Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2021: Australien deltar men tävlar hemifrån

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2021. På grund av rådande reserestriktioner i coronapandemin kommer Australiens representant Montaigne inte kunna närvara på plats i Ahoy Rotterdam i maj. Istället kommer hennes förinspelade framträdande att visas i sändningarna.

 

Vad har hänt?

Det har länge varit väldigt osäkert om Australien skulle kunna närvara på plats i Rotterdam i maj i och med att landet befinner sig i en lockdown-liknande situation för att förhindra smittspridningen av det nya coronaviruset. I det här fallet handlar det framförallt om att landets gränser just nu är stängda för alla australiensiska medborgare som är i Australien, vilket innebär att det är nästintill omöjligt att just nu få lämna landet.

 

Vilket beslut togs?

I och med detta har australiska TV-bolaget SBS nu tagit beslutet att hela det australiensiska teamet kommer att vara kvar i Australien under Eurovision Song Contest, ett beslut som har godkänts av Eurovisions referensgrupp. Kort och gott innebär det att det framträdande som Montaigne kommer att göra i årets Eurovision är det förinspelade inslag som spelades in för snart en månad sedan. Inslaget kommer att visas i den första semifinalen vid startnummer 5 och om Australien går vidare till finalen den 22:a maj kommer samma inslag att visas igen.

Konsekvensen av detta blir tyvärr att Montaigne inte får någon chans att repetera sin låt på scenen i Ahoy, ej heller att framföra den på ett annat sätt än vad som gjorts i det förinspelade inslaget. Däremot kommer Australien till start som planerat om än på distans.

Se mer info i inslaget:

 

Fakta: Vad innebär förinspelade inslag

För att säkerställa att alla länder som vill delta i årets Eurovision också kommer att kunna göra det valde EBU att låta varje land göra ett förinspelat scenframträdande från en TV-studio. Om artisten sedan inte kommer att kunna vara på plats i Ahoy Rotterdam under repetitionerna och/eller sändningsveckan kommer det förinspelade materialet att visas upp.

Trots att inspelningarna har gjorts i olika TV-studios har alla länder fått samma möjligheter. Bland annat fick varje lands inspelning ta maximalt 60 minuter och under den tiden fick endast tre inspelningar göras för samma framträdande. Därefter har landet själva fått ta beslut om vilken version som skulle skickas in. Inspelningarna skulle göra så kallad live-on-tape, vilket innebär att framträdandena ej får klippas om efter inspelningen. Det ska alltså vara som ett liveframträdande i Eurovision minus då att det inte är i samma arena som tävlingen hålls i. EBU har också kunnat övervaka alla inspelningar via länk och de har även kontrollerat i efterhand att det material som skickats in också överensstämmer med det som de själva har fått se under inspelning.

Varje land skulle ha gjort sin inspelning senast i slutet av mars. Det har sagts från EBU:s håll att alla förinspelade inslag kommer att visas upp i en specialsändning den 29:e maj, dvs. lördagen efter att finalen har avgjorts.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen