Livepublik tillåts i Ahoy Rotterdam under Eurovision 2021

Foto & copyright: EBU/Stijn Smulders
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

EUROVISION 2021. Trots den pågående coronapandemin står det nu klart att den nederländska regeringen har gett klartecken att Eurovision 2021 ska kunna tillåta publik inne i Ahoy Rotterdam i maj 2021.

Däremot blir det inte tal om fullsatta salonger utan endast en begränsad skara för varje föreställning. I det här fallet gäller det 3500 platser per gång som är 20 procent av arenans kapacitet.

 

Hur går biljettsläppet till?

Totalt kommer produktionen att släppa 31500 biljetter fördelat på nio shower (6 genrep och tre direktsändningar). De enda som kommer att ha möjlighet att köpa biljetter är de som köpte biljetter till Eurovision 2020. Men det ska sägas att ingen garanteras biljetter i och med att så pass få biljetter släpps.

Enligt uppgifter startar den nya biljettförsäljningen den 8:e maj kl. 12:00 CEST. Det finns ingen officiell länk utan de som får chansen får ett mejl var biljetter släpps.

 

Viktigt att veta

Eurovision 2021 kommer att bli ett så kallad fieldlab-evenemang som innebär att alla som besöker arenan behöver känna till de strikta regler som finns. Dessa är:

– Alla besökare måste kunna visa upp ett negativt covid19-test som inte får vara äldre än 24 timmar. Fem dagar efter besöket finns möjlighet att ta ett nytt test för att bevisa om du fortfarande är negativ (dvs. ej smittad av viruset). Det andra testet är frivilligt.

– Innan avfärd till arenan ska du besvara hälsofrågor i en app.

– Bara sittande publik tillåts, och förmodligen kommer alla sitta utspritt i arenan (dock ej på parkettplatser).

– In- och utpassering sker vid så kallade time slots. Det innebär att du kommer att få en specifik tid som du får gå in respektive lämna arenan.

– På väg in och ut från arenan (och även om du under föreställningen lämnar din plats) är det krav på att bära munskydd.

 

Vilka kan vara på plats?

Enligt Sietse Bakker, som är en av programmets exekutiva producenter, är det för närvarande bara möjligt för personer som bor i EU/EEA-länder att ta sig in i Nederländerna. Utöver det finns det länder även inom det samarbetet som den nederländska regeringen klassar som så kallade högriskländer. Det innebär att personer som anländer från ett högriskland till Nederländerna både får karantänskrav och krav på att testa sig mot covid19. Om du ska vara på plats är det därför klokt att inte åka i sista minuten!

 

Fakta: Så ser tävlingsschemat ut


Eurovision 2021 kommer att avgöras den 18:e, 20:e och 22:a maj. Varje program har förutom direktsändning ett flertal genrep, och så här ser schemat ut:

 

– 17 maj: SEMI 1 – produktionsrep (bakom stängda dörrar)

– 17 maj: SEMI 1, kl 21:00 – jurygenrep

– 18 maj: SEMI 1, kl 15:00 – matinégenrep

– 18 maj: SEMI 1, kl 21:00 – direktsändning!

 

– 19 maj: SEMI 2 – produktionsrep (bakom stängda dörrar)

– 19 maj: SEMI 2, kl 21:00 – jurygenrep

– 20 maj: SEMI 2, kl 15:00 – matinégenrep

– 20 maj: SEMI 2, kl 21:00 – direktsändning!

 

– 21 maj: FINAL – produktionsrep (bakom stängda dörrar)

– 21 maj: FINAL, kl 21:00 – jurygenrep

– 22 maj: FINAL, kl 13:30 – matinégenrep

– 22 maj: FINAL, kl 21:00 – direktsändning!

 

Förklaringar

Produktionsrepetition

Innan jury- och matinégenrepen genomför produktionen en egen repetition bakom stängda dörrar där allting testas en första gång inför varje sändning. Dessa repetitioner går alltså inte att köpa biljetter till.

 

Jurygenrep

Ett jurygenrep genomförs som en vanlig direktsändning men inget går ut i TV-rutan. Istället testas sändning och teknik och av det skälet är alla resultat som meddelas i juryshowen bara på låtsas. I semifinalerna lottar produktionen fram tio “vinnare” till final och i finalen koras en fejkvinnare. Allt detta testas enbart för att se till så att inget havererar till direktsändningarna.

Även om alla resultat är på låtsas är det ändå vissa moment som genomförs på riktigt. Exempelvis uppträder alla akter som planerat och under juryshowerna sätter också de riktiga jurygrupperna sina poäng. Dessa hålls dock hemliga och det är först till direktsändningen dagen därpå som juryns poäng läggs samman med tittarpoängen. I och med att juryerna röstar redan kvällen före avgörande gäller det att artisterna levererar som om det vore en direktsändning.

 

Matinégenrep

Ett matinégenrep är likvärdigt jurygenrepet vilket även här innebär att inget sänds ut i TV, all teknik testas och bara en/flera fejkvinnare ropas upp som vinnare. Till skillnad från jurygenrepen är det ingen som röstar i matinégenrepen, vilket i sin tur gör att de tävlande artisterna kan ta det relativt lugnt på scenen. De kan använda matinégenrepet som en sista test inför direktsändningen timmarna senare.

 

Direktsändning

Under direktsändningarna går allt som händer i respektive program ut på riktigt i TV-rutan och är därför på riktigt eller “live”. I direktsändningarna sker också riktig tittaromröstning, vilka är poäng som sedan läggs samman med juryernas poäng. När semifinalerna avgörs är det tio länder per program som tar sig till final, medan i finalen röstas en slutgiltig vinnare fram.

 


 

Kommentera