Northlight: ”Vi gillar att utgå från traditionella genrer men även att mixa upp det med lite mer oväntade inslag”

Foto: Lina Flodins

P4 NÄSTA 2020. Inför finalen i P4 Nästa fick vi en pratstund med finalistgruppen Northlight. Vi var nyfikna på deras musikaliska resa och tävlingsbidrag ”Equally Different”, och inte minst hur de ställer sig till att eventuellt bli joker i Melodifestivalen 2021!

 

Det börjar dra ihop sig till riksfinal i P4 Nästa 2020 och för P4 Värmlands representant Northlight, med medlemmarna Victor Bergh, Per Eresund, Fredrik Andersson och Johan Köhler, är förberedelserna i full gång. Själva beskedet då att de gått vidare till final beskriver de som lite chockerande men otroligt roligt.

– För det första är det ju en otroligt fin komplimang och nått slags bevis på att det vi gör faktiskt är uppskattat, vilket betyder väldigt, väldigt mycket för oss som band, säger de.

– Och sen, redan innan riksfinalen har P4 Nästa varit något av det roligaste vi har gjort tillsammans som band och riksfinalen kommer ju inte bara vara det utan även det överlägset största vi har gjort tillsammans, så det ska bli otroligt kul!, tillägger de.

 

Hade en dröm att starta ett band

Northlight bildades lite av ett ödes slump år 2012. På den tiden gick Victor och Per i samma klass på det naturvetenskapliga programmet, och de hade båda två intresse för musik även om ingen av dem kunde spela något instrument. På varsitt håll hade de också en dröm om att starta ett band, och under en matematiklektion hörde Victor att Per pratade lite diskret med en annan kompis i klassen om att just starta ett band och han var då extremt snabb att hoppa på projektet så fort lektionen var slut. Ganska snart därefter började de göra planer om hur allt skulle gå till, vad de skulle heta och vem som skulle spela vad.

– Många skulle nog säga att det är alldeles för sent att som 18-åring, utan någon som helst tidigare erfarenhet, påbörja en resa mot att bli musiker och bilda ett band tillsammans, men av någon anledning slogs vi aldrig av den tanken. Egentligen är det nog aldrig försent, säger Victor.

 

Kort därefter började bandet att repa i en närliggande skolas lokaler. Victor beskriver att det lät hemskt de första månaderna, åtminstone när han tänker i efterhand.

– Själv hade jag mest sjungit i duschen hemma och hade precis lärt mig lite grundläggande gitarrackord. Per hade en bas men hade inte direkt använt den förut, så vi hade en extremt lång väg att gå. Det enda vi egentligen hade var ett enormt driv och drömmarna vi jobbade mot. Nått år efter att vi hade börjat anslöt Fredrik och kort därefter Johan. Sen dess har vi lärt oss otroligt mycket, jobbat hårt och som tur är utvecklats enormt jämfört med de första gångerna vi spelade tillsammans, tillägger Victor.

 

Fyra vanliga killar som tillsammans blir något ganska intressant

Northlight beskriver sig själva som fyra helt vanliga killar som tillsammans blir på något sätt någonting ganska intressant, eller snarare en oväntad, kanske till och med lite halv-konstig kombination som samtidigt är unik som blir resultatet av deras musik. Stilmässigt beskriver de sig som en slags alternativ poprock, kanske främst för att det är varken renodlad pop eller rock.

– Vi gillar att utgå från traditionella genrer men även att mixa upp det med lite mer oväntade inslag och inkludera instrument som kanske inte vanligtvis används i den typen av låtar (sitar, japansk koto, hammered dulcimer etc.). Generellt är vår musik ofta ganska ”färgglad” (om man kan säga så) och atmosfärisk, samtidigt som vi lägger väldigt mycket vikt och fokus på låttexten, säger de.

 

Skickade in låt till P4 Nästa på ren chansning

Att de skulle tävla i P4 Nästa 2020 var inget som var inplanerat på förhand, utan det gick till som så att bandets trummis Johan kom med förslaget under en av vårens repetitioner att de skulle skicka in en låt till tävlingen. Just då hade de ingen låt att skicka in, däremot fanns en demoversion med titeln ”Equally Different” som blivit över från tidigare projekt som de valde att jobba vidare på. Efter några veckor jobb var allt klart och låten skickades in. Den kom sedan med i P4 Värmlands startfält och i den lokala finalen tidigare i år tog de hem segern. Sedan blev det väntan inför att riksjuryn skulle komma med sitt beslut, som föll på Northlights favör.

– Vi blev liksom väldigt överraskade att vi hade kommit med till distriktsfinalen vilket säger lite om hur extremt exalterade vi är att nu få vara med i riksfinalen, säger bandet.

 

Försöka se på människor från flera olika perspektiv

Bidraget ”Equally Different” beskrivs som en låt där Northlight vill att lyssnaren ska försöka se på människor från flera olika perspektiv. Med det menar de att det väldigt lätt att se olikheter mellan människor exempelvis hur man är som person, vilka val man gör, vilka åsikter man har, hur man ser ut etc., samtidigt som det ur ett annat perspektiv, om man tar ett steg bakåt, är det ganska lätt att inse hur otroligt lika vi människor faktiskt är.

– Så budskapet i låten är väl egentligen att inte bara stirra sig blind på hur olika vi är som människor, utan också försöka se hur otroligt mycket vi ofta påminner om varandra på olika sätt och hur lika vi egentligen är, säger de.

 

En annan sak som bandet är stolt över är omslaget till bidraget som består av olika typer av målningar och fotografier som deras följare fick skicka in. De som ville vara med fick utdrag av låttexten och fick sedan fria händer att själva tolka texten och skapa något slags visuellt konstverk av det. Omslaget blev till slut ett slags collage av alla bidrag. Att låta sina följare vara involverade i projekten är något de tycker om att göra.

 

Kan bli joker i Melodifestivalen 2021

Den 12:e september avgörs det om det blir Northlights bidrag ”Equally Different” som vinner och som därmed kommer att bli spelad i P4 och senare i höst testas in på Svensktoppen. Oavsett hur det än går med det finns också ett bonuserbjudande från SVT om att bli joker i Melodifestivalen 2021, ett erbjudande som killarna inte skulle tacka nej till om det är de som får inbjudan.

– P4 Nästa har redan varit ett enormt stort och roligt äventyr för oss, men att få ett erbjudande om att vara med i Melodifestivalen inför miljoner tittare vore helt galet och någonting som jag inte tror någon av oss kunnat ens föreställa sig när vi skickade in låten. Samtidigt känner vi att det här är en möjlighet som vi väntat på och jobbat väldigt hårt för i så många år nu, så vi skulle definitivt inte tveka om vi skulle få erbjudandet. Vi är redo!, säger de.

 

Slutligen, vad är ni mest stolta över hittills?

– Att vi, på något sätt, verkar ha lyckats skriva musik som verkar resonera med människor lite överallt i världen, oavsett vart dom bor. Det är en underbar känsla att finnas med på någon i Argentinas mest spelade artister på Spotify eller att någon i Sydkorea har oss som ett av sina favoritband. Att våran musik påverkar andra människor och på ett eller annat sätt är en del av vad de väljer att lyssna på och något som de mår bra av, det är vi otroligt stolta över. Vi blir såklart precis lika glada och fyllda av inspiration varje gång vi får en fin komplimang, oavsett om det kommer från någon i Sverige eller någon långt ute i världen, säger gruppen.

 

Med det så tackar vi så mycket för den här intervjun och önskar Northlight ett stort lycka till i P4 Nästas Riksfinal som avgörs i Västerås lördagen den 12:e september.

 


Fakta


 • Tävlingsbidrag
 • ”Equally Different”
 • (Bidraget har startnummer 5 av 8 i ordningen.)

 • P4-distrikt
 • Värmland

 • Beskriv er själva med tre ord
 • Vänskap, hjärta, skapande

 • Följ gärna Northlight i sociala medier:
 • Facebook: @northlightswe
 • Instagram: @northlightmusic
 • Hemsida
 • YouTube
 • Spotify

 


 

Kommentera