Italiens Sanremo-vinnare erbjuds att tävla i Eurovision 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Värdlandet för Eurovision 2022 förbereder sin nationella uttagning Festival di Sanremo 2022 och nu i slutet av oktober har regelverket presenterats. Mycket känns igen men det blir några förändringar i omröstningarna.

 

Vad har hänt?

I början av augusti presenterade RAI, som även är värdbolag för Eurovision 2022, att värdnationen fortsätter att utse artist och tävlingsbidrag genom sin klassiska Festival di Sanremo som anno 2022 avgör in 72:a upplaga genom tiderna. Tävlingen kommer att pågå mellan den 1:a och 5:e februari 2022, vilket är en månad tidigare jämfört med fjolårets uttagning, och sammanlagt blir det 24 bidrag i startfältet varav två av dessa är jokrar från Sanremo Giovani. Det här innebär att den tidigare kategorin Nuove Proposte tas helt bort från själva festivalveckan. Giovani-uttagningen avgörs den 15:e december och samma afton blir det känt vilka resterande 22 akter som kommer att tävla i Festival di Sanremo 2022.

 

Upplägget för festivalveckan

Det blir sammanlagt fem shower som RAI producerar av Festival di Sanremo 2022 och nedan är beskrivningar av hur upplägget blir show för show. Du kan även läsa mer om reglerna i det regelverk som är publicerat.

 

Första kvällen

Kommer att sändas den 1:a februari där 12 av startfältets 24 tävlande uppträder live på scenen i Teatro Ariston i Sanremo med respektive tävlingsbidrag. En pressjury som är uppdelad i tre kategorier (print, radio & TV samt webb) kommer att rösta och alla tre parter har lika stor del i resultatet. Ingen av de tävlande åker ut.

 

Andra kvällen

Kommer att sändas den 2:a februari där resterande 12 bidrag i startfältet framförs och samma jury uppdelad i tre kategorier röstar. Även denna kväll blir det ingen utröstning.

 

Tredje kvällen

Kommer att sändas den 3:e februari där alla 24 artister uppträder igen i en följd live på scenen i Teatro Ariston i Sanremo med respektive tävlingsbidrag. Resultatet avgörs till 50 procent av en tillsatt demoskop-jury (bestående av personer från olika geografiska platser och i alla möjliga åldrar) och till 50 procent av tittarröstning. Fortfarande åker ingen av de tävlande ut.

 

Fjärde kvällen

Kommer att sändas den 4:e februari där startfältets 24 artister nu uppträder med covers på hitlåtar från 1960-, -70- och -80-talet. Låtarna behöver nödvändigtvis inte bara vara italienska hits utan kan komma från hela världen. Artisterna kan välja att uppträda själva eller tillsammans med en inbjuden gästartist. Det blir även en omröstning denna kväll som avgörs till en tredjedel av en pressjury, en tredjedel av demoskop-juryn och en tredjedel av tv-tittarna. Fortsatt åker ingen av de tävlande ut.

 

Finalen

Kommer att sändas den 5:e februari där alla 24 artister uppträder ännu en gång med respektive tävlingsbidrag och därefter presenteras vilka tre bidrag som har fått flest röster genom tittarröstning men även genom de tidigare omröstningarna under veckan. Topp 3-bidragen framförs sedan ännu en gång (eller spelas bandade inslag upp) varpå en ny omröstning börjar som avgörs både av tittarna men även av press- och demoskop-juryn. I den andra omgången nollställs tidigare resultat.

Bidraget som vinner finalen (den med högst resultatprocent efter alla parter har sagt sitt) kommer att få rätten att representera Italien på hemmaplan i Eurovision 2022. Som formuleringen lyder är det bara ett erbjudande varför vinnaren har rätt att tacka nej. Inför sändningen kommer dock alla artister i startfältet som vill tävla i Eurovision vid eventuell seger i Festival di Sanremo att få skriva på ett dokument som förbinder dem att göra det.

 


 

Kommentera