Sammanfattade Eurovision-nyheter, oktober 2020

Foto & copyright: Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Så här såg nyhetsbevakningen ut i oktober 2020.

Här nedan sammanfattar vi nyheterna i olika sektioner, t.ex. hur det ser ut med Eurovision i helhet, vilka länder som har ansökt om att tävla, uttagningar som än så länge är planerade att genomföras, aktuella antagningar och övriga nyheter som hänt under månaden.

 

Höstprojektet


Vi korar våra Eurovision-vinnare 1980-1999!

Hösten 2020 gick vi i ESC-Panelen igenom tidigare års Eurovisioner och tyckte till om bidragen som tävlade. Vid varje stopp korade vi också vår vinnare genom klassisk omröstning. De år vi bedömde var 1980-1999. Här nedan är alla publicerade delar i projektet.

1990-talet

1980-talet

 

 

Melodifestivalen 2021


MELODIFESTIVALEN 2021. Mycket har hänt i Melodifestival-bubblan den här månaden inte minst att tävlingsupplägget har bekräftats. Stanna kvar så berättar vi mer!

I skrivande stund (31:a oktober 2020) är det lite drygt tre månader kvar innan det är dags för Melodifestivalen att äntra tv-tablåerna igen i SVT1, och redan nu är förberedelserna igång. I september hölls den officiella antagningen och via den inkom inte mindre än 2 747 bidrag som sedan SVT-redaktionen lyssnade igenom, gallrade ur och skickade vidare till sin urvalsjury som fick välja ut 14 bidrag. Därefter har SVT-redaktionen börjat med att göra sina val om 14 bidrag samt att de har börjat tillsätta artister till alla bidrag.

Vilka artister och låtar som kommer tävla nästa år är än så länge inte känt, mer än att Julia Alfrida är 2021 års P4 Nästa-joker i tävlingen. Förmodligen kommer resterande startfältet att presenteras någon gång nu i slutet av 2020, och även om SVT vill hålla allt hemligt har några namn läckt ut via Aftonbladets rapportering. Så har varit brukligt sedan många år och vi får se hur många Aftonbladet hinner ”avslöja” innan SVT tar ton.

 

Samma tävlingsupplägg minus turné

Sedan coronapandemin började klassades som en pandemi, vilket skedde efter att Melodifestivalen 2020 var avgjord, har det varit mycket osäkert kring hur upplägget för Melodifestivalen 2021 ska bli. Melodifestivalredaktionen har sedan dess arbetat med olika planer för hur de ska kunna producera programmen som planerat trots pågående pandemi. Tidigt var SVT ute med att lugna fansen att Melodifestivalen blir av som tänkt, däremot dröjde det nu till början av oktober innan ett officiellt besked om tävlingsupplägget kom.

Resultatet blir i alla fall att upplägget med deltävlingar, Andra chansen och final behålls, däremot blir det ingen Melodifestival på turné och dessutom hålls alla sändningar utan publik. Istället för en turné hålls alla program i någon arena/studio i Stockholmsområdet, men vilken den platsen är har SVT inte meddelat officiellt.

De tävlingsdatum som SVT har bokat in för Melodifestivalen 2021 är den 6:e, 13:e, 20:e och 27:e februari (deltävlingarna) samt 6:e och 13:e mars (Andra chansen och finalen).

 

Rösta fram kandidater till Hall of Fame

Inför Melodifestivalen 2020 införde SVT sin egen Hall of Fame för Melodifestivalen och första året valdes inte mindre än 48 upplevelser in. Till 2021 fortsätter nu traditionen och denna gång får publiken bestämma fem akter/personer/händelser och sedan kompletterar en jury med två akter/personer/händelser. Du kan alltså vara med och påverka vilka som ska röstas in!

 

För att rösta måste du ladda ned Melodifestivalens app till din telefon. Du hittar appen där appar finns, exempelvis på Google Play och App Store. Omröstningen sker sedan i det så kallade Melloflödet där du gör ditt val.

Själva omröstningen är uppdelad i fem olika tidsepoker (1958-69, 1970-79, 1980-89, 1990-2001 och 2002-2011). Varje epok har sina nominerade kandidater och respektive omröstning pågår varje måndag, tisdag och onsdag. Därefter sammanställs resultatet och vinnaren meddelas.

Vill du påverka vilka som ska få ta en plats i Hall of Fame är det nu du ska rösta!

Se här vilka som är nominerade respektive har vunnit.

 

Julia Alfrida släpper ny singel

I väntan på den kommande Melodifestivalen har artisten Julia Alfrida, som redan är klar att delta i nästa års tävling, passat på att släppa en ny singel som heter “Pretty Dreams (EGO)” som vi såklart vill passa på att tipsa om! Låten har Julia gjort tillsammans med Sophie Verdonk och finns bland annat att lyssna på Spotify. Julia beskriver låtens handling att man pendlar mellan att tvivla på sig själv i ena sekunden och att ha hybris i den andra. Dessutom gör hon en shoutout till Britney Spears & #freebritney-rörelsen.

Samtidigt som singeln släpps arbetar Julia på sitt kommande Melodifestivalbidrag som ännu inte släppts. I P4 Nästa tävlade Julia med låten Dark Doom, men på grund av att låten framförts offentligt för Melodifestivalen får hon inte tävla med den låten. Av samma skäl kommer det ej heller kunna bli den senaste singeln som vi precis tipsat om. Istället måste hon precis som alla andra tidigare P4 Nästa-jokrar ta fram ett nytt bidrag till tävlingen, en process som är i full gång. Det är såklart mycket hemlighetsmakeri just nu men vi får i alla fall en liten hint om hur arbetet går.

– I dagsläget skriver jag väldigt mycket musik för att försöka få fram den perfekta låten som jag ska framföra i Mello. Utan att nämna några namn så kan jag berätta att det är några väldigt talangfulla personer som har synts i Mello-sammanhang tidigare som jag har fått möjligheten att jobba tillsammans med, säger hon.

– Vilken låt jag väljer återstår och ser men det man kan förvänta sig av mig i Mello är att jag kommer vara mig själv till 110% & att jag vill lämna ett stort avtryck, tillägger hon.

 

 

Eurovision 2021


Deltagarlistan spikad

Efter många månader med rykten, bekräftelser och spekulationer står det nu klart att 41 länder kommer att delta i Eurovision 2021. Det är Eurovision.tv som den 26:e oktober 2020 bekräftade den officiella deltagarlistan för 2021 års tävling. Deltagarlistan 2021 består av exakt samma 41 länder som skulle ha deltagit i 2020 års tävling. Det innebär att det inte blir några avhopp men heller inga comebacker eller debuter.

På våra samlingssidor för Eurovision 2021 respektive Nationella uttagningar 2021 kan du se sammanställningen över vilka länder som tävlar samt vilka artister och uttagningar som är aktuella för 2021. Sidorna kommer att uppdateras kontinuerligt till så länge säsongen pågår.

 

Tävlingsupplägget

Upplägget för Eurovision 2021 blir en fortsättning med två semifinaler och en final. Samtliga länder behöver kvala genom de semifinalerna den 18:e och 20:e maj,  med undantag för de så kallade “Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland och värdlandet Nederländerna. Dessa fem länder är därför redan klara för finaltävlan den 22:a maj.

Som vanligt står tio finalplatser på spel i respektive semifinal, vilket gör att endast 20 av 35 semifinalländer kommer att ta sig vidare till finalen den den 22:a maj. Där röstar sedan alla 41 länder tillsammans fram vinnarlandet som får ta över stafettpinnen från nuvarande värdland Nederländerna – förutsatt att inte värdlandet själva vinner igen…

 

Semifinallottningen

Förmodligen någon gång i början av 2021 kommer EBU att allokera in de 35 semifinalländerna i de två semifinalerna, vilket sker genom en lottning. Semifinalerna kommer att ha 17 respektive 18 tävlande (vilken semifinal som får flest tävlande är ännu inte officiellt). På grund av coronapandemin vore det inte helt omöjligt om lottningen denna gång genomförs digitalt, men det återstår att se hur produktionen i Nederländerna väljer att göra. Det kan tilläggas att inför Eurovision 2020 hölls lottningen med publik i Rotterdams stadshus, men det var innan alla olika coronarestriktioner infördes.

 

Fyra scenarier i planeringen

Redan i maj i år stod det klart att Nederländerna fått förnyat förtroende att fortsätta vara värdnation för Eurovisionen ett år till och i september blev det också bestämt från EBU:s håll att tävlingen kommer kunna bli av. Detta tack vare en god planering med olika scenarier som EBU och det nederländska produktionsteamet har tagit fram. Samtliga scenarier strävar mot målet att Eurovision 2021 ska kunna genomföras oavsett pandemiskt läge i maj 2021. I korthet betyder det att tävlingen kommer att kunna sändas och en ny vinnare kommer att koras. Så här sammanfattar EBU läget:

  • Scenario 1: Inga restriktioner, Eurovision blir av som den blivit tidigare år (så länge pandemin avtagit och ev. vaccinering har påbörjats).
  • Scenario 2: Eurovision med social distansering, dvs. färre antalet personer får närvara i arenan.
  • Scenario 3: Eurovision med social distansering samt artister som representerar länder som ej kan närvara i Rotterdam p.g.a. reserestriktioner får tävla via länk från hemlandet.
  • Scenario 4: Eurovision i lockdown – alla artister tävlar hemifrån men programledare och mellanakter är i Rotterdam.

Vilket av dessa fyra scenarios som sedan blir aktuellt avgörs förmodligen runt årsskiftet 2020/2021, någon exakt tidpunkt är inte känd.

 

Hur blir det med publiken i arenan?

Beroende på vilket scenario som blir aktuellt för Eurovision 2021 kommer det också avgöras om och i så fall hur mycket publik som kan tillåtas inne i Ahoy Rotterdam. Det ska vara möjligt för produktionen att kunna ta in publik så länge inte Nederländerna hamnar i ett nytt lockdown-läge. Förutom det är det inte omöjligt att det kan bli tal om att minska på publikapaciteten för att kunna upprätthålla social distansering och då kommer tyvärr inte alla som köpt biljetter kunna vara på plats. Det återstår dock att se hur många personer som kommer kunna vara i arenan under varje föreställning.

Om du köpte biljett/er till Eurovision 2020 kommer dessa att vara giltiga till samma event 2021. Skulle scenario 2 eller 3 införas kommer det att ske en lottning om vilka som är välkomna in i arenan vid respektive evenemang och är det så att du inte får en av platserna kommer du att få pengarna tillbaka på hela biljettköpet.

 

Inget programledarbyte i Rotterdam

I samband med att EBU kungjorde de fyra scenarierna kom också beskedet att programledartrion Chantal Janzen, Edsilia Rombley och Jan Smit (på bilden) fortsätter sitt programledaruppdrag från 2020 till 2021 års Eurovision Song Contest. Detta gäller även webbreportern Nikkie de Jager (NikkieTutorials).

Förutom det kommer också temat “Open up” att återanvändas, och med all sannolikhet lär logotypen som togs fram till Eurovision 2020 återanvändas i och med att inga länder hoppat av eller lagts till på deltagarlistan.

 

Andra nationella uttagningar


Hur ser det ut på nationella-fronten? En del länder är i uppstartsfas, andra har bara lämnat kryptiska besked. Här är en sammanfattning av läget med besked vi har kunnat hitta hos de olika TV-bolagen sedan månader tillbaka. Besked som saknas kommer att dyka upp under uttagningssäsongens gång.

 

Albanien – Festivali i Këngës 59

Redan i somras började albanska RTSH att planera för nästa upplaga av sin Festivali i Këngës (FiK). Vid den tidpunkten var det oklart huruvida Albanien ville delta eller inte i Eurovisionen 2021, och i september bekräftade RTSH sitt fortsatta Eurovision-deltagande och passade även på att tala om att man fortsätter med FiK som uttagningsmetoden, vilket gjorde att RTSH därmed ryckte undan mattan för 2020-artisten Arilena Ara.

I början av oktober hölls en antagning under två dagar och från den utsåg en mindre jury 26 bidrag som de tyckt bäst om. Juryns val presenterades i slutet av oktober.

Exakt tävlingsupplägg är ännu inte känt och ej heller tävlingsdatumen, mer än att det med stor sannolikhet lär blir av någon gång i december. Det är också oklart huruvida FiK kommer kunna ha publik på plats eller inte.

 

Australien – Info om tävlingsbidraget

I Australien har sångerskan Montaigne börjat förbereda sig för sin kommande Eurovision-låt, något hon under onsdagen 21 oktober diskuterade på sin Twitch-kanal. Däremot sades inget hur långt arbetet har kommit eller när låten kan tänkas släppas. Sångerskan Montaigne utsågs redan i vintras till att åter bli Australiens representant i Eurovisionen, vilket samtidigt innebar att den tidigare uttagningsfinalen som Australien använt inför såväl Eurovision 2019 som Eurovision 2020 inte blir av 2021.

 

Belgien – Info om tävlingsbidraget

Sedan tidigare i år har det stått klart att belgiska Eurovision-representanten Hooverphoic har valt ut grundmaterial för sin Eurovision-resa 2021. I samband med att den nyheten kom sade gruppmedlemmen Alex Callier i Hooverphonic att det rör sig om olika typer av låtar som gruppenn då tillsammans med representanter från TV-bolaget VRT skulle gå igenom för att hitta den bästa låten Hooverphonic kan tävla med 2021. Mer information än så har inte delgivits.

 

Bulgarien – Info om tävlingsbidraget

Sedan i mars i år har det varit känt att Bulgarien åter tänker skicka sin 2020-artist Victoria Georgieva till Eurovision Song Contest. Vägen till att välja ut hennes tävlingsbidrag ser även den ut att bli en intern historia och inte omöjligen att låten kan komma från den låtskrivarcamp som anordnades i mitten av augusti i Bulgarien. Vid denna tillställning samlades en hel del välkända låtskrivare och artister för att tillsammans skapa musik ihop.

Oavsett har nu Victoria låtit meddela att den kommande Eurovision-låten för 2021 släpps någon gång i mars 2021. Det innebär att låten blir tillgänglig först mot slutet av nationella-säsongen, vilket även var fallet inför Eurovision 2020.

 

Danmark – Dansk MGP 2021

Danska TV-bolaget DR (Danmarks Radio) kunde redan under våren 2020 meddela att man skulle genomföra en ny omgång av Dansk MGP för att utse Danmarks artist och bidrag till Eurovision 2021. Sedan dess har det dock varit helt tyst från DR som först nu i slutet av oktober lyfter på locket mitt i coronakrisen genom att släppa tävlingsreglerna till DMGP 2021! I dessa kan vi läsa att det som brukligt kommer att vara en finalkväll som uttagningssätt, men med skillnaden att finalen flyttas från en stor arena till en TV-studio i DR:s huvudkontor i Köpenhamn. Det är inte sagt om finalen hålls med eller utan publik. Datumet för finalen är satt till den 6:e mars 2021.

Fram till den 20:e november 2020 pågår en antagning för intresserade låtskrivare och artister. Ansökningar ska kunna skickas in digitalt via denna länk, dock har vi inte hittat någonstans där bidragen de facto skickas in. När antagningen sedan har stängts kommer MGP-redaktionen att lyssna igenom de inskickade låtarna och därefter utses åtta bidrag som får tävla i finalen. Bidragen utses dels med hjälp av en jury men bidrag kan också komma från specialinbjudningar från olika skivbolag och andra intressenter.

Namnen på artister och bidrag hålls hemligt till dess DR själv väljer att presentera dem.

 

Estland – Eesti Laul 2021

Estlands TV-bolag ERR bekräftade så tidigt som i mars att de ville delta i Eurovision 2021, men det var först i september som det officiella regelverket släpptes och i samma veva att antagningsperioden påbörjades.

2021 blir det 13:e året i rad som ERR använder sig av uttagningen Eesti Laul som uttagningsmetod till Eurovision Song Contest. Upplagan består även den här gången av två semifinaler och en final, vilka är planerade att sändas den 18:e och 20:e februari samt 6:e mars 2021. Exakta lokaler för ändamålet är i skrivande stund inte kända, och det skulle nog också kunna bero på huruvida coronapandemin fortlöper framöver.

När antagningen är avslutad i början av november kommer en jury att gå igenom allt material och därefter utser de upp till 24 bidrag som de gillat bäst. De ska också utse två reservbidrag ifall att någon/några av de utvalda låtarna inte kan komma till start. När juryn gör sitt val vet de inte om vem eller vilka som stått bakom respektive bidrags upphov och dessutom hålls även juryns medlemmar hemliga till dess att åtminstone första urvalsrundan är gjord. Redan i november/december 2020 planerar ERR att presentera vilka låtar som valts ut och släppa dessa publikt.

Mer fakta om antagningen (som pågår till och med 6 november) finns att läsa i denna artikel.

 

Finland – UMK 2021

UMK 2021 (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik) kommer likt 2020 års upplaga bestå av en finalkväll som hålls lördagen den 20:e februari 2021 i Mediapolis TV-studios i Tammerfors. Tidigare har det varit okänt hur många bidrag som valts ut, men nu i oktober offentliggjorde Yle att juryn som valt ut tävlingsbidragen utsett sju finalbidrag. Namnen på såväl låttitlar som artister hålls hemligt till och med den 19:e januari 2021.

En annan intressant nyhet för UMK 2021 som varit den senaste tiden är att produktionen har hållit en omröstning för att utse en vinnarstatyett. Anledningen till att den tas fram till 2021 är för att denna gång kröner UMK sin tionde vinnare. Resultatet av omröstningen blev att Minna Viitalähtäs glittriga snöglob vann bland totalt 24 inskickade förslag. Snögloben tillsammans med skaparen kommer att finnas med när startfältet till UMK 2021 presenteras och dessutom tilldelas Minna en check på 3000 euro.

 

Frankrike – Nationell uttagning

Efter ett år med internval återgår France Télévision till att hålla i en nationell uttagning för att utse artist och bidrag. Det är däremot inte tal om någon väckning av den tidigare nedlagda uttagningen Destination: Eurovision, som användes åren 2018 och 2019, utan det är tal ett nytt format som produceras inom företagets väggar. Från och med den 29:e juni fram till 30:e september tog France Télévision emot ansökningar från intresserade artister. Efter att antagningen avslutades har ingen mer information släppts av produktionen.

 

Grekland – Info om tävlingsbidraget

Tidigare har det verkat se ut som att Grekland redan hade gjort klart med Stefanias tävlingsbidrag för landet i Eurovision 2021, men denna information har pendlat fram och tillbaka sedan dess. I mitten av september uppgav sajten Eurovoix.com att Stefania skulle komma att resa till Grekland i oktober för att spela in låtar, men vad som hänt därefter är högst oklart.

Sångerskan Stefania skulle ha representerat Grekland i Eurovision 2020 med låten “Superg!rl”, och när tävlingen sedan ställdes in blev hon åter internt tillfrågad att representera Grekland 2021, vilket hon tackade ja till. Sedan dess har det varit oklart om även hennes tävlingsbidrag ska utses internt eller via någon slags final/uttagning.

 

Island – Internval

För första gången sedan 2005 gör isländska RÚV internval till Eurovision Song Contest. I det här fallet låter de Daði Freyr och gruppen Gagnamagnið, som skulle ha tävlat för Island 2020 och som då var storfavoriter att ta hem segern, kvarstå som artistval till 2021. Det här betyder att det inte blir någon Söngvakeppnin 2021, men det är inte omöjligt att den eller någon liknande uttagning återkommer för Island till 2022.

För kännedom måste Island precis som alla andra länder ta fram ett nytt tävlingsbidrag till 2021. Vi får se om den nya låten blir lika populär som 2020-låten var.

 

Israel – Uttagning för tävlingsbidraget

Sedan den 23:e mars 2020 har det varit känt att Israel kommer att representeras av sångerskan Eden Alene i Eurovision 2021. Hon blev först utvalda att tävla för Israel i Eurovision 2020 med låten “Feker libi” men sedan tävlingen ställdes in på grund av coronavirusets framfart över världen ges hon en ny chans att få tävla.

I somras bekräftade TV-bolaget KAN/IPBC att Eden Alenes nya Eurovision-bidrag skulle väljas genom en uttagning som involverar både semifinaler och final, och därefter drog en antagningsperiod igång som officiellt skulle stänga den 5:e oktober. Men då hade bara ett 70-tal bidrag skickats in, vilket KAN tyckte var för få. Därför öppnades antagningen på nytt och stängde den 15:e oktober, och vid det tillfället hade betydligt fler låtar skickats in.

KAN går för närvarande igenom alla låtar och förhoppningsvis kommer den första röstningsomgången igång nu under kommande månad.

 

Italien – San Remo-festivalen

Planeringen för den 71:a upplagan av San Remo-festivalen har varit i full gång i flera månader, men det var först den 12:e oktober som italienska RAI bekräftade att man åter avser att välja artist (och förhoppningsvis också tävlingsbidraget) till Eurovision Song Contest via den uttagningen. Trots pågående coronapandemin är det enligt uppgifter tänkt att tävlingen ska ha levande orkester och publik på plats, och för att det ska gå igenom har man också flyttat fram sändningarna en månad från februari till mars, rättare sagt 2:a och 6:e mars 2021 som artisten (och förhoppningsvis också låten) väljs.

Regeln är fortfarande att den vinnande artisten får frågan om att tävla för Italien i Eurovision 2021. Skulle vinnaren tacka nej får RAI välja någon annan internt.

 

Kroatien – Dora 2021

I juni bekräftade kroatiska TV-bolaget HRT till ESCToday.com att de planerar att fortsätta med uttagningen Dora för att välja sin nästa artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Artisten Damir Kedzo får därför ingen förtur att representera Kroatien 2021, även om han självklart skulle kunna synas till i startfältet. Sedan tidigare har HRT bekräftat deltagande i Eurovision 2021, men det var alltså först i slutet av juni som beskedet om uttagningen lämnades.

Den 26:e oktober öppnade antagningen och nu hade HRT presenterat en del nya tävlingsregler. Bland annat kommer startfältet att ha 14 istället för tidigare 16 tävlande, varje scenframträdande får bestå av maximalt fem personer och vill artisten ha körsång måste den från och med nu vara förinspelad.I övrigt har HRT också förberett fyra olika planer som är baserade utifrån hur coronapandemin ser ut efter årsskiftet. Hur planerna ser ut presenteras inte nu, men det kan alltså innebära en något annorlunda Dora än vad vi är vana att se.

Antagningen är öppen till den 10:e december och är du intresserad är det via denna länk du ska skicka in bidrag.

 

Litauen – Nationell uttagning

Efter att Eurovision 2020 blev inställd var litausiska TV-bolaget LRT snabba att meddela att man kommer att anordna en ny upplaga av sin tidigare nationella uttagning som uttagning till 2021. Därefter har det varit få nyheter kring Litauen, utan det blev känt först i slutet av oktober att en antagning hade öppnat för intresserade låtskrivare och artister. Den förblir öppen till och med 14:e december och mer fakta om den kan du hitta här.

De senaste åren har vi vant oss vid att Litauens uttagningar ofta pågår under lång tid och att regeländringar kan göras på vägen fram till mål, men ifjol (2020) höll LRT konsekvent på 6 program och några övriga tillägg syntes inte till. Enligt sajten Eurovoix.com ser det ut att bli på det sättet även 2021, däremot kan antalet program komma att justeras beroende på hur många låtar som väljs ut.

Det finns i skrivande stund inga officiella eller preliminära datum för när Litauens uttagning drar igång.

 

Malta – Info om tävlingsbidraget

Sedan det stod klart att Destiny skulle få chansen att tävla för Malta igen har det varit ganska tyst om själva tävlingsbidraget. Först nu, mer än fem månader efter beskedet, släppte PBS den stora nyheten att de letar intresserade låtskrivare för Maltas bidrag. Fram till fredagen den 30:e oktober kunde alla intresserade låtskrivare från vartsomhelst i världen mejla in sitt intresse till TV-bolaget TVM. Därefter skickar TVM ut information till dessa låtskrivare om vad de söker för typ av låt. Om detta sedan leder till att tävlingsbidraget väljs ut internt eller via någon slags final/uttagning låter vi än så länge vara osagt.

 

Moldavien – Info om tävlingsbidraget

Det ser ut som att Moldavien även kommer att utse sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2021 internt. Sedan tidigare är sångerskan Natalia Gordienko internt utvald att åter representera Moldavien i tävlingen, och hon har varit på resande fot till Moskva i Ryssland för att spela in låtar. Om det sedan blir Eurovision-låten eller inte som väljs där, eller om det blir ett antal låtar med en mindre final återstår att se.

Viktigt att tillägga är att Natalia inte har bekräftats som artist via det nationella TV-bolaget utan det är hon själv som gått ut i sina sociala medier och påtalat detta.

 

Norge – Norsk MGP 2021

NRK i Norge är precis som Sverige i full gång med att starta upp inför säsongen 2021 med sin nationella uttagning Norsk MGP. Efter flera år med bara finalkvällar beslöt NRK för att utöka tävlingen med heats inför finalen, och nu i oktober stod det klart att samma upplägg behålls 2021. Däremot kommer alla program att sändas från H3 Arena i Bærum utanför Oslo, vilket också inkluderar finalen. Anledningen är den pågående coronapandemin. De tävlingsdatum som är satta är lördagarna mellan den 16:e januari till 20:e februari.

Norsk MGP:s projektchef Stig Karlsen har tidigare uttalat sig i den norska tidningen Dagbladet där han bland annat har sagt att Norsk MGP 2021 kommer att kunna bli en stor folkfest även om det är troligt att de inte kommer kunna ta in sådan stor publik som de hade velat. Istället kommer det att bli TV-magi för den miljonpublik som kommer att se på programmen under kommande vinter.

Mellan maj och augusti hölls en antagning öppen och det är från den och eventuella specialinbjudningar som startfältet kommer att utses från.

 

Portugal – Festival da Cançao 2021

Portugal kommer till start i Rotterdam i maj nästa år. Det står klart sedan TV-bolaget RTP offentliggjort regelverket för den 55:e upplagan av Festival da Cançao, där det tydligt framgår att vinnaren kommer att representera Portugal i Eurovision 2021. Sångerskan Elisa, som vann 2020 års Festival da Cançao, får därmed ingen direktbiljett till Rotterdam, däremot har hon nog all möjlighet att försöka komma med igen om hon så önskar. Vi har i alla fall inte hittat några hinder för det.

Vi har sammanfattat regelverket, tävlingsupplägg och fakta den allmänna antagningen som pågår till slutet av november. Läs mer »

 

Slovenien – Info om tävlingsbidraget

Sedan i mitten av maj har det varit känt att sångerskan Ana Soklič åter kommer att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest. Till 2021 års tävling ville hon nu få in låtar för att kunna välja ut sitt nya tävlingsbidrag. Den 13:e juli öppnade TV-bolaget RTVSLO antagningen till att utse tävlingsbidraget, och den möjligheten stängdes sedan den sista september. Totalt skickades 191 låtar in, vilket sägs vara ett nytt slovenskt rekord.

Om det sedan väntar en mindre final/uttagning eller bara ett ytterligare internval för att utse tävlingsbidraget låter vi vara osagt tills mer information dykt upp.

 

Schweiz – Info om tävlingsbidraget

Metoden att låta en expertjury tillsammans med en rekryterad publikpanel gav bra resultat för Schweiz i Eurovision 2019 då landet fick sin första topp 10-placering på närmare 14 (!) år. Inför 2020 års tävling gjordes samma sak igen då artisten Gjon’s Tears med låten Répondez-moi vann den interna omröstningen. Låten var sedan en av favoriterna till att ta hem segern i tävlingen, men som vi alla vet ställdes ju Eurovision 2020 in.

I vilket fall valde det schweiziska samlingsbolaget SRG SSR att låta Gjon’s Tears kvarstå som artist för Schweiz i tävlingen ett år till, och samtidigt med hjälp av publikpanelen och en expertjury ska tävlingsbidraget väljas ut. Inför juryns omröstningar hölls en intern antagning där låtskrivare hade möjligheten att sammanföra sig med Gjon’s Tears för att göra musik ihop. Därefter gjordes ett urval där de bästa låtarna skickades vidare till jurygrupperna som tillsammans röstar fram en vinnarlåt.

Runt årsskiftet 2020/2021 beräknas juryarbetet vara klart och från januari 2021 kommer Gjon’s Tears och hans team gå in i promotionstadiet med repetitioner inför tävlingen. Dock är det inte sagt när själva tävlingsbidraget släpps offentligt. De senaste åren har Schweiz väntat till slutminutrarna under nationella-säsongerna och det är inte omöjligt att det blir så även denna gång.

 

Tyskland – Internval

I en intervju med med sajten ESC Kompakt som gjordes i början av juli bekräftade den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast och NDR:s underhållningschef Thomas Schreiber att Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2021 återigen kommer att ske via ett internval. De ger således inte 2020-artisten Ben Dolic en automatisk plats att åter tävla för Tyskland 2021, däremot har han möjlighet att skicka in låtar till uttagningen.

Tyskland kommer att använda sig av samma urvalsmetod som sin granne Schweiz, dvs. en rekryterad publikpanel och en expertjury, som tillsammans utser ett vinnarbidrag. Det är inte sagt när ett slutgiltigt besked om valet kommer att dyka upp.

 

Junior Eurovision 2021


I september bekräftade EBU att 13 länder kommer att delta i höstens upplaga av Junior Eurovision Song Contest. Det är 6 länder färre jämfört med ifjol och den lägsta deltagarsiffran sedan 2013.

De länder som deltar är Armenien, Frankrike, Georgien, Kazakstan, Malta, Nederländerna, Polen, Ryssland, Serbien, Spanien, Tyskland, Ukraina och Vitryssland. På listan återfinns länder som deltog det senaste året (2019) samt Tyskland som debuterar i sammanhanget. Inga tidigare deltagarländer gör comeback 2020.

Sedan deltagarlistan bekräftades har i stort sett alla länder gjort artist- och bidragsval till tävlingen.

 

Nyheter för tävlingen

Upplägget för 2020 års Junior Eurovision är fortsatt en finalkväll som denna gång hålls söndagen den 29:e november. På grund av coronapandemin kommer ingen artist i startfältet att tävla i direktsändning och ej heller på plats i Warszawa där finalen sänds ifrån i år. Istället förinspelas alla tävlingsframträdanden till programmet och majoriteten av framträdandena görs från TV-studios i respektive hemland. Några delegationer kommer dock att åka till Warszawa för att spela in i den polska studion. Under direktsändningen den 29:e november är det bara programledarna och mellanakter som kommer att vara på plats i studion. Övriga kommer att vara i studios i hemländerna.

Temat för tävlingen blir #MoveTheWorld och programledare är trion Ida Nowakowska-Herndon, Rafał Brzozowski och Małgorzata Tomaszewska.

 

Länder som inte kommer till start 2020

Som tidigare nämnt är deltagarlistan till 2020 års Junior Eurovision kraftigt nedbantad och detta är på grund av coronapandemin. Bland länderna som tävlade ifjol och som valt att inte komma till start i år har mer eller mindre samtliga uppgett coronapandemin och dess restriktioner som hinder för att kunna delta. Ett exempel är Australien där landets invånare och/eller permanentbosatta i Australien för närvarande är förbjudna att lämna landet om man inte har väldigt goda skäl att göra det. Om detta sedan även gäller Albanien, Irland, Italien, Nordmakedonien, Portugal och Wales låter vi vara osagt.

 

Övriga nyheter


Sverige vann OGAE Second Chance Contest 2020

Nu i oktober avgjordes den 34:e upplagan av OGAE Second Chance Contest och efter att OGAE-klubbarna röstat klart var det Sveriges representant Anna Bergendahl med “Kingdom Come” som tog hem segern! På andra plats kom Finlands Erika Vikman med “Cicciolina”  och trea blev Italiens Elodie med “Andromeda”.

Det var den franska OGAE-klubben som stod värd för 2020 års OGAE Second Chance Contest i och med att Frankrike tog hem segern 2019 med Seemones “Tous les deux”. Däremot hade Frankrike inget tävlingsbidrag det här året med anledning av att Frankrike gjorde internval till Eurovision 2020, och då bara länder som minst hade final får delta fick Frankrike stå över. Även Moldavien och Vitryssland, som förvisso hade publika uttagningar inför 2020, deltog inte i finalen. Totalt hade således årets Second chance-startfält 22 bidrag från lika många länder.

Omröstningen skedde dels genom de tävlande ländernas OGAE-klubbar samt 17 gästande klubbar, vilket bland annat inkluderade värdlandet Frankrike. En majoritet av gästklubbarna var länder som inför Eurovision 2020 utsåg artist och/eller bidrag internt, medan andra var länder som inte har deltagit aktivt i Eurovisionen på väldigt länge, exempelvis Luxemburg och Turkiet.

De länder som ej har en egen OGAE-klubb ingår i gruppen OGAE Rest of the world som i år röstade fram San Marinos Senhit med “Obsessed” som sitt tävlingsbidrag.

 

Nytt General Assembly-möte i december

I början av oktober hölls den 84:e upplagan av EBU:s årliga möte General Assembly. Ursprungligen skulle den ha hållits i Kroatien i juni, men flyttades fram och blev till ett digitalt möte som ett led i den pågående coronapandemin. Nu kommer uppgifter att den 85:e General Assembly kommer att hållas i december och blir även då digital.

 

Ingen fortsättning med Eurovision Young Dancers

Det blir ingen fortsättning på Eurovision Young Dancers under 2021. Det har EBU nu fastställt enligt sajten Eurovoix.com. Det är dock inte första gången som tävlingen ställts in då den många gånger förut blivit inställd p.g.a. bland andra ointresse från länder att ställa upp. Vad det beror på den här gången är dock oklart.

 


 

Kommentera