Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

TV-bolaget BTRC i Belarus’ är avstängda från sitt EBU-medlemskap

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN INFORMERAR. Från och med den 1:a juli 2021 har det belarusiska TV-bolaget BTRC inte längre något officiellt medlemskap i den Europeiska radio- och TV-unionen (EBU). Detta innebär bland mycket annat att deltagande i Eurovision och Junior Eurovision i princip omöjliggörs för Belarus till dess avstängningen hävs.

 

Vad har hänt?

I slutet av maj kom EBU med besked om att de skulle stänga av BTRC då de anser att bolaget inte längre lever upp till kraven på oberoende och yttrandefrihet. BTRC fick en två veckors svarsperiod på sig att komma med ett yttrande i saken, men oavsett om något yttrande inkom eller ej har EBU officiellt fattat beslut om avstängning/indragning av medlemskapet. Detta verkar just nu gälla tills vidare. På torsdagen (1:a juli 2021) verkställdes avstängningen.

 

Får inte längre tävla i Eurovision och andra liknande events

Att inte längre ha något medlemskap i EBU innebär flera saker för ett TV-bolag. Bland annat dras en del sändningsrättigheter in och utöver det blir det svårare att delta i exempelvis Eurovision och Junior Eurovision, något som Belarus gjort sedan många år tillbaka och i vart fall två gånger stått värd (för Junior Eurovision). Men nu är det slut med detta – i alla fall till dess EBU häver avstängningen (eller om BTRC eventuellt skulle få externt tillstånd att tävla i ESC/JESC).

Tillägg: Enligt uppgifter har EBU valt att stänga av BTRC i den maximala längden om tre år, vilket innebär att medlemskapet kan tidigast sättas igång igen från och med 1:a juli 2024. Under den här tiden har EBU möjlighet att göra en översyn av beslutet och om de vill minska avstängningstiden. Däremot om avstängningen inte hävs i förväg innebär det att BTRC kan återkomma till Junior Eurovision först år 2024 respektive till stora Eurovision år 2025.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen