Ukraina väljer genom Vidbir till Eurovision 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan tidigare under hösten har det ukrainska TV-bolaget UA:PBC bekräftat Ukrainas deltagande i Eurovision 2022. Nu kommer även besked om att de fortsätter att välja artist och bidrag genom uttagningen Vidbir.

 

Vad har hänt?

I slutet av augusti kom nyheten att ukrainska UA:PBC hade avslutat sitt Eurovision-samarbete med den privata kanalen STB. Det innebar då att bolaget stod utan partner inför valet av artist och bidrag till Eurovision 2022 liksom en medfinansiär till den nationella uttagningen och Eurovision-resan till Italien. STB hade sedan en bit in på 2010-talet fram till 2021 varit ansvarig för att välja ut landets representant och att stå för kostnader för själva Eurovision-resan i maj.

Nu har UA:PBC öppnat en antagning för Vidbir 2022, där intresserade produktionsbolag har möjlighet att ansöka om att arrangera uttagningen via ett onlineformulär (på ukrainska).

 

Vilka fler nyheter har presenterats?

UA:PBC har gått ut med uppgifter om att Vidbir kommer att starta som senast den 12:e februari 2022 och avslutas som senast den 4:e mars. Några mer exakta datum än det saknas. Dessutom kommer de att spela in ett så kallat reservframträdande med vinnaren inför Eurovision och se till att vinnaren kan genomföra sitt/sina framträdanden i Eurovision-programmen i maj. Ytterligare information kommer att meddelas framöver under uttagningssäsongen.

 

Bästa resultatet sedan senaste segern

Senast Ukraina anordnade Vidbir för artist- och bidragsvalet var år 2020 då gruppen Go_A vann med låten Solovey”. På grund av coronapandemin blev det ingen Eurovision det året, istället fick gruppen kvarstå som landets representant till Eurovision 2021 där de tävlade med låten ”Shum”. Resultatmässigt gick det väldigt bra då de hamnade på femte plats i finalen, vilket är landets dittills bästa placering sedan Jamalas seger i Eurovision 2016 (landet har sedan tidigare även silver- och bronsmedaljer i Eurovision).

Så här såg gruppens finalframträdande ut:

 


 

Kommentera