Amskøld: ”Min låt handlar om den osäkerhet som man kan känna i början av en relation”

Foto: Sonja Davis

P4 NÄSTA 2020. Inför finalen i P4 Nästa fick vi en pratstund med finalisten Amskøld. Vi var nyfikna på hans musikaliska resa och hans tävlingsbidrag ”Standby”, och inte minst hur han ställer sig till att eventuellt bli joker i Melodifestivalen 2021!

 

Den 27-åriga singersongwritern Amskøld, som egentligen heter Rikard Amsköld, kommer från Hammarstrand i Jämtland. För närvarande studerar han på Musikmakarna i Örnsköldsvik och parallellt med studierna har han under det här året (2020) haft fokus på P4 Nästa-tävlingen i Sveriges Radio. I våras skickade han in låten ”Standby” som kom med i P4 Jämtlands uttagning, och det var första gången som han skickade in en låt till tävlingen.

– Jag tänkte att P4 Nästa är en bra plattform för att synas med mitt artisteri! Det är en bra möjlighet att nå ut till en större publik med min musik, säger Amskøld.

 

Vann lokala finalen och tävlar i riksfinalen

I den jämtländska lokala finalen blev det Rikard som tog hem segern och därefter blev det väntan över sommaren innan han i mitten av augusti fick besked från Sveriges Radio att han tagit sig hela vägen till riksfinalen i september. I och med det tävlar nu Rikard om att få sin låt testad på Svensktoppen och spelad i P4. Vi är såklart nyfikna på hur det känns för honom att ha tagit sig hela vägen.

– Det känns jätteroligt! Det var många sökande i år och att vara en av de åtta som står i final känns mäktigt och stort! Är jättetacksam för det, säger Amskøld.

 

Vad handlar ditt tävlingsbidrag Standby om?

–  Min låt handlar om den osäkerhet som man kan känna i början av en relation. Man behöver bekräftelsen av vad den andra personen känner så att man vet om man ska släppa det och gå vidare, eller om man ska våga satsa, säger han.

 

Studerade i USA och Sverige

Rikards musikaliska bana startade vid 6 års ålder då han började spela piano och sjunga. Musiken hängde med och på gymnasiet gick han musikgymnasium innan han därefter jobbade några år innan han flyttade till Santa Barbara i USA där han studerade i ett och ett halvt år. Tillbaka i Sverige igen sökte sig Rikard in på Dreamhill Music Academy i Örnsköldsvik, där han gick ett år. Sedan fortsatte han till Musikmakarna där han är kvar idag.

– Jag är mest stolt över att ha kommit in på Musikmakarna, då det är en svår utbildning att komma in på. Är också stolt över att ha kommit till riksfinal i P4 Nästa!, säger Amskøld.

 

Gillar sångare som är väldigt tekniska i sättet de sjunger

Den musik som Rikard gör är pop och de artister han själv inspireras av är sångare som är väldigt tekniska i sättet de sjunger. Några av de inspirationskällor han har är Gary Levox i bandet Rascal Flatts, Gavin James, Boy In Space och Tori Kelly.

– Dessa artister är väldigt duktiga och inspirerande för mitt eget artisteri och min sång, säger han.

 

Kan bli joker i Melodifestivalen 2021

För nionde året på raken erbjuder Sveriges Television en av finalisterna i P4 Nästa en plats i den kommande Melodifestivalen. I och med att Rikard är en av finalisterna har han möjlighet att tillfrågas om att få detta så kallade bonuserbjudande, vilket är oberoende av huruvida han vinner finalen eller ej. I och med att erbjudandet finns med var vi nyfikna på hur han ställer sig till att bli eventuell joker i tävlingen.

– Det är min dröm! Det hade varit superkul och något jag verkligen vill!, säger Amskøld med glädje.

 

Med det så tackar vi så mycket för den här intervjun och önskar Amskøld ett stort lycka till i P4 Nästas Riksfinal som avgörs i Västerås lördagen den 12:e september.

 


Fakta


 • Tävlingsbidrag
 • ”Standby”
 • (Bidraget har startnummer 3 av 8 i ordningen.)

 • Låtskrivare
 • Rikard Amsköld, Jonathan Bellini och Ebba Carlberg

 • P4-distrikt
 • Jämtland

 • Beskriv dig själv med tre ord
 • Driven, ödmjuk och snäll

 • Följ gärna Amskøld i sociala medier:
 • Instagram: @rikardamskold
 • Spotify

 


 

Kommentera