Belarus får inte delta i Eurovision 2021

EUROVISION 2021. EBU har efter en överskriden deadline beslutat att Belarus inte får komma till start i Rotterdam. Anledningen är att belarusiska TV-bolaget BTRC lämnat in två bidrag som bryter mot tävlingsreglerna och därmed godkänns inte deras ansökan.

 

Vad har hänt?

I början av vecka 10 presenterade det belarusiska TV-bolaget BTRC Belarus artist- och bidragsval som man hade tänkt att skicka till årets Eurovision. Valet hade föregåtts av en nationell antagning i januari och resulterade i att gruppen Galasy ZMesta med låten “Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You)” hade valts ut. Det dröjde inte sedan länge förrän kritik kom mot valet då framförallt låtens text innehåller politiska budskap, något som bryter mot Eurovisions tävlingsregler. I sociala medier gick flera olika fansidor från olika länder ut och sade att de inte tänker bedöma låten i det skick som den presenterats i, och vissa gick till och med så långt att de ville diskvalificera Belarus från att delta i år.

Torsdagen den 11:e mars gick EBU ut med ett meddelande om att de har beslutat att inte godkänna “Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You)” som tävlingsbidrag, i alla fall inte i den version som presenterats den 9:e mars. BTRC fick istället två val: antingen att skriva om låten så att den godkänns av regelverket eller välja ut en ny sång till gruppen som godkänns av regelverket. I samband med beskedet plockades även den officiella videon till “Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You)” bort från Eurovision.tv:s YouTube-kanal.

 

EBU diskvalificerar den nya låten

Den 26:e mars 2021 kom EBU med besked att Belarus och deras nationella TV-bolag BTRC inte längre får delta i Eurovision 2021. Anledningen är att de dels överskridit tidsgränsen för att lämna in ett godkänt tävlingsbidrag och att det andra bidraget som de hade tänkt tävla med inte heller uppfyllde tävlingsreglerna. Belarus får därmed göra som Armenien dvs. hoppa av tävlingen i förtid innan den har avgjorts. I och med det kan det noteras att det är första gången någonsin sedan Belarus’ debut år 2004 som de inte deltar i Eurovision Song Contest.

 

Ytterligare ett bidrag färre i startfältet

Detta besked innebär nu att 39 länder kommer till start i Rotterdam i maj, vilket för övrigt är den lägsta deltagarsiffran sedan Eurovision 2014 i Köpenhamn (då 37 länder deltog). Dessutom kommer den första semifinalen, dit Belarus var allokerad att tävla, innehålla 16 länder istället för tidigare 17 länder. Det är också den dittills lägsta siffran för en Eurovision-semifinal sedan Eurovision 2015!

 


 

Kommentera