Estlands Eesti Laul 2022 utökas med fler sändningar

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I samband med att antagningen till Estlands uttagning Eesti Laul 2022 öppnade gick TV-bolaget ERR ut med stora nyheter kring uttagningen, däribland att antalet sändningar utökas rejält jämfört med tidigare år.

 

Vad är nytt?

Nästa år, 2022, blir det 14:e upplagan i rad där Eesti Laul används för att välja ut Estlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Det mesta är sig likt men TV-bolaget ERR har ändå meddelat några förändringar – där den största är att uttagningen kommer att pågå i totalt sju program, varav fyra av dem avgörs redan i höst! Så här ser det ut i sammanfattad version:

 

Fyra kvartsfinaler i november/december

Det börjar med fyra inledande kvartsfinaler med sammanlagt 40 uttagna bidrag. I varje sändning deltar tio bidrag som alla framförs till musikvideos och sedan röstas fem bidrag per program vidare till semifinalerna – tre bidrag utses av tittarna och två av en jury. Av de 40 bidrag som väljs ut går 20 vidare till semifinalerna.

Kvartsfinalerna kommer att sändas redan i år (2021), under fyra lördagar med start den 20:e november. Det här innebär att redan i mitten av december kommer, om inget annat meddelas, semifinalstartfältet vara känt. Det är sagt att i samband med varje program kommer startfälten att presenteras.

Urvalet till kvartsfinalerna väljs av en jury som vid sitt val i höst inte kommer att känna till vem/vilka som står bakom varje bidrags text och musik. Detta för att ge alla låtar som skickas in lika stor chans att komma med i startfältet.

 

Två semifinaler och en final i februari 2022

De 20 bidrag som kvalar in från kvartsfinalerna delas upp i två grupper om varsin semifinal med tio bidrag per sändning där uppträdanden sker live och inte med musikvideos. I vart och ett av dessa program tävlar tio bidrag om fem finalplatser, varav tittarna får välja tre finalister och en jury väljer två finalister (per program). Semifinalerna är enligt regelverket planerade att sändas den 3:e och 5:e februari 2022.

De totalt tio bidragen som kvalar hela vägen till finalen gör sedan upp om segern och äran att få representera Estland i Eurovision 2022. Finalen är planerad att äga rum den 12:e februari 2022 och likt tidigare år att är det sagt att den ska avgöras i två rundor: först får juryn och tittarna utse några bidrag till superfinalister och därefter får tittarna själva rösta fram sin vinnare.

 

Antagningsinformation

Den 2:a september öppnade antagningen till Eesti Laul 2022 och den kommer att vara igång till och med den 20:e oktober kl. 12:00 (estnisk tid).

Alla bidrag skickas in digitalt via detta ansökningsformulär. Förutom sedvanlig information om bidragets titel och vem/vilka som står bakom på upphovssidan vill ERR få höra demoversion med och utan talad/sjungen text, låttexten, en kort biografi om artisten, en vision om hur scenframträdandet ska se ut samt ett fotografi på artisten. Det går också bra att bifoga ett tidigare framträdande som artisten gjort på t.ex. YouTube.

Ni måste även skriva under på att alla låtskrivare i ert team inklusive tävlingsbidraget uppfyller tävlingens regelverk och att ni även accepterar regelverket.

Frågor gällande uttagningen går att mejla till eestilaul@err.ee

 

OBS! Deltagaravgift per inskickade låt

Även i år tar ERR ut en deltagaravgift för varje inskickat bidrag. Summan, som varierar beroende på vilket språk låten framförs på och vilket datum låten skickas in, ska betalas in i samband med att bidraget skickas in. Så här ser tarifferna ut:

– Om bidraget framförs på estniska och skickas in före den 17:e oktober kl. 23:59 är avgiften på 50 euro. Dagarna därefter (18:e, 19:e och 20:e oktober) är avgiften 100 euro per bidrag.

– Om bidraget framförs på annat språk än estniska och/eller på flera språk och skickas in före den 17:e oktober kl. 23:59 är avgiften på 100 euro. Dagarna därefter (18:e, 19:e och 20:e oktober) är avgiften 200 euro per bidrag.

Observera att inga deltagaravgifter betalas tillbaka oavsett om tävlingsbidraget kommer med i startfältet eller ej.

 

Regelverket

Vi sammanfattar hur tävlingsreglerna ser ut, men glöm inte bort att läsa dessa i sin helhet innan du skickar in bidrag!

 

Tävlingsbidrag

Endast nyskrivna originalverk som aldrig tidigare offentliggjorts för allmänheten (oavsett tidpunkt och plattform) får tävla i Eesti Laul 2022. ERR har, enligt sitt regelverk, beslutat att studioversionerna till de bidrag som väljs ut i tävlan får offentliggöras av ERR från och med den 20:e oktober 2021. Detta datum kan dock komma att justeras. Kom ihåg att det är först från då ERR har släppt låtarna som artister och låtskrivare får börja marknadsföra sina tävlingsbidrag.

Ett tävlingsbidrag ska kunna framföras på som mest tre (3) minuter.

Texterna får inte innehålla nedvärderingar eller kränkningar som kan skada Eurovisionen.

 

Låtskrivarna

Vem som helst får skicka in bidrag till Eesti Laul 2022, dock under förutsättning att minst en (1) person i låtskrivarteamet antingen är permanent bosatt i Estland och/eller innehar estniskt medborgarskap. Däremot får alla icke-estniska medborgare (ej inräknat de som är permanentboende i landet) bara delta som medförfattare och det får vara maximalt två sådana per låt. Kom ihåg att den här regeln gäller endast låtskrivarna och inte artisterna.

Varje person kan skicka in som mest fem bidrag till tävlingen. Det här gäller både låtskrivare, artister och musikgrupper.

 

Artisterna

Alla artister i Eesti Laul 2022 måste ha födelsedatum före den 10:e maj 2006. Det vill säga, lägsta åldersgräns för att delta som artist är 16 år. Någon övre gräns finns inte.

Varje scenframträdande får ha som mest 1-6 personer på scenen, vilket även inkluderar ev. bakgrundskör och dansare.

Som tävlande artist i Eesti Laul får man inte samtidigt göra anspråk på att tävla i något annat lands Eurovision-uttagning.

 

Övriga villkor

ERR har en del krav på aktivt deltagande ifall att ens tävlingsbidrag kommer med i tävlingen. Det handlar förutom om att delta i direktsändningarna även vid repetitionstillfällen, vissa typer av möten med mera. Alla som bryter mot regelverket riskerar att diskvalificeras, vilket är en rättighet som ERR har att kunna ta till. ERR har även rätten att justera reglerna när och hur mycket de vill. Skulle ändringar göras kommer detta att meddelas på err.ee.

Alla låtskrivare till de bidrag som minst når semifinalerna kommer att behöva skriva ytterligare avtal med ERR som bland annat gör gällande scenframträdande i Eurovisionen 2022.

 


 

Kommentera