19 länder deltar i Junior Eurovision 2021

JUNIOR EUROVISION 2021. EBU har bekräftat att 19 länder kommer att delta i höstens upplaga av Junior Eurovision Song Contest. Det är sju länder fler jämfört med hur många som deltog i fjolårets upplaga.

 

Vilka länder medverkar?

Efter förra årets upplaga, då endast 12 länder deltog, är det roligt att se att flera länder gör comeback på årets deltagarlista! Det handlar om Albanien, Armenien, Irland, Italien, Nordmakedonien och Portugal, som alla hoppade av efter 2019, samt Azerbajdzjan som återkommer efter sitt senaste deltagande år 2018 och Bulgarien som senast deltog 2016. I övrigt är listan intakt från ifjol, med undantag för Belarus som p.g.a. sitt avstängda medlemskap i EBU först tillåts delta igen (tidigast) i JESC 2024.

Sammanlagt ser deltagarlistan ut som följer (i alfabetisk ordning):

 • Albanien
 • Armenien
 • Azerbajdzjan
 • Bulgarien
 • Frankrike (värdland)
 • Georgien
 • Irland
 • Italien
 • Kazakstan
 • Malta
 • Nederländerna
 • Nordmakedonien
 • Polen
 • Portugal
 • Ryssland
 • Serbien
 • Spanien
 • Tyskland
 • Ukraina

 

Fakta om årets final

Årets final i Junior Eurovision kommer att gå av stapeln i La Seine Musicale i Paris i Frankrike den 19:e december. Sändningsdatumet är det senaste datumet som en Juniorfinal någonsin har hållits på. Att Frankrike står värd är tack vare tillfrågan efter segern i 2020 års final, där France Télévisions efter en kortare betänketid meddelade att de ämnar att stå värd för tävlingen 2021. Det är faktiskt första gången sedan slutet av 1970-talet (senast som landet vann stora Eurovision) som Frankrike är värd för ett Eurovision-event!

 

Scenarioplanering

Inför finalen gör EBU en liknande scenarioplanering som man gjorde inför fjolårets final och till 2021 års Eurovision. Denna planering går ut på att skapa olika scenarier beroende på hur coronapandemin ser ut när det är dags för sändning. Det scenario som sedan väljs ut kommer att bli vägledande för hur tävlingen ska produceras, alltifrån att tävlingen kan gå av stapeln som en vanlig tävling utan restriktioner, till att vissa eller till och med alla restriktioner måste vara på plats.

Något besked om vilket scenario som har valts ut har ännu inte meddelats från EBU.

 


 

Kommentera