Scenarioplanering inför Junior Eurovision 2021

JUNIOR EUROVISION 2021. Precis som inför Eurovision 2021 har EBU arbetat fram olika scenarier för att anpassa Junior Eurovision efter rådande covid19-läge. Det handlar om sammanlagt fyra scenarier där ett alternativ kommer att utses.

 

Vad har hänt?

Det är sajten ESCPlus som har varit i kontakt med EBU angående vilka planer som finns för att kunna ta emot artister, delegationer, press och publik på ett hälsosäkert sätt nu när Junior Eurovision ska avgöras i Paris den 19:e december. Enligt EBU planeras det för olika scenarier som baseras på aktuellt läge i pandemin. För även om många vaccinerar sig mot sjukdomen är faran fortsatt långt ifrån över. Ett beslut i frågan kommer förmodligen att tas inom en snar framtid i och med att det är en hög produktionstakt.

 

Så skulle scenarierna se ut

Den/de som ESCPlus har talat med uttalar sig inte om exakt vilka scenarier som det gäller mer än att det handlar om liknande planer som gjordes inför stora Eurovision 2021 där EBU slutligen utsåg scenariot att man kunde ta emot artisterna på plats i arenan om än att alla behövde hålla avstånd till varandra. Det var även i årets Eurovision möjligt att ta in publik i arenan med en maxkapacitet på 20 procent (ca 3500 personer per föreställning). Om liknande scenarier byggs upp inför Junior Eurovision skulle dessa kunna se ut så här:

 

Scenario 1

En vanlig final utan restriktioner, vilket skulle kunna innebära fullsatt arena och att alla deltagande länder är på plats i arenan där ingen behöver hålla social distansering.

 

Scenario 2

Tävlingen kan äga rum med artisterna på plats i Paris, däremot behöver alla som är i arenan hålla social distansering. Dessutom lär det göras så kallade live-on-tape-förinspelade versioner även om alla som kan uppträda ”live” på scenen i Paris kommer att kunna göra det. Förmodligen lär det också bli testningscenter mot covid19 för alla som vill gå in i arenan.

 

Scenario 3

Ett liknande scenario 2 med skillnad att de artister som inte kan delta på plats (av olika skäl) uppträder med live-on-tape samt medverkar från TV-studios i det egna landet. Skäl som kan uppstå för att inte uppträda ”live” på scenen i Paris är om artisten/någon i delegationen blir bekräftad smittad av covid19 och/eller om det blir reserestriktioner för något land.

 

Scenario 4

Junior Eurovision i lockdown, dvs. alla tävlande tävlar hemifrån och med live-on-tape-versioner. De enda som är på plats i arenan i Paris är programledaren/na och mellanakter. Detta upplägg applicerades i fjolårets final.

 

Mer om Junior Eurovision 2021

Finalen äger som tidigare meddelat rum i Paris den 19:e december, och det är faktiskt första gången sedan 1970-talet som Frankrike står värd för ett Eurovision-events av den här storleken! Att Frankrike får ta hand om värdskapet i år är mycket tack vare landets seger ifjol samt att TV-bolaget France Télévisions tackade ja till att bli värdland. Att vinna Junior Eurovision innebär inte automatiskt värdskap som i stora Eurovision, däremot har det på senare år ändå förekommit att vinnarnationerna tackar ja till att bli värd för Junior Eurovision.

 


 

Kommentera