Armenien hoppar av Eurovision 2021

EUROVISION 2021. Med kort varsel meddelar det armeniska TV-bolaget ARMTV att de inte längre avser att delta i Eurovision 2021. Det vill säga, de hoppar av sin medverkan inför Rotterdam.

I och med detta blir det nu 40 länder som deltar i årets tävling och det innebär även att bägge semifinalerna får lika många tävlande (17 länder vardera). Armenien var tidigare allokerad att tävla i den andra semifinalen den 20:e maj som nu får 17 istället för 18 tävlande.

 

Varför blev det så här?

Under hösten 2020 lämnade Armeniens ARMTV positivt besked att delta i Eurovision 2021, men nu har den trenden vänt. Efter att i höstas tackat nej till att delta i Junior Eurovision, också det med kort varsel före sändning, kommer nu nästa besked om stora Eurovision. Anledningen ska vara den senaste tidens oroligheter i landet efter höstens händelser med grannlandet Azerbajdzjan i kombination med att det är kort om tid att ta fram en representant. TV-bolaget har gjort en noga avvägning i frågan och de har kommit fram till att det i dagsläget är omöjligt för dem att få fram en artist och ett tävlingsbidrag med kort varsel. Därför är avhopp den enda möjligheten just nu.

Eurovisions Executive Supervisor, Martin Österdahl, säger till Eurovision.tv att det är tråkigt att ARMTV har valt att hoppa av då landet har flera fina placeringar i bagaget och att de alltid kommer till Eurovision med spännande material. Armenien är välkomna att delta igen 2022.

 

Inte det första avhoppet

Armenien har tävlat i Eurovision Song Contest varje år sedan 2006 med undantag för 2012. Den gången skulle de ha deltagit men hoppade precis som nu av i sista sekund då de inte fick sin säkerhet garanterad (eftersom tävlingen skulle hållas i grannlandet Azerbajdzjan som Armenien är i konflikt med). De var dock tillbaka redan ett år senare och har varit med varje år sedan dess.

Placeringsmässigt gick det väldigt bra i starten då landet kom topp 10 varenda gång fram till 2010, med 2008 års bidrag Qélé, Qélé som placerade sig bäst med en fjärdeplats. År 2011 åkte landet på sin första finalmiss och 2012 deltog de inte. Vid återkomsten 2013 tog sig förvisso gruppen Dorians till final med Lonely Planet men nu hamnade Armenien i den högra delen av resultattavlan. Detta räddades året därpå av Aram Mp3s Not Alone som var segertippad, även om det slutade med en ny fjärdeplats. Sedan följde tre år med kraftigt varierade finalresultat innan Armenien ytterligare två gånger fick känna på att stanna kvar i semifinaler. Hur det hade gått för fjolårets utvalda representant (Athena Manoukians med Chains on You) kommer vi aldrig att få reda på då fjolårets tävling blev inställd.

 


 

Kommentera