Frankrike vann Junior Eurovision 2020

JUNIOR EUROVISION 2020. Efter en spännande omröstning blev det artisten Valentina som representerade Frankrike med bidraget ”J’imagine” som blev vinnare i Junior Eurovision 2020! Det är första gången någonsin som Frankrike vunnit en Junior Eurovision-tävling, och nu återstår det att se om den franska televisionen får ta över stafettpinnen och arrangera nästa års tävling eller om uppgiften går till något annat lands TV-bolag.

 

Vad hände?

Söndagen den 29:e november arrangerades den 18:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest i Warszawa i Polen. Det var andra året på raken som Polen stod värd efter att man hade tagit hem två segrar på raken i tävlingen (2018 och på hemmaplan 2019). Programledare för finalen var trion Ida Nowakowska-Herndon, Rafał Brzozowski och Małgorzata Tomaszewsk. På grund av coronapandemin blev årets upplaga något förändrad i och med att ingen av de tävlande var på plats i den TV-studio som finalen hölls i. Istället var samtliga framträdanden förinspelade, antingen i lokala TV-studios i respektive hemland eller i studion i Warszawa. Däremot kunde produktionen ta in en mindre publik i studion, som samtliga höll social distansering.

Resultatet avgjordes dels av nationella jurygrupper samt onlineröstning. Varje jurygrupp gav poäng till alla utom ett land (eftersom de inte kunde rösta på sig själva), och poängen som delades ut var 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. För att göra varje juryrunda så spännande som möjligt presenterades först landets 12-poängare av poängpresentatören. Därefter redovisades resterande poäng poängtavlan. Själva onlineröstningen, som stod för andra halvan av resultatet, delades ut procentuellt utifrån totalsumman 696 poäng. Jurygrupperna respektive onlineröstarna hade alltså lika mycket att säga till om i slutresultatet. Det kan vara värt att notera att onlineröstningen ej var bunden till geografisk plats vilket innebar att det var möjligt att rösta på sitt eget land.

 

Mellanakter

Förutom startfältets tävlande innehöll finalen en rad spännande uppträdanden, bland annat uppträdde fjolårets vinnare Viki Gabor med sin vinnarlåt ”Superhero” och senare uppträdde hon också tillsammans med den senaste Eurovision-vinnaren Duncan Laurence och 2018 års Junior Eurovision-vinnare Roksana Węgiel. Dessutom kom 2020 års polska Eurovision-representant Alicja Szemplińska att framföra låten ”Empires” som hon skulle ha fått framföra i Rotterdam tidigare i år (om Eurovision ej blivit inställd), och det bjöds även på en dansakt under tävlingens tema #MoveTheWorld. Startfältets 12 tävlande framförde också den gemensamma låten #MoveTheWorld.

 

Fakta: Så blev resultat


Efter att jurygrupperna hade röstat ledde Frankrike på 88 poäng följt av Kazakstan på andra plats med 83 poäng och Vitryssland på tredje plats med 73 poäng. I det läget låg också Tyskland sist med 27 poäng, men totalt sett skilde det nästan ingenting mellan länderna. När onlineröstarnas resultat adderades med juryernas poäng visade det sig att bägge parter hade samma topp två, däremot hamnade Nederländerna trea hos onlineröstningen medan Vitryssland först var femma hos dem.

När sedan juryernas och onlineröstningens resultat lagts samman hade artisten Valetina för Frankrike med bidraget ”J’imagine” fått högst totalpoäng och därmed vunnit finalen! Så här såg vinnarframträdandet ut:

 

Totaltabellen

Så här blev slutresultatet, från första till sista plats:

 1. Frankrike: Valentina – “J’imagine (88 + 112 = 200p)
 2. Kazakstan: Karakat Bashanova – “Forever (83 + 69 = 152p)
 3. Spanien: Soleá – “Palante (60 + 63 = 133p)
 4. Nederländerna: Unity – “Best Friends (68 + 64 = 132p)
 5. Vitryssland: Arina Pehtereva – “Aliens (73 + 57 = 130p)
 6. Georgien: Sandra Gadelia – You Are Not Alone (69 + 42 = 111p)
 7. Ukraina: Oleksandr Balabanov – “Vidkryvai (52 + 54 = 106p)
 8. Malta: Chanel Monseigneur – “Chasing Sunsets (51 + 49 = 100p)
 9. Polen: Ala Tracz – “I’ll Be Standing (46 + 44 = 90p)
 10. Ryssland: Sofia Feskova – “My New Day (44 + 44 = 88p)
 11. Serbien: Petar Aničić – “Heartbeat (35 + 50 = 85p)
 12. Tyskland: Susan – “Stronger With You (27 + 39 = 66p)

 

Anser du att rätt låt som vann finalen eller hade du någon annan favorit? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera