Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Belarus får inte delta i Eurovision 2021

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2021. EBU har efter en överskriden deadline beslutat att Belarus inte får komma till start i Rotterdam. Anledningen är att belarusiska TV-bolaget BTRC lämnat in två bidrag som bryter mot tävlingsreglerna och därmed godkänns inte deras ansökan.

 

Vad har hänt?

I början av vecka 10 presenterade det belarusiska TV-bolaget BTRC Belarus artist- och bidragsval som man hade tänkt att skicka till årets Eurovision. Valet hade föregåtts av en nationell antagning i januari och resulterade i att gruppen Galasy ZMesta med låten “Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You)” hade valts ut. Det dröjde inte sedan länge förrän kritik kom mot valet då framförallt låtens text innehåller politiska budskap, något som bryter mot Eurovisions tävlingsregler. I sociala medier gick flera olika fansidor från olika länder ut och sade att de inte tänker bedöma låten i det skick som den presenterats i, och vissa gick till och med så långt att de ville diskvalificera Belarus från att delta i år.

Torsdagen den 11:e mars gick EBU ut med ett meddelande om att de har beslutat att inte godkänna “Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You)” som tävlingsbidrag, i alla fall inte i den version som presenterats den 9:e mars. BTRC fick istället två val: antingen att skriva om låten så att den godkänns av regelverket eller välja ut en ny sång till gruppen som godkänns av regelverket. I samband med beskedet plockades även den officiella videon till “Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You)” bort från Eurovision.tv:s YouTube-kanal.

 

EBU diskvalificerar den nya låten

Den 26:e mars 2021 kom EBU med besked att Belarus och deras nationella TV-bolag BTRC inte längre får delta i Eurovision 2021. Anledningen är att de dels överskridit tidsgränsen för att lämna in ett godkänt tävlingsbidrag och att det andra bidraget som de hade tänkt tävla med inte heller uppfyllde tävlingsreglerna. Belarus får därmed göra som Armenien dvs. hoppa av tävlingen i förtid innan den har avgjorts. I och med det kan det noteras att det är första gången någonsin sedan Belarus’ debut år 2004 som de inte deltar i Eurovision Song Contest.

 

Ytterligare ett bidrag färre i startfältet

Detta besked innebär nu att 39 länder kommer till start i Rotterdam i maj, vilket för övrigt är den lägsta deltagarsiffran sedan Eurovision 2014 i Köpenhamn (då 37 länder deltog). Dessutom kommer den första semifinalen, dit Belarus var allokerad att tävla, innehålla 16 länder istället för tidigare 17 länder. Det är också den dittills lägsta siffran för en Eurovision-semifinal sedan Eurovision 2015!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen