Regelverket för Schweiz’ uttagning 2022 släppt

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Från och med den 1:a september fram till den 15:e september välkomnar SRG SSR* i Schweiz tävlingsbidrag till Schweiz interna uttagning 2022. För enkelhetens skull har vi sammanfattat regelverket åt dig.

* SRG SSR är samlingsbolaget för de fyra TV-bolagen SRF, RSI, RTR och RTS, vilka representerar Schweiz’ officiella språk.

 

Hur funkar antagningen?

Alla som vill skicka in bidrag ska ladda upp dessa digitalt via detta ansökningsformulär. Tävlingsbidrag kan skickas in under perioden 1:a september kl. 12:00 till och med 15:e september kl. 12:00. Klockslagen är räknade enligt schweizisk tid (vilket är samma som Sverige).

– Kom ihåg att det är bara den/de person/er som äger upphovsrätten till ert bidrag som får ladda upp låten och man får maximalt ladda upp fem bidrag (räknat per låtskrivare)!

– När ni laddar upp bidrag på plattformen godkänner ni även regelverket (SRG SSR:s och EBU:s regelverk) och att ingenting hindrar låten från att kunna tävla för Schweiz i Eurovision 2022. Exempel på saker som kan strida emot är så kallade tredjepartskontrakt.

 

Hur ser urvalsprocessen ut?

För fjärde året på raken kommer Schweiz att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest internt, och processen som använts de tre tidigare åren återkommer alltså en fjärde gång. Det innebär att först genomförs en antagningsperiod under 15 dagar i september, och därefter läggs bidragen som godkänts av regelverket i händerna på en rekryterad publikpanel och en expertjury som tillsammans internt röstar fram en vinnarlåt. Exakt hur omröstningarna genomförs är inte känt. När vinnaren sedan meddelas är inte känt, dock har Schweiz nästan alltid väntat till slutminuterna av uttagningssäsongen med att meddela sitt val.

Metoden att välja internt på detta sätt har verkligen gett goda resultat. 2019 blev Luca Hänni fyra i finalen med låten She Got Me och i år (2021) blev Gjon’s Tears trea med sin Tout l’Univers. Det här är placeringar som Schweiz sällan skådat i tävlingen, i vart fall måste vi gå så långt som till 1993 (Anne Cotton med Tout Simplement) där Schweiz senast tog en bronsmedalj i Eurovisionen. Hur Gjon’s Tears hade placerat sig år 2020 (med Répondez-moi) kommer vi aldrig att få reda på eftersom den upplagan ställdes in…

 

Hur ser regelverket ut?

Inför att antagningen till uttagningen öppnar har nu regelverket släppts. Så här ser det ut i sammanfattad form:

Via bifogad länk finns regelverket att läsa på en rad olika språk.

 

Tävlingsbidrag

– Tävlingsbidraget ska vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts på någon publik plattform, och absolut inte före den 1:a september 2021.

– SRG SSR önskar att låten är en modern och internationell låt som har ett starkt och tydligt budskap.

– På scenen ska låten kunna framföras på som mest 3 minuter.

– Bidraget får framföras på valfritt språk.

– Alla former av politiskt och rasistiskt innehåll samt ord som uppmanar till våld förbjuds. Även sådana gestikuleringar är förbjudna att använda.

 

Låtskrivare

– Vem som helst får skicka in tävlingsbidrag, däremot kommer bidrag som är gjorda av schweiziska medborgare och/eller personer som är bosatta i Schweiz att prioriteras vid ev. tie-break. Samma gäller för artister.

– Ett undantag från ”vem som helst” är kommersiella, ideella och religiösa organisationer och stiftelser som inte tillåts att skicka in bidrag.

 

Artist

– För att få tävla för Schweiz som artist är lägsta deltagarålder 16 år (senast den 1:a maj 2022). Det finns ingen övre åldersgräns.

– Maximalt 6 personer tillåts delta på scenen per scenframträdande. Detta inkluderas alla huvudsångare, ev. bandmedlemmar, körsångare och dansare.

– Det är SRG SSR som har vetorätt gällande vilken artist som ska framföra vinnarlåten i tävlingen. Låtskrivaren/na kan dock föreslå en artist eller ge förslag på artist.

– Sånginsatser ska förekomma, men exakt hur mycket sägs inte.

– Det går bra att skicka in låten utan en färdig artist, men i dessa fall ska en s.k. demosångare förekomma.

– Den artist som blir vald att representera Schweiz i Eurovision 2022 kommer att behöva skriva på ett bindande kontrakt att genomföra detta till 100 procent.

 

Övrigt

– Den låt som vinner omröstningen och den artist som blir utvald att representera Schweiz med detta bidrag kommer att behöva göra sig tillgänglig för repetitioner, promotion etc. från och med tidigast i januari 2022 fram till Eurovision Song Contest 2022 är avgjord.

– SRG SSR har vetorätt i utformningen av scenframträdandet.

– Alla försök till manipulation av resultatet eller oegentligheter med juryn kan leda till att ens inskickade låt blir diskvalificerad.

– Diskvalificering kan även uppstå i de fall att ett tävlingsbidrag inte uppfyller regelverket eller där någon part brutit mot detta.

 


 

Kommentera