Sammanfattade Eurovision-nyheter, oktober 2021

Foto & copyright: Larisa-K/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Så här såg nyhetsläget ut i oktober 2021.

 

Eurovision 2022


Värdland, värdstad och värdarena

Det tog 139 dagar från det att gruppen Måneskin hade vunnit Eurovision 2021 till dess att italienska TV-bolaget RAI tillsammans med EBU utsett Turin till värdstad och Pala Alpitour till värdarena för Eurovision 2022. Att det blev just Turin är bland annat att RAI och EBU anser att staden har de bästa förutsättningarna för att kunna stå värd, inte minst visade de upp ett bra arrangemang som värdstad för de olympiska vinterspelen 2006 där de har en arena (Pala Alpitour) som har alla möjligheter att kunna ta hand om ett värdskap i storlek av en Eurovision Song Contest.

Själva värdstadsvalet avgjordes genom budgivning, en process som inleddes i början av juli 2021 med intresseanmälningar. Totalt visade 17 städer/regioner intresse och dessa fick fram till början av augusti på sig att inkomma med fördjupande bud. Efter en första genomgång sades 11 städer kvarstå i tävlingen och därefter gick lokal italiensk media ut och sade att fem av dessa städer hade fått besök av representanter för EBU och RAI. Sedan var det länge tyst om någon stad hade fått uppdraget och först den 8:e oktober dök det officiella beskedet upp.

 

Tävlingsform och datum

Upplägget för tävlingen blir återigen två semifinaler och en final där alla länder, utom “The Big Five” (dvs. Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland), behöver kvala genom semifinalerna. I och med att ett av de länder som alltid är direktkvalificerade också är värdnation blir det inga fler länder, utöver “Big Five”, som får fribiljetter till finalen, på liknande sätt som det var efter Tysklands seger i Oslo 2010. De två semifinalerna kommer att äga rum tisdagen den 10:e maj och torsdagen den 12:e maj medan finalen hålls lördagen den 14:e maj.

 

Biljettsläpp senare i vinter

På grund av coronapandemin är det ännu inte känt om Pala Alpitour kommer att kunna ta in publik och i så fall i vilken mängd. Ett sådant besked om detta kommer att bli känt senare. I vanliga fall kan arenan ta in mellan 13 000 och 15 000 personer vid en konsert, vilket är beroende på hur scenen är placerad. Produktionen har heller inte meddelat om det kommer att finnas tillgång till parkettplatser eller om dessa åter kommer att användas som Green room-yta (som det var i fjolårets tävling).

När det gäller hela produktionen är det ännu inte känt huruvida coronapandemins restriktioner kommer att bestå eller plockas bort till 2022. Däremot har EBU hintat till alla fans som vill resa till Turin att man ska kolla upp att det inte finns några reserestriktioner för att kunna vara på plats. En liten hint om hur det kan bli är att man från nu i oktober kan beställa hem munskydd med Turin-loggan på från den officiella shoppen på Eurovision.tv.

 

 

Presenterad deltagarlista


Efter många månader med rykten, bekräftelser och spekulationer blev den 20:e oktober känt vilka länder som kommer till start i Turin i nästa års Eurovision. Totalt handlar det om 41 länder, vilket är två fler jämfört med 2021. På listan återfinns samtliga länder som deltog ifjol samtidigt som Armenien och Montenegro gör comeback!

 

Semifinalisterna

36 länder behöver kvala genom semifinalerna där 20 av dem (tio från varje semifinal) kommer att kvala vidare till finalen den 14:e maj. Länderna som behöver genomgå kvalet är:

Albanien • Armenien • Australien • Azerbajdzjan • Belgien • Bulgarien • Cypern • Danmark • Estland • Finland • Georgien • Grekland • Irland • Island • Israel • Kroatien • Lettland • Litauen • Malta • Moldavien • Montenegro • Nederländerna • Nordmakedonien • Norge • Polen • Portugal • Rumänien • Ryssland • San Marino • Schweiz • Serbien • Slovenien • Sverige • Tjeckien • Ukraina • Österrike

Notering: Inför semifinalerna äger rum kommer en så kallad semifinalfördelning att genomföras, vilket innebär att de 36 länderna här ovanför fördelas in i de två semifinalerna med 18 länder per program. Fördelningen/lottningen brukar vanligtvis äga rum i januari eller februari, däremot har EBU ännu inte kommenterat något om när 2022 års fördelning kommer att hållas.

 

Direktkvalificerade

Sedan tidigare är ”Big Five”, dvs. Frankrike, Italien (värdland), Spanien, Storbritannien och Tyskland direktkvalificerade till finalen den 14:e maj. Som det ser ut nu får inga andra länder några gratisplatser i finalen varför startfältet i slutändan kommer att bestå av 25 länder istället för 26 (fem direktkvalificerade samt 20 länder från semifinalerna).

 

 

Melodifestivalen 2022


Arbetet med nästa års Melodifestival är i full gång och under oktober fick vi också reda på en stor nyhet inför säsongen. Men vi tar det från början…

 

Antagningen och urvalet

Mellan den 27:e augusti och 17:e september fanns möjligheten att skicka in tävlingsbidrag. Genom antagningen inkom 2 530 bidrag, vilket är en minskning jämfört med de två senaste årens antagningar. Därefter har arbetet med att välja ut startfältet varit igång både med urvalsjuryns arbete och Melodifestivalredaktionens arbete att utse 14 bidrag vardera. Exakt när arbeten har gjorts/görs är något oklart men då en del artistnamn redan har läckt ut i kvällspressen kan vi anta att arbetet är i full gång. Hur många artister som hinner avslöjas innan SVT själva presenterar startfältet låter vi vara osagt.

Nytt för i år när det kommer till artisterna som ska tävla är att startfältet 2022 inte får någon tävlande från SR-tävlingen P4 Nästa. Bonuserbjudandet, som det också har kallats, har tills vidare pausats och det är oklart om det kommer att sättas igång igen till kommande år.

 

Andra chansen ersätts med en semifinal

En annan stor nyhet för 2022 är att SVT har tagit bort Andra chansen och ersatt det programmet med en semifinal. Upplägget blir fortsatt att åtta bidrag som röstas fram på tredje och fjärde plats i deltävlingarna kommer att tävla om de sista fyra finalplatserna, men istället för att bidragen möts duellvis kommer de att mötas gruppvis om fyra bidrag per grupp. Tittarna får sedan bestämma två bidrag per grupp som ska få finalplatserna. Även om det är grupptävlan möts bidragen individuellt där det gäller att bli topp 2 för att ta finalplatser.

Annars är tävlingsupplägget sig likt med fyra deltävlingar á sju bidrag per program där två bidrag per program röstas direkt till final medan treorna och fyrorna röstas till semifinalen. Finalen får sedan 12 tävlande varav åtta är ettor och tvåor i deltävlingarna och fyra kommer från semifinalen. SVT har däremot inte kommenterat om det blir telefon- och appröstning som avgör programmen likväl om internationella jurygrupper kommer att vara med i finalen.

 

Värdstäder

Den 7:e september gick SVT ut med nyheten att Melodifestivalen 2022 planeras att gå ut på turné, som det varit alla år sedan 2002, med undantag från fjolårets (2021) upplaga. De städer som kommer att få besök är (i ordning) Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och Stockholm. I samband med att turnéplanen presenterades sade SVT att de är positiva till att en turné kan äga rum samtidigt som de har respekt för att coronapandemin fortfarande pågår och att planerarna därför kan komma att justeras. Fram till oktober har det funnits en tvekan kring detta, men därefter bekräftade Live Nation att publik kommer att tillåtas i arenorna. Biljettförsäljningen är planerad att starta den 8:e november.

 

Programledare

Samma dag som värdstäderna blev kända gick SVT också ut med att Oscar Zia blir ensam programledare för hela turnén. SVT har även tagit in Farah Abadi som backstagereporter, där hon kommer att följa artisternas väg genom tävlingen. Fler namn kan bli aktuella även om inget ännu är officiellt presenterat.

 

Ny tävlingsledning

Efter 20 år som bland annat producent för Melodifestivalen valde Christer Björkman att tacka för sig efter den senaste upplagan. Från och med 2022 är det tävlingsproducenten Karin Gunnarsson och hennes team tar över produktionsansvaret för Melodifestivalen. Karin Gunnarsson har arbetat i Melodifestivalen sedan 2017 och succesivt tagit över producentrollen från Christer för varje år som har gått, och nu är det fullt ut som gäller.

 

 

Fler planerade nationella uttagningar


Länderna här nedan har gått ut med information om sin kommande nationella uttagning. Så här såg informationsflödet ut fram till 31:a oktober:

 

Länder som har gett besked om hela/delar av sina urvalsplaner

Albanien: TV-bolaget RTSH fortsätter att välja ut Albaniens representant tävlingsbidrag genom Festivali i Këngës, som denna gång fyller 60 år! Vi har ännu inte fått någon information gällande startfältet, tävlingsupplägg, tävlingsdatum, arena och programledare.


Australien: Kommer att göra sitt val genom Eurovision – Australia Decides som får tio tävlande i en final som avgörs den 26:e februari. Nu i oktober tillkännagav TV-bolaget SBS de första tre finalisterna, dock inte deras tävlingsbidrag. En av dessa artister har representerat Australien en gång förut och en annan tävlade i den senaste australiensiska uttagningen.


Belgien: TV-bolaget RTBF har internt valt ut sångaren Jérémie Makiese som sin representant. Det är oklart hur/när låten väljs ut eller presenteras.


Cypern: Enligt ESCToday.com planerar CyBC att göra ett internval. Det har florerat en del rykten om olika artister men inget som ännu har konkretiserats.


Danmark: Dansk MGP 2022 avgör vilken artist med tillhörande bidrag som kommer att representera Danmark nästa år. Finalen är planerad att äga rum i Herning den 5:e mars med Martin Brygmann och Tina Müller som programledare. Åtta bidrag förväntas tävla och dessa väljs ut från en nationell antagning som avslutades i oktober.


Estland: Nästa års Eest Laul kommer faktiskt att börja redan i november och december med fyra inledande heats där jury- och tittarröstning avgör vilka bidrag som ska tävla i semifinalerna. Totalt har en jury utsett 40 bidrag som ska tävla (de har kunna välja bland 202 låtar som skickades in via en nationell antagning), men vilka dessa låtar är avslöjas först vid ett senare tillfälle – antingen då heaten ska börja eller inför varje heat.


Finland: Det blir en fortsättning med UMK (Uuden Musiikin Kilpailu) som uttagning för att avgöra Finlands representant till nästa års Eurovision. Det är ännu oklart hur omfattande uttagningen blir nästa år, men vad det ännu verkar kommer det att fortsätta att vara olika artister som framför varsitt bidrag. TV-bolaget Yle hade en antagning igång under 6 dagar i september och från den kommer tävlingsbidragen att väljas ut.


Frankrike: Efter succén ifjol då Frankrike fick sin bästa placering sedan 1991 (!) har France Télévisions valt att fortsätta med den nationella finalen C’est vous qui décidez som uttagning. Exakt omfång av finalen är inte känt mer än att man i slutet av juni släppte ett regelverk och öppnade en antagning, som för övrigt stängdes nu i oktober.


Grekland: Mycket tyder på att det blir ett grekiskt internval även till nästa års Eurovision. Men då det saknas uppgifter om när/hur/var allt kommer att äga rum avvaktar vi tills vidare information har släppts.


Irland: För första gången sedan 2015 kommer Irland att låta publiken vara med och rösta fram artist och bidrag till Eurovision. Detta sedan den mindre finalen i Late Late Show återuppstår. I samband med att nyheten släpptes sade TV-bolaget RTÉ att finalen kommer att äga rum någon gång runt årsskiftet 2021/22.


Island: Även Island går tillbaka till sin uttagning, i det här fallet Söngvakeppnin, som får upplägget om två semifinaler á tio bidrag där fyra av dessa kvalar in till den avgörande finalen. Semifinalerna är planerade att äga rum den 19:e och 26:e februari medan finalen äger rum den 5:e mars.


Israel: Efter internvalet ifjol går israeliska KAN tillbaka till ett större uttagningsformat, i det här fallet X Factor som både kommer att välja artist och tävlingsbidrag. När alla kvalomgångar och liveuppträdanden är avklarade kommer en finalfyra att ha blivit utsedd vilka då tävlar om att få representera Israel i Eurovision 2022. Finalisterna kommer att framföra originalbidrag tilltänkta Eurovisionen och i den avgörande finalen får vinnaren med sig sitt tävlingsbidrag till Turin. Första programmet sändes den 30:e oktober.


Italien: Värdnationen fortsätter med sin klassiska Festival di Sanremo som kommer att ha 24 tävlande. Nytt för året är att två av platserna kommer att gå till jokrar från Giovani-uttagningen som avgörs i december. Själva tävlingsveckan pågår mellan den 1:a och 5:e februari nästa år där artisterna får uppträda både med respektive tävlingsbidrag men även med covers innan det sedan blir en final där vinnaren koras. I vanlig ordning får vinnaren sedan besluta om denne vill tävla för Italien eller ej, denna gång gäller det att få sjunga på hemmaplan!


Kroatien: TV-bolaget HRT har sedan i september bekräftat att det blir en fortsättning på uttagningen Dora, och i slutet av oktober öppnade även antagningen. Upplägget blir snarlikt som det var ifjol, dvs. 14 bidrag som tävlar om segern med hjälp av jury- och tittarröstning.


Lettland: LTV går tillbaka till den publika uttagningen Supernova och håller en öppen antagning fram till början av december för intresserade artister och låtskrivare. Ingen ytterligare information om själva tävlingsupplägget har släppts.


Litauen: Nästa år blir det ännu en upplaga av Pabandom iš Naujo i Litauen och efter fjolårets något nedbantade uttagning kommer den till 2022 att bestå av tre heats, två semifinaler och en final. Även om tävlingsdatumen saknas har LRT gått ut med att att maximalt 36 artister kommer att väljas ut. Samtliga tävlande kommer att stöttas ekonomiskt till sina scenframträdanden.


Malta: Efter två säsonger med X Factor och en säsong med internval återgår TV-bolaget TVM/PBS till att välja Maltas artist och tävlingsbidrag genom MESC (Malta Eurovision Song Contest). Startfältet kommer att utgöras av 22 tävlande som först får genomgå en semifinal vilket sedan följer en final med 16 av artisterna. Sändningsdatumen är ännu inte presenterade men en antagning för intresserade låtskrivare och artister pågår fram till mitten av december.


Montenegro: Nu i oktober blev det officiellt att Montenegro återvänder till Eurovision efter två upplagor (varav en inställd) och samma månad presenterade TV-bolaget RTCG att artist och bidrag kommer att väljas genom en öppen tävling. I första skedet hålls en antagning igång fram till december och därefter får en jury lyssna och poängsätta de inskickade låtarna. Vad som händer därefter är inte känt, men mycket tyder på att det slutar med ett internval.


Nederländerna: Strax efter att Nederländerna hade fullgjort sitt värdskap av Eurovision 2021 gick TV-bolaget AVROTROS ut med en inbjudan till intresserade låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag. Vad som händer därefter mer än att valet ska genomgå en kommitté på 6 personer är inte känt. Antagningen pågick under sommaren 2021 och efter det har ingen mer information släppts.


Norge: NRK har beslutat att fortsätta med upplägget om fem heats inför den avgörande finalen i Norsk MGP. Det innebär att uttagningen nu för ett tredje år är utökad inför finalavgörandet. Fram till mitten av september hölls en antagning öppen och utifrån den och eventuella specialinbjudningar kommer startfältet att tas ut. Uttagningen kommer att sändas på lördagar mellan den 15:e januari och 19:e februari från H3 Arena i Fornebu. En del justeringar i upplägget kan förekomma men ännu är få detaljer släppta.


Polen: Polska TVP öppnade i september en antagning men det är oklart om den process som följer blir intern eller publik. Enligt det regelverk som har släppts framgår det att urvalet till viss del kommer att tas ut av en kommitté men det senare beslutet kommer enligt ESCToday.com att tas vid ett senare tillfälle


Portugal: TV-bolaget TVP fortsätter att välja artist och bidrag genom Festival da Canção som även nästa år kommer att bestå av två semifinaler om 20 tävlande varav hälften tar sig vidare till en final. Nytt för året är att antalet platser från den s.k. öppna antagningen ökar från två till fyra, medan resterande platser går till låtskrivare som bjuds in av RTP själva. Varje låtskrivare får sedan ta fram ett eget bidrag och en artist till låten (om låtskrivaren inte själv vill framföra sitt eget bidrag).


San Marino: Den helt nya och mycket omfattande uttagningen Una voce per San Marino väntar San Marinos val anno 2022. Det kommer nämligen att bli en storslagen final med 18 tävlande som avgör vilken artist med tillhörande bidrag som får representera landet i Turin. Halva finalstartfältet kommer att bestå av så kallade etablerade artister medan den andra hälften blir nykomlingar vilka får genomgå en egen kvaluttagning innan själva finalen äger rum.


Schweiz: Likt den succé Frankrike gjorde i Rotterdam gjorde även Schweiz då landet tog medaljplats för första gången sedan 1993 (!) och till 2022 är det dags att hitta nästa kandidat. Varje år sedan 2019 har Schweiz använt sig av modellen att utse artist och bidrag internt och så blir fallet även till 2022. Till sin hjälp har samlingsbolaget SRG SSR rekryterat en större publikpanel samt en expertjury som tillsammans får rösta fram en vinnarlåt. När vinnaren meddelas är ännu inte känt.


Serbien: Det blir en nationell uttagning som kommer att välja ut artist och bidrag för Serbien 2022. En antagning pågår fram till den 1:a december och därefter ska en kommitté på uppdrag av TV-bolaget RTS utse startfältet. Initialt talades det om att uttagningen Beovizija åter var aktuell, men i oktober kom allt fler uppgifter om så inte längre verkar vara fallet.


Slovenien: Inför 2020 införde slovenska RTVSLO ungdomsuttagningen EMA Freš som en slags jokeruttagning inför EMA. Den uttagningen återupplivas nu till 2022 samtidigt som även EMA-uttagningn går från bara finalavgörande till att få två semifinaler om 20 bidrag varav fyra kommer från EMA Freš. Exakt när uttagningarna kommer att äga rum är inte känt.


Spanien: Med flera Eurovision-bakslag i rad gör spanska RTVE om sin uttagning inför 2022. Det nya blir att de tar tillbaka Benidorm Fest, som lades ned 2006, som kommer att bli ny uttagning där 12 bidrag fördelade på två semifinaler kommer att tävla om finalplatserna. Totalt är det 6 bidrag som tar sig till final och resultatet avgörs av både jury- och tittarröstning.


Storbritannien: Inför 2022 har BBC i Storbritannien fått till ett samarbetsavtal med skivbolaget TaP Music som man avser hämta artist och tävlingsbidrag från. Om det sedan blir ett internval eller om det blir någon slags final/uttagning återstår att se. Storbritannien var en av de sista länderna som bekräftade sitt deltagande i Eurovision 2022.


Tjeckien: Inför nästa år satsar TV-bolaget Česká televize (ČT) åter på en onlineuttagning, med skillnaden att artisterna som väljs ut spelar in liveframträdanden i en TV-studio som blir det underlag till själva omröstningen. Efter en antagning hade mer än 150 bidrag skickats in där en jury får uppgiften att utse startfältet.


Tyskland: I likhet med Schweiz fortsätter Tyskland med internvalsmodellen där TV-bolaget ARD/NDR låter en publikpanel samt expertjury lyssna igenom låtar och sedan rösta fram en vinnare. Mer information än så har ännu inte dykt upp.


Ukraina: TV-bolaget UA:PBC kommer att fortsätta med uttagningen Vidbir, som landet haft sedan många år tillbaka. 2022 gör de den dock i egen regi eftersom samarbetet med den privata kanalen STB är avslutat.

 

Länder där vi inväntar besked

Följande länder hade till och med 31 oktober inte gått ut med någon officiell information gällande hur och när de ska välja artist och tävlingsbidrag. Vi inväntar information från dessa TV-bolag som förmodligen släpps senare under säsongen.

  • Armenien
  • Azerbajdzjan
  • Bulgarien
  • Georgien
  • Moldavien
  • Nordmakedonien
  • Rumänien
  • Ryssland
  • Österrike

 

 

Junior Eurovision 2021


Årets final i Junior Eurovision Song Contest kommer att gå av stapeln i La Seine Musicale i Paris i Frankrike söndagen den 19:e december. Totalt är det 19 länder som deltar i denna upplaga, vilket är sju fler jämfört med året innan. Under oktober har positiva besked inkommit, däribland att en biljettförsäljning kommer att genomföras liksom att ländernas bidrag förmodligen inte kommer att behöva förinspelas. Det kan tyda på att alla artister kommer att kunna uppträda på plats i arenan om än eventuellt med viss social distansering. Den 19:e oktober släppte skissbilder på hur scenen i La Seine Musicale i Paris kommer att se ut i december.

Produktionen har också beslutat att sändningsstart blir klockan 16:00 istället för kl 17:00. Anledningen till att Junior Eurovision sänds på en eftermiddag och dessutom på en söndag är för att anpassa till målgruppen. Fram till 2015 sändes finalerna alltid på en lördagskväll som stora Eurovision alltid gör.

 

EBU på besök i värdstaden

I oktober besökte EBU med Executive Supervisor Martin Österdahl i spetsen värdstaden Paris för genomgång med det franska produktionsteamet. Under två dagar fick teamet bland annat besöka arenan La Seine Musicale och fick även en guidning genom staden. Den här gången genomfördes besöket på plats i staden och inte som ett digitalt möte. Detta till trots höll teamet social distansering och använde även munskydd när de var inne i arenan.

 

Startfältet

Inför finalen pågår även urvalet med artister och tävlingsbidrag till finalstartfältet för fullt. Det beräknas att bli klart någon gång under kommande månad. Fram till 31:a oktober hade 12 av 19 länder valt ut artist och tävlingsbidrag och ytterligare två länder har presenterat artistvalet men ännu inte valt/presenterat sitt tävlingsbidrag.

 

 

Övriga nyheter


RTVE flyttar ESC-semifinalsändningarna till huvudkanal

I vanliga fall brukar spanska RTVE bara visa Eurovisions två semifinaler i kanalen La 2 medan finalen sänds i huvudkanalen La 1. Vissa år sedan EBU införde två semifinaler i tävlingen har det även förekommit att endast den semifinal där Spanien ska sända och rösta i har visats. Till nästa år flyttar RTVE in alla tre sändningar från Turin till La 1, möjligen för att få upp intresset hos publiken under tävlingsveckan i maj nästa år.

 

Sverige värd för OGAE Video Contest 2021

Snart är det dags för 2021 års upplaga av OGAE Video Contest där länder tävlar med bidrag som har fått gjorts publika de senaste 12 månaderna. Det är en egen tävling inom OGAE-nätverket och tack vare Agnes’ seger ifjol är Sverige årets värdnation. Sammanlagt är det 24 bidrag som tävlar och själva omröstningen pågår i OGAE-klubbarna mellan den 21:a oktober och 21:a november. Senast i slutet av november ska alla klubbar ha lämnat in sina resultat och då meddelas vinnaren.

Ta del av startfältet i Melodifestivalklubbens artikel och spela gärna låtarna i deras spellista.

 


 

Kommentera