exempel på sådana undantag var Jamalas “1944” (Ukraina 2016) och Almas “Requiem” (Frankrike 2017) vilka bägge hade framförts i demoversioner vid två olika konserter ett antal månader inför de släpptes inför Eurovision. EBU ansåg dock att de klipp som släppts i samband med konserterna inte hade fått någon stor spridning, åtminstone inte innan det upptäckts att klippen låg officiellt utlagda.

 

Duovinnare i P4 Nästa 2020

Den 12:e september avgjordes finalen i P4 Nästa 2020, där det blev duon Hilde & Eriks låt “Som det är” som tog hem segern. Däremot blev inte de tillfrågade om SVT:s bonuserbjudande, utan det tillföll istället sångerskan Julia Alfrida.

Trots att det inte blev någon Melodifestivalplats vill vi ändå passa på att gratulera duon till segern som nu både får sin P4-låt spelad i P4 och senare i höst testas låten in på Svensktoppen.

 

Fler intervjuer (övriga finalister)

 

Eurovision Choir 2021 planeras att hållas

EBU planerar att hålla nästa upplaga av Eurovision Choir som planerat under 2021. Tävlingen hålls vartannat år och senast det begav sig var i augusti 2019 då finalen avgjordes i Partille Arena i Partille i Sverige. När under 2021 och i vilket land och vilken stad tävlingen kommer att äga rum är dock inte officiellt än.

 

Eurovisions referensgrupp uppdaterad

I januari i år stod det klart att Martin Österdahl skulle ta över rollen som Executive Supervisor för Eurovision Song Contest och Junior Eurovision Song Contest. I maj tillträdde han posten officiellt och nu har han också blivit återvald att sitta i Eurovisions referensgrupp i rollen som EBU-representant.

Eurovision Song Contests referensgrupp består till dags dato av tio personer och utgörs av en ordförande (Dr. Frank-Dieter Freiling) och EBU:s representant (Martin Österdahl) samt de senaste Eurovisionernas exekutiva producenter: Carla Bugalho (Portugal 2018), Ayala Mizrachi och Yuval Cohen (Israel 2019) samt Astrid Dutrenit (Nederländerna 2021). Den sistnämnda ersätter tidigare högsta ansvarige på samma post, i det här fallet Inge van de Weerd.

Resterande fyra platser tilldelas personer från olika TV-bolag som vid olika tillfällen har blivit inröstade i gruppen. För närvarande är det David Tserunyan från Armeniens ARMTV, Reto Peritz från SRF i Schweiz och Aleksandar Radic från RTVSLO i Slovenien som har dessa poster. Sedan finns också en så kallad “appointed member” som väljs in separat, sedan 2018 har det varit Rachel Ashdown från BBC i Storbritannien som haft den posten.

 


 

Kommentera