Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Hilde & Erik vann P4 Nästa 2020 – men blir inte joker i Melodifestivalen 2021

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


Foto: Henric Hansson

P4 NÄSTA 2020. I den avgörande finalen i årets P4 Nästa blev det duon Hilde & Erik med bidraget “Som det är“, som representerade P4 Malmöhus, som tog hem segern i tävlingen. Däremot blev inte de tillfrågade om SVT:s bonuserbjudande, utan det tillföll istället sångerskan Julia Alfrida.

Trots att det inte blev någon Melodifestivalplats vill vi ändå passa på att gratulera duon till segern som nu både får sin P4-låt spelad i P4 och senare i höst testas låten in på Svensktoppen.

 

Vilka är Hilde & Erik?

Hilde Schotte och Erik Lundahl är en musikduo som spelat tillsammans i snart tio år. De träffades på Musikhögskolan i Malmö och kände att de hade samma driv och ville samma saker musikaliskt. De startade därför ett band ihop och har utöver det haft lite andra saker vid sidan om som att spela tillsammans med artisten Shirin på turné i Sverige och utomlands. Vid sidan om samarbetet har Hilde bland annat medverkat i både Eurovision och Melodifestivalen som röstcoach till Frans och Erik har gjort allt från att ha lagat en kontrabas på ett hotellrum i Rio de Janeiro på turné till att spela rysk dragspelspunk i Moskva. Musikaliskt beskriver de sig som “Veronica Maggio möter Aviici”.

 

Fakta: Alla resultat från riksfinalen


Åtta bidrag tävlade om segern och detta skedde det här året genom en enda omgång, där en SR-jury och lyssnarna röstade fram vinnaren. Så här slutade finalen:

 1. Hilde & Erik – “Som det är“
 2. Alicia Jern – “Friendzone“
 3. Amskøld – “Standby“
 4. Nina Bring – “Nära“
 5. Northlight – “Equally Different“
 6. Julia Alfrida – “Dark Doom“
 7. Sanna feat. Re:bond – “Aldrig det”
 8. Agnes Rehn – “Goodbye“

 

Fakta: Bonuserbjudandet till Melodifestivalen


Som tidigare nämnt fick inte Hilde & Erik trots sin seger något bonuserbjudande till Melodifestivalen, utan det tillföll istället  sångerskan Julia Alfrida. Det blir nu upp till henne att avgöra sitt deltagande i tävlingen samt att i så fall ta fram ett nytt tävlingsbidrag till nästa års Melodifestival. Anledningen till att det inte går att återanvända bidraget från P4 Nästa är för att den låten har framförts offentligt före den 1:a september i år, vilket bryter mot både Eurovisions och Melodifestivalens regelverk.

När den nya låten kommer att presenteras är oklart men om inget annat meddelas lär låten bli klar först i samband med att hela startfältet till Melodifestivalen 2021 presenteras.

 


Tidigare Mello-artister från P4 Nästa

Följande artister har gått till Melodifestivalen via P4 Nästa. Vi redovisar deras tävlingsbidrag och placeringar i Melodifestivalen (ej P4 Nästa):

 • 2020: Faith Kakembo* – Crying Rivers (5:a i deltävling)
 • 2020: Amanda Aasa** – Late (6:a i deltävling)
 • 2019: The Lovers of Valdaro** – Somebody Wants (7:a i deltävling)
 • 2018: Stiko Per Larsson – Titta vi flyger (6:a i deltävling)
 • 2017: Les Gordons** – Bound to Fall (6:a i deltävling)
 • 2016: Smilo** – Weight of the world (5:a i deltävling)
 • 2015: Kalle Johansson*** – För din skull (6:a i deltävling)
 • 2014: Eko*** – Red (8:a i deltävling)
 • 2013: Terese Fredenwall*** – Breaking the Silence (5:a i deltävling)

 

* Faith Kakembo tävlade i P4 Nästa 2019 men fick inte jokererbjudandet. Istället kom hon med i Melodifestivalen via den vanliga vägen (antagning eller SVT:s kvot). Vi listar henne ändå här eftersom hon medverkade i SR-tävlingen samma år som Amanda Aasa.

** Amanda Aasa, The Lovers of Valdaro, Smilo och Les Gordons vann inte Svensktoppen/P4 Nästa sina år utan valdes ut av juryn att bli joker i Melodifestivalen. Dessa år gick P4-segern istället till Michael Fannon, Noomi, Spring City och Tim Lööv.

*** Under de tre första åren som bonuserbjudandet fanns med gick det alltid till artisten som vann P4 Nästa (som då hette Svensktoppen nästa). Därefter har erbjudandet inte varit bindande att bara vinnaren kan få det, utan till vilken artist som helst bland finalisterna.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Uttagningskalendern

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen