Armenien hoppar av Junior Eurovision 2020

JUNIOR EUROVISION 2020. På grund av den pågående konflikten i regionen Nagorno-Karabach som under hösten 2020 har eskalerat har nu Armeniens nationella TV-bolag ARMTV valt att hoppa av sin medverkan i årets Junior Eurovision.

Initialt fanns Armenien med på deltagarlistan över de 13 länder som i september bekräftat deltagande, men den 5:e november kunde den officiella tävlingssidan Junioreurovision.tv bekräfta att Armenien inte längre kommer till start. Därmed blir det bara 12 länder som kommer att delta denna gång.

EBU:s Eurovision-chef Martin Österdahl säger till den officiella tävlingssidan att han beklagar att Armenien har valt att göra som de gjort, samtidigt som han förstår ARMTV:s situation. Han välkomnar också Armenien tillbaka till tävlingen nästa år.

 

Alltid hamnat topp 10

Det kan tilläggas att Armenien har deltagit i Juniortävlingen vid totalt 13 tillfällen (2007-2019) och vid dessa försök har de aldrig hamnat utanför topp 10! De har en seger i bagaget (2010), och inte mindre än fyra stycken andraplatser (2007, 2009, 2015 och 2016) samt två stycken tredjeplatser (2012 och 2014).

 

Fakta: Vilka länder tävlar?


De nu 12 länder som kommer till start i Junior Eurovision 2020 är Frankrike, Georgien, Kazakstan, Malta, Nederländerna, Polen, Ryssland, Serbien, Spanien, Tyskland, Ukraina och Vitryssland. På listan återfinns länder som deltog det senaste året (2019) samt Tyskland som debuterar i sammanhanget. Inga tidigare deltagarländer gör comeback 2020, däremot är det hela åtta länder som tävlade 2019 som inte deltar 2020.

 

Samma värdland för andra året på raken

2020 års Junior Eurovision Song Contest kommer att gå till historien som den första som anordnas av samma värdland två år på raken, i det här fallet sedan Polen vann både 2018 och 2019. Däremot har landets nationella TV-bolag TVP inte fått uppdraget tack vare sina segrar utan det har skett efter tillfrågan. När det gäller årets upplaga var det först i början av mars som EBU bekräftade att Polen åter hade fått värdskapet och sedan dröjde det till mitten av maj innan det stod klart att finalen ska hållas i Warszawa söndagen den 29:e november. Temat för tävlingen blir #MoveTheWorld.

Programledare för sändningen blir trion Ida Nowakowska-Herndon, Rafał Brzozowski och Małgorzata Tomaszewska.

 

Nytt upplägg

Det nya upplägget för årets upplaga är att finalen inte äger rum i en stor arena utan i TV-studios. Artisternas scenframträdanden kommer att göras från respektive hemland och/eller via förinspelade inslag från TV-studion i Warszawa i Polen, där hela huvudsändningen sedan utgår ifrån. Anledningen till att artisterna inte samlas på en och samma plats beror på den pågående coronapandemin som till viss del gör det svårt eller nästintill omöjligt att just nu resa. Dessutom finns det stor risk för att såväl produktionspersonal, artister och delegationer för smittspridning.

 


 

Kommentera