Första artisterna på plats i Australia Decides 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I Australien har TV-bolaget SBS meddelat de första tre artisterna av de totalt tio som ska tävla i 2022 års upplaga av Australia Decides. Två av dessa har synts till i sammanhanget förut.

 

Fakta om artisterna som har presenterats

Isaiah Firebrace + hemlig duettpartner

Isaiah känner du nog igen från Kiev 2017 då han representerade Australien med låten Don’t Come Easy som hamnade på nionde plats i finalen. Den gången utsågs han internt att representera landet och nu får han tävla i Australia Decides tillsammans med en ännu icke namngiven duettpartner! Nästa år har det gått fem år sedan Kiev-äventyret och nu kan ett Turin-äventyr vänta för Isaiah.

Vilken låt han tävlar med är inte känt, däremot är det bekräftat att han och duettpartnern har varit med och gjort sitt tävlingsbidrag.

 

Jaguar Jonze

Jaguar Jonze tävlade senast i Australia Decides 2020 med låten Rabbit Hole där hon hamnade på sjätte plats. Nu efter två år är hon tillbaka med ett bidrag som hon själv beskriver som små steg som leder till förändring.

 

Paulini

Sångerskan Paulini gör debut i Australia Decides 2022 även om hon inte på något sätt är någon debutant i det australiensiska musiklivet. Hon slog igenom publikt genom sin medverkan i australiska Idol 2003 och har sedan dess kontinuerligt släppt musik. Hon har även medverkat i långfilmer och på teaterscenen och i februari blir det alltså dags för nästa scen och eventuellt den scen som kommer att vara på plats i Pala Alpitour i Turin!

 

Mer fakta om finalen

Inför Eurovision 2022 har SBS valt att gå tillbaka till att låta publiken vara med och bestämma vilken artist med tillhörande bidrag som ska få representera Australien. Upplägget är en nationell final som heter Eurovision – Australia Decides som kommer att avgöras den 26:e februari 2022 under ledning av Joel Creasey och Myf Warhurst.

Uttagningen är på intet sätt ny utan SBS använde den både inför 2019 och 2020 års Eurovisioner. Ifjol, dvs. 2021, ströks uttagningen helt då sångerskan Montaigne, som vann 2020 års uttagning, fick behålla sin artistplats i Eurovisionstartfältet ett år till. Även tävlingsbidraget utsågs internt. Till 2022 är nu uttagningen tillbaka, vilket bekräftades av SBS i augusti då de gick ut och meddelade att de sökte tävlingsbidrag till de tio artister som hade valts ut till startfältet. Vid den tidpunkten var det hemligt vilka artisterna var och först nu i oktober har tre av de tio presenterats. Utöver dessa kommer ytterligare sju artister att presenteras till finalstartfältet, men det är oklart när dessa presentationer sker.

 


 

Kommentera