Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

12 länder deltar i Junior Eurovision 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


JUNIOR EUROVISION 2020. EBU har bekräftat att 12 länder* kommer att delta i höstens upplaga av Junior Eurovision Song Contest. Det är sju länder färre jämfört med ifjol och den lägsta deltagarsiffran sedan 2013.

De länder som deltar är Armenien*, Frankrike, Georgien, Kazakstan, Malta, Nederländerna, Polen, Ryssland, Serbien, Spanien, Tyskland, Ukraina och Vitryssland. På listan återfinns länder som deltog det senaste året (2019) samt Tyskland som debuterar i sammanhanget. Inga tidigare deltagarländer gör comeback 2020.

* Armenien stod initialt med på deltagarlistan men meddelade i början av november att de hoppar av.

 

Tävlingen blir av – men med ”hemifrån-upplägg”

Trots coronapandemin utlovar EBU:s chef Martin Österdahl att Junior Eurovision 2020 av som planerat. Den stora skillnaden mot tidigare upplagor är att finalen inte kommer att ha tävlingsartisterna på plats i värdlandet, utom möjligen värdlandets egen artist. Sändningen kommer fortfarande att hållas i en TV-studio i Warszawa där programledare och mellanakter kommer att vara. Däremot kommer respektive artist att framföra sitt lands bidrag i en TV-studio i sitt hemland. På det sättet blir det inga resor och därmed undviks nya smittkällor.

För att göra alla uppträdanden så rättvisa som möjligt har EBU har ställt som krav att alla deltagarländer ska, i den mån det går, ha liknande scenerier och teknik.

Uppdatering: Enligt den tyska fansajten Eurovision.de kommer alla framträdanden att spelas in i förväg istället för att direktsändas. Det här är något som EBU inte bekräftat.

 

Fakta: Vad vi vet om årets upplaga


2020 års Junior Eurovision Song Contest kommer att gå till historien som den första som anordnas av samma värdland två år på raken, i det här fallet sedan Polen vann både 2018 och 2019. Däremot har landets nationella TV-bolag TVP inte fått uppdraget tack vare sina segrar utan det har skett efter tillfrågan. När det gäller årets upplaga var det först i början av mars som EBU bekräftade att Polen åter hade fått värdskapet och sedan dröjde det till mitten av maj innan det stod klart att finalen ska hållas i Warszawa söndagen den 29:e november. Temat för tävlingen blir #MoveTheWorld.

Det är i skrivande stund oklart vem eller vilka som blir programledare.

 

Länder som inte kommer till start 2020

Sju länder som deltog 2019 har valt att avstå tävlingen 2020, och i en del av dessa fall handlar det om coronapandemin som gör det mer eller mindre omöjligt att resa på ett vanligt sätt just nu. De länder från fjolårets upplaga som inte kommer till start är Albanien, Australien*, Irland, Italien, Nordmakedonien, Portugal och Wales. I vanlig ordning kommer inte heller Sverige till start, men om det beror på pandemin eller andra programprioriteringar låter vi vara osagt.

* Ett av de skälen som mer eller mindre omöjliggör att Australien kan delta beror på att invånare och/eller permanentbosatta i Australien för närvarande är förbjudna att lämna landet om man inte har väldigt goda skäl att göra det. I skrivande stund är det sagt att förbudet kommer att finnas kvar åtminstone till slutet av 2020 och det är nog inte omöjligt att förbudet förlängs om de australiensiska myndigheterna anser det nödvändigt. Om detta i sin tur innebär att Australien inte kommer kunna delta i Eurovision 2021 är för tidigt att spekulera om men samtidigt något vi får anledning att återkomma till senare.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen