Sammanfattade Eurovision-nyheter, april 2021

Foto & copyright: _Alicja_/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Då har ännu en Eurovision-månad passerat och det har blivit dags att sammanfatta nyhetsläget. Så här såg nyhetsläget ut i april 2021.

Eurovision 2021 har gått in i sin nästa fas som är uppstarten inför att tävlingen ska avgöras. I denna del tar vi tempen på artister och bidrag, evenemang som ägde rum och Inför-serier som sändes. Bland mycket annat.

 

Nedräkning till Eurovision!


INFÖR EUROVISION 2021. I detta projekt presenterar och tycker vi till om länderna, artisterna och bidragen som ska tävla i Eurovision 2021. Projektet genomförs inför att själva Eurovision-sändningarna drar igång i Rotterdam den 18-22 maj. Här nedan ser du de delar i serien som än så länge har publicerats.

Ordningen är uppdelad i värdlandet och ”Big Five” (i bokstavsordning) följt av den första semifinalen och sedan den andra semifinalen (enligt startordningarna).

 

 

Fler inför-serier

Förutom vår nedräkning har det under månaden gått att se och ta del av andra sidors och TV-kanalers nedräkningar till Rotterdam. Se listan nedan-

 

Norge: Adresse Rotterdam (på norska)

Även NRK kör på sin storstilade serie “Adresse” som i år följs av “Rotterdam” – platsen där Eurovision 2021 ska äga rum. Precis som ifjol är det en inbjuden panel som ska bedöma låtarna under ledning av Marte Stokstad (som även var programledare ifjol). Programmen sänds i NRK1 den 17:e och 24:e april samt den 1:a och 8:e maj. Sändningstid är 21:20-22:30 CET och efter sändning går det att ta del av programmen via denna länk.

Årets upplägg är dels en fast panel på tre personer (redaktören Ingeborg Heldal, artisten Stian “Staysman” Thorbjørnsen och komikern Kevin Vågenes) samt en ny gästtyckare* i varje avsnitt. Förutom dessa personer kommer det även att vara en så kallad fanpanel med i programmet på fyra personer (Adele Hagen, Elisabeth Fjalsett, Even Jacobsen och Jim Ø. Pedersen) som alla är riktiga Eurovisionfans som kommer att få tycka till de med.

* Gästtyckarna som byts ut i varje program är artisten Myra, komikern Trine Lise Olsen, programledaren Else Kåss Furuseth, och artisten Bendik.

 

Island: Alla leið (på isländska)

Isländska RÚV fortsätter med sin Inför-serie Alla leið som även i år programleds av Felix Bergsson. I varje program gästas han av Helga Möller och Sigurður Þorri Gunnarsson som får tycka till om låtarna. Premiärprogrammet sänds den 17:e april och därefter följer sändningar den 24:e april samt den 1:a, 8:e och 15:e maj.

 

Finland: Viiskupla – Eurovisionbubblan (på finska och svenska)

Sedan 2012 har finska Yle årligen sänt införserien De Eurovisa som uppladdningsprogram inför Eurovision Song Contest. I år blir det inte så för Yle har beslutat att byta ut det mot ett nytt nedräkningsprogram som heter Viisukupla (eller Eurovisionsbubblan på svenska) som kommer att sändas i två delar den 8:e och 15:e maj. Publiken kan också vara med och rösta. Vem eller vilka som blir programledare är ännu inte känt.

 

Tyskland: ESC-Songchecks 2021 (på tyska)

Även Tyskland fortsätter med sitt nedräkningsprogram som i år är inne på sin fjärde säsong, dock sänds programmet inte i TV i år utan det blir bara en digital säsong som släpps via Eurovision.de.

 

Eurovision Pre Partyn

På grund av coronapandemin ställdes alla Eurovision Pre Partyn in ifjol och så blev det även i år. Däremot hölls några digitala fester som Eurovoix’ Concert in the Dark och Eurovision-Spains Pre Party ES 2021.

Initialt var det planerat att Amsterdamevenemanget Eurovision in Concert skulle hållas i april i år, efter att ha flyttats fram ett år, men det är nu framflyttat ytterligare ett år. Arrangörerna har lovat att alla köpta biljetter hålls giltiga fram till det nya festdatumet den 9:e april 2022.

 

 

Vi listar våra favoriter


Förutom tidigare nämnda inför-guide gör vi också våra egna topplistor i projektet Panelens topplista där vi väljer ut våra favoritlåtar i startfältet.

Vid varje topplista får varje panelmedlem lista tio favoriter och därefter har vi sammanställt rangordningarna och fått ut en vinnare per topplista. Den 7:e maj kommer säsongens sista topplista då vi korar Panelens vinnare Inför Eurovision 2021. Här nedan är tidigare genomförda listor under denna säsong:

 

 

Senaste nytt inför Eurovision 2021


Det är inte lång tid kvar nu till Eurovision 2021 ska äga rum med sina två semifinaler och den avgörande finalen. Under april månad startade scenbygget i Ahoy Rotterdam och det färdigställdes i slutet av samma månad. Därefter har tekniska repetitioner inletts som sedan följer så kallade stand-in-repetitioner (där andra personer än de tävlande artisterna framför numren för att produktionen ska ha testat kameravinklar etc.) och de ordinarie enskilda repetitionerna.

Så här såg det ut när produktionen flyttade in i arenan den 11:e april:

 

Och så här ser det ut nu när allt nästan är klart:

Foto & copyright: EBU/Stijn Smulders
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

 

Repetitionsschema

Ett officiellt repetitionsschema släpptes under månaden som bekräftar att de enskilda repetitionerna kommer att äga rum mellan den 8:e och 15:e maj. Under dessa dagar kommer varje land (av de delegationer som är på plats i Rotterdam) att få möjligheten att scenrepetera två gånger vardera innan det sedan är dags för invigningsfest på turkosa mattan (den 16:e maj) och sedan genrep och direktsändningar mellan den 17:e och 22:a maj. Varje program får inte mindre än tre genrep inför direktsändning.

Än så länge är det bara Australiens delegation som har meddelat att de inte kommer att kunna närvara personligen i Rotterdam. Istället tävlar de på länk samt med det förinspelade studiomaterialet. Om fler länder också kommer att använda sig av den möjligheten återstår att se men några sådana tecken har ännu inte visat sig.

 

Livepublik tillåts i Ahoy Rotterdam

Trots den pågående coronapandemin står det nu klart att den nederländska regeringen har gett klartecken att Eurovision 2021 ska kunna tillåta publik inne i Ahoy Rotterdam i maj 2021. Däremot blir det inte tal om fullsatta salonger utan endast en begränsad skara för varje föreställning. I det här fallet gäller det 3500 platser per gång som är 20 procent av arenans kapacitet.

Att publik tillåts innebär att produktionen kommer att göra ett nytt biljettsläpp – dock endast för de personer som köpte biljetter till Eurovision 2020. Totalt är det 31500 biljetter som släpps fördelat på nio shower (6 genrep och tre direktsändningar). Enligt uppgifter startar den nya biljettförsäljningen den 8:e maj kl. 12:00 CEST. Det finns ingen officiell länk utan de som får chansen får ett mejl var biljetter släpps.

 

Bra att känna till om du är på plats i Ahoy i maj

Eurovision 2021 kommer att bli ett så kallad fieldlab-evenemang som innebär att alla som besöker arenan behöver känna till de strikta regler som finns. Dessa är:

– Alla besökare måste kunna visa upp ett negativt covid19-test som inte får vara äldre än 24 timmar. Fem dagar efter besöket finns möjlighet att ta ett nytt test för att bevisa om du fortfarande är negativ (dvs. ej smittad av viruset). Det första testet är obligatoriskt medan det andra testet är frivilligt.

– Innan avfärd till arenan ska du besvara hälsofrågor i en app. Om du uppvisar symtom ska du inte åka till arenan utan isolera dig dvs. sätta dig själv i karantän.

– Bara sittande publik tillåts, och förmodligen kommer alla sitta utspritt i arenan (dock ej på parkettplatser).

– In- och utpassering sker vid så kallade time slots. Det innebär att du kommer att få en specifik tid som du får gå in respektive lämna arenan.

– På väg in och ut från arenan (och även om du lämnar din plats under föreställningen) är det krav på att bära munskydd. Det är oklart om det är krav på munskydd när du sitter vid din plats.

 

Krista Siegfrids show

Finlands tidigare Eurovisionrepresentant Krista Siegfrids (2013) som även har tävlat i svenska Melodifestivalen och programlett finska UMK vid ett antal tillfällen har i år fått en riktig rolig tjänst för Eurovision.tv:s följare. Under veckorna som följer kommer hon att ha sin egna show på Eurovision.tv:s YouTube där hon guidar publiken runt om i Rotterdam kring allt som händer runt tävlingen. Den första episoden släpptes under onsdagen och och går att se i klippet nedan:

 

Förutom Krista kommer en kvartett att hålla i alla presskonferenser bakom scenen. De som har fått jobbet är Koos van Plateringen, Hila Noorzai, Samya Hafsaoui och Rutger Vink.

 

Det blir en öppningsceremoni

Alla 39 artister som tävlar i årets Eurovision och som kommer att kunna vara på plats i Rotterdam under repetitionerna och direktsändningarna kommer inte att få så mycket fest som Eurovision annars brukar ha. På grund av pandemin är alla delegationer mer eller mindre tvingade att vara på sina hotellrum om de inte ska närvara i arenan i något sammanhang. Men det blir ett undantag från detta och det är den så kallade öppningsceremonin som hålls söndagen den 16:e maj. Då kommer artisterna att få gå längs den i år turkosa mattan i utanför Rotterdams kryssningsterminal vid Wilhelminapier.

Det är i skrivande stund oklart om fansen, journalister och övrig publik kommer att få närvara vid detta tillfälle eller om det blir en så kallad sluten fest för bara de inbjuda. Oavsett kommer Eurovision.tv att sända festen i sina kanaler.

 

Vykortsinspelningarna

Runt om i Nederländerna spelas de så kallade vykorten in, alltså de presentationsfilmer som ska visas 40 sekunder före varje lands scenframträdande. Varje film utspelar sig i ett uppbyggt hus någonstans i Nederländerna där artisten befinner sig. På grund av coronapandemin kan artisterna inte närvara personligen under inspelningarna, utan de kommer att klippas in som effekter. Filmerna kommer att visa upp artisternas personligheter och speglar deras intressen, exempelvis gillar Go_A från Ukraina att vara i naturen och då står deras hus i Veluwezoom nationalpark som innefattar just detta.

 

Sveriges kommentatorer är officiellt presenterade

Det blir duon Edward af Sillén och Christer Björkman som kommer att kommentera Eurovision 2021 för Sveriges Televisions tittare i maj. För Sveriges radio blir det även här ett kärt återseende i form av Carolina Norén som haft uppdraget alla år sedan 1999.

Sveriges poängavlämnare i finalen blir ingen mindre än Carola Häggkvist. Hon kommer att dela ut poängen oavsett om Sverige kvalar till final eller ej i och med att alla årets tävlingsländer tillåts rösta i finalen. I semifinalerna är reglerna istället att bara de länder som tävlar i aktuell semifinal samt tre direktkvalificerade länder får vara med och rösta.

 

Eurovision 2021-CD:n är ute till försäljning

Från och med den 23:e april finns den officiella CD-skivan med samtliga 39 Eurovision-bidrag till försäljning. Vi tipsar om var du enklast köper låtarna. Läs mer »

PS: Det kommer även att släppas en DVD från sändningarna i maj. Preliminärt datum för det släppet är den 25:e juni.

 

 

Uppstart inför Eurovision 2022


Trots att Eurovision 2021 ännu inte är avgjord är det ett flertal länder som redan under vintern och våren har lämnat information om sin medverkan 2022. I de flesta fallen handlar det bara om uppstartsfaser och det här är vad vi har fått reda på fram till 30:e april 2021. Med stor säkerhet kommer fler länder att tillkomma under månaderna som följer det här året.

 

Israel – X Factor

Israeliska KAN, eller IPBC som bolaget också heter, har valt att gå tillbaka till att låta ett externt bolag ta hand om hela nationella uttagningen samt täcka en stor del av kostnaderna för att resa med den vinnande artisten till Eurovision 2022. I mars i år lade KAN därför ut ett ansökningsförfarande och den som vann högsta budet blev Reshet Broadcasting och deras anbud om att låta programmet X Factor Israel på kanalen Channel 13 ta hand om uttagningen.

Det är fortfarande en del uppgifter som inte är bekräftade, däribland hur artist- respektive bidragsvalet ska göras i programmet. Enligt uppgifter ska dock delar av juryn vara klar och en av jurymedlemmarna ser ut att bli Eurovisionvinnaren Netta, som själv en gång i tiden utsågs till Eurovisionrepresentant via ett talangprogram (The Next Star).

Israel har tidigare sänt tre säsonger av X Factor åren 2013, 2015 och 2017. Senaste vinnaren var årets Eurovisionrepresentant Eden Alene. När 2022 års säsong startar är i skrivande stund oklart.

 

San Marino – Una voce per San Marino

Det sanmarinska TV-bolaget SMRTV har i en kommuniké låtit meddela att det blir ett helt nytt uttagningsformat för San Marino att utse artist och bidrag till Eurovision 2022. Det nya formatet har namnet Una voce per San Marino och kommer att sändas i november i år. Exakta detaljer kring programmet saknas än men det verkar alltså finnas en grund.

Senast San Marino använde sig av en publik uttagning för att utse artist och bidrag var år 2018 då formatet 1in360 tillfälligt användes. Alla år innan och efter har valet gjorts internt, med undantag för år 2020 då bidraget utsågs via en onlinefinal.

 

Schweiz – Internval

De fyra schweiziska regionala TV-bolagen SRF, RTR, RSI och RTS har beslutat sig för att fortsätta med uttagningsmetoden att låta två jurygrupper internt rösta fram artist och tävlingsbidrag till den kommande Eurovisionen. Under april sökte de personer som vill ingå i den så kallade 100-mannajuryn som kommer att vara en del i valet att utse Schweiz’ nästa Eurovisionrepresentant och de personer som anses vara mest lämpliga för juryarbetet kommer sedan att få ingå i juryn.

 

Sverige – Melodifestivalen 2022

I och med att flera länder har börjat gå ut med sina uttagningsplaner för Eurovision 2022 var vi nyfikna på hur SVT ställer sig i frågan. Därför tog vi efter påskledigheten kontakt med SVT Kommunikation som kort och gott svarar att det finns inga planer på att inte delta i Eurovision Song Contest 2022. Helt enkelt, Sverige kommer till start även i Eurovision 2022!

Senare i vår/sommar får vi också besked om hur Melodifestivalen 2022 kommer att se ut. Det har tidigare hintats om förändringar men vilka och hur stora är ännu inte kända. Den enda ändring vi än så länge känner till är att Sveriges Radio och SVT inte längre kommer att erbjuda någon av riksfinalisterna i P4 Nästa en artistplats i startfältet. Vill någon av dem tävla i Melodifestivalen 2022 får de försöka komma med genom att ansöka via den allmänna antagningen senare i år och/eller bli headhuntade av SVT.

 

Tyskland – Internval

Även tyska NDR fortsätter med metoden att välja artist och tävlingsbidrag genom en internvalsprocess. Enligt uppgifter från i mars ska det handla om en liknande intern uttagning som det varit de senaste åren då TV-bolaget nu söker personer till den publikpanel som ska vara med och rösta fram bidraget senare under 2021. Förutom publikpanelen lär också en så kallad expertjury också rekryteras för ändamålet. Precis som grannlandet Schweiz är det personer som anses mest kvalificerade för jobbet som kommer att få delta i den tyska publikpanelen.

 

 

Junior Eurovision 2021


Portugal har valt artist till JESC 2021

Efter ett års frånvaro har portugisiska RTP bestämt sig för att komma tillbaka till Junior Eurovision Song Contest. Som första land har de också valt sin artist som blev den 14-årige The Voice Kids-vinnaren Simão Oliveira. Än så länge är bara artisten vald, hur låten ska utses blir en senare fråga.

 

Mer fakta

Sedan i slutet av förra året har det stått klart att Frankrike ska stå värd för årets upplaga vilket de får göra efter att ha accepterat erbjudandet från EBU. Frankrike tog som bekant hem segern ifjol (med sångerskan Valentina vars låt skrevs av bl.a. Barbara Pravi som representerar Frankrike i stora Eurovision) och blev därför tillfrågade först gällande värdskapet. Det är dock inte sagt än när och var i Frankrike som årets tävling ska hållas, men med stor sannolikhet blir det någon gång i slutet av året som det brukar vara.

I skrivande stund (30:e april 2021) har nio länder bekräftat deltagande samtidigt som ett par länder har tackat nej från att återkomma/debutera. Det saknas dock en del bekräftelser från länder som vanligtvis brukar tävla om de vill fortsätta tävla eller inte delta. Det är heller inte känt hur SVT i Sverige ställer sig till en eventuell comeback. Sverige deltog senast 2014 och numer är det bara SVT som kan vara aktuell som bolag då TV4 inte längre är medlemmar i EBU.

 

 

Övriga nyheter


50 år sedan Monaco vann Eurovision

 På kvällen den 3:e april 1971 blev det sångerskan Séverine med bidragetUn banc, un arbre, une rue som vann det årets Eurovision Song Contest. Hon tävlade för Monaco och det kom att bli en historisk seger i och med att Monaco än idag är den enda land som vunnit Eurovision utan att ha stått värd för tävlingen året därpå. Nu har det gått 50 år sedan segern inträffade och idag lyser Monaco med sin frånvaro från Eurovision, vilket de har gjort alla år sedan 1980 med undantag för tre försök i semifinaler 2004-2006.

 

40 år sedan Bucks Fizz vann Eurovision

På kvällen den 4:e april 1981 vann gruppen Bucks Fizz Eurovision Song Contest med låten Making Your Mind Up för Storbritannien. I samband med att det har gått exakt 40 år sedan segern gjorde Eurovision.tv en intervju med Charyl Baker, som var en av gruppmedlemmarna, om hur gruppen bildades och hur hon ser på segern idag med den tid som gått.

Se intervjun »

 


 

Kommentera