Portugal deltar i Eurovision 2021

EUROVISION 2021. Det portugisiska TV-bolaget RTP har nu officiellt bekräftat Portugals deltagande i Eurovision Song Contest 2021. Därmed är hittills 38 länder klara för start i Rotterdam i maj nästa år.

Nyheten bekräftas bland annat av ESCToday.com, som också låter meddela att Portugal än en gång kommer att utse artist och tävlingsbidrag via sin traditionella musiktävling Festival da Cançao, som denna gång blir den 55:e upplagan genom tiderna!

 

Två semifinaler och en final

Enligt det regelverk som RTP publicerat kommer 2021 års Festival da Cançao att bestå av två semifinaler och en final vilka är planerade att äga rum i februari och mars månad, exakta datum saknas ännu. 20 bidrag kommer att väljas ut, vilka fördelas på tio per semifinal där sedan topp fem i varje semifinal röstas vidare till finalen.

Semifinalomröstningen kommer att delas lika mellan jury- och tittarröstning där varje part delar ut poängsummor som sedan slås samman. Bidragen med högst totalpoäng går vidare till finalen, de övriga åker ut. Samma röstningsmodell används sedan för finalröstningen, med skillnaden att det då är regionala jurygrupper som röstar. Skulle det bli oavgjort på någon placering är det låten som rankats högst av tittarna som placerar sig högst.

 

Hur utses bidragen?

RTP har valt att behålla modellen med att bjuda in låtskrivare på förhand vilka sedan får uppdraget att ta fram varsitt tävlingsbidrag och en artist som ska framföra låten i tävlingen. Två platser reserveras dock för så kallade jokrar vilka denna gång kommer från en allmän antagning som hålls igång fram till 25:e november 2020. Om du är intresserad ska du i så fall skicka in ditt bidrag (som ljudfil i mp3- eller wav-format) samt information om låtskrivarnas bakgrund (namn, nationalitet, bostad, födelsedatum och kontaktuppgifter) till följande adress: festivaldacancao@rtp.pt

 

Alla låtskrivare, både de som väljs internt samt externt, måste följa samma regelverk:

– Bidraget måste vara ett nyskrivet originalverk som ska kunna framföras på som mest 3 minuter.

– För den allmänna antagningen finns krav på att låtskrivarna måste inneha portugisiskt medborgarskap och/eller vara permanentbosatta i Portugal.

– Låttexten får inte innehålla politiska och/eller kommersiella och/eller religiösa meddelanden, ej heller uppmana till våldsamheter, brott, hat eller all form av diskriminering.

– Språkvalet är fritt, dvs. det finns inga krav på att låtarna ska framföras på portugisiska.

– Respektive artist måste vara som yngst 16 år. Däremot saknas en övre åldersgräns.

– Man får vara som mest 6 personer på scenen, räknat per framträdande. Detta gäller inklusive huvudsångare, körsångare och dansare.

– Förinspelad körsång är tillåten så länge all huvudsång görs live. Dessutom får inte körsången användas för att ”överrösta” huvudsången.

– Det är RTP som har all rätt att bestämma allt kring hur programmen, framträdandena etc. ska se ut. De har också all rätt att diskvalificera alla som bryter mot tävlingsreglerna.

 

Vem skulle ha tävlat 2020?

I Eurovision 2020 var det sångerskan Elisa med låten ”Medo de sentir” som vann Festival da Canção och som därmed skulle ha representerat Portugal, men någon tävlan på Eurovision-scenen blev det inte eftersom tävlingen ställdes in. Istället får du nöja dig med liveframträdandet från finalen i vintras som såg ut som följer:

 

Fakta: Länder som anmält sig till Eurovision 2021


Här listar vi de länder vars TV-bolag än så länge har uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2021. Namn efter land innebär bekräftat artistval** eller vilken nationell uttagning som avses. Står inget efter landets namn betyder det att det saknas uppgifter om vilken uttagning landet planerar att anordna.

Vänligen notera att länderna listas i bokstavsordning*** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med fler länder kommer med besked.

 

 • AlbanienFestivali i Këngës 59
 • Armenien
 • Australien – Montaigne
 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • Cypern
 • DanmarkDansk Melodi Grand Prix 2020
 • EstlandEesti Laul 2021
 • FinlandUMK 2021
 • FrankrikeNationell uttagning
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Island
 • Israel – Eden Alene
 • Italien
 • KroatienDora 2021
 • Lettland – Samanta Tīna
 • LitauenNationell uttagning
 • Malta – Destiny
 • Moldavien – Natalia Gordienko
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • Nordmakedonien
 • NorgeNorsk Melodi Grand Prix 2021
 • PortugalFestival da Canção 2021
 • Rumänien – Roxen
 • Ryssland
 • San Marino – Senhit
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Serbien
 • Slovenien – Ana Soklič
 • Spanien – Blas Cantó
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Tjeckien – Benny Cristo
 • TysklandInternval
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Noteringar


* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i en del fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2020 eller i början av 2021. Det är också då som det blir helt avgjort hur många länder som har för avsikt att delta i 2021 års Eurovision Song Contest.

** Bekräftat artistval innebär att artisten själv gått ut i sina sociala medier och sagt att man kommer att representera sitt land i Eurovision 2021. Uppgiften kan även ha bekräftats av det nationella TV-bolaget. Några fall har även bekräftats av Eurovision.tv.

*** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är semifinalist eller eventuellt direktkvalificerad till finalen.

 


 

Kommentera