Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Indraget EBU-medlemskap för belarusiska BTRC

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN INFORMERAR. EBU har beslutat att dra in medlemskapet för belarusisiska TV-bolaget BTRC då EBU anser att bolaget inte längre lever upp till kraven på oberoende och yttrandefrihet. Detta innebär bland mycket annat att BTRC inte längre kommer att kunna delta i Eurovision-tävlingar.

 

Bakgrund

Det har nog inte undgått någon det senaste årets protester som pågått i Belarus där många människor har fängslats på grund av detta. Förutom det har det från många olika håll, inte minst politiska, framförts krav på att EBU bör utesluta BTRC från sitt samarbete på grund av att bolaget inte längre kan efterleva sitt uppdrag om yttrandefrihet och oberoende. Nu i slutet av maj har EBU formellt beslutat att BTRC inte längre kommer att få behålla sitt medlemskap i unionen. Därefter kommer det att dröja två veckor innan det verkställs för innan dess kan BTRC komma in med förklaringar som skulle kunna upphäva beslutet. Kommer inga förklaringar in verkställs beslutet.

 

Utestängs från Eurovision-tävlingar (så länge medlemskapet är inaktivt)

Senast Belarus deltog i Eurovision Song Contest var 2019 då artisten ZENA hamnade på 24:e plats i finalen med bidraget Like It. Året därpå valdes duon VAL ut som representant med bidraget Da vidna men då ställdes ju Eurovision in p.g.a. coronapandemin och det blev aldrig någon tävling. Anno 2021 skulle gruppen Galasy ZMesta tävlat för Belarus men efter att de skickat in två låtar som EBU diskvalificerat fick inte Belarus delta denna gång. Förutom stora Eurovision har Belarus fram till så sent som ifjol deltagit i Junior Eurovision Song Contest, där det blev en femteplats för Arina Pehterevas “Aliens. Tidigare har Belarus vunnit Juniorvarianten två gånger och stått värd två gånger.

Men nu blir det tills vidare slut med det, i alla fall så länge som deras medlemskap hålls inaktivt av EBU. Tidningen Aftonbladet har varit i kontakt med EBU som bekräftar att så länge situationen är som den är (dvs. inget medlemskap) kommer Belarus varken kunna tävla i Eurovision Song Contest eller Junior Eurovision Song Contest.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen