Electric Fields representerar Australien i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under tisdagskvällen (dvs. natten mot onsdagen i Australien) den 5:e mars stod det klart att Australien kommer att tävla med låten ”One Milkali (One Blood)” som framförs av musikgruppen Electric Fields i Eurovision Song Contest 2024.

Så här ser den officiella musikvideon ut:

 

Vilka är Electric Fields?

Den elektroniska musikgruppen Electric Fields utgörs av artisterna Zaachariaha Fielding och Michael Ross. De har som grupp spelat ihop sedan 2015, även om deras musikaliska karriärer startade år 2011 respektive 2013 då de på varsitt håll deltog i de australiensiska versionen av X Factor. 2016 släppte de sitt första album vilket har följts upp med fler singelsläpp och album. Tre år efter debutalbumet ställde de upp i den australiensiska Eurovision-uttagningen med bidraget 2000 and Whateversom hamnade på andra plats (efter vinnaren Kate Miller-Heidkes Zero Gravity).

Sedan deras medverkan i uttagningen har de släppt en mängd olika låtar, däribland We the Peoplesom blev 2023 års officiella WorldPride-låt. Nu ett år senare får de äntligen sin revansch när de ska representera Australien med bidraget ”One Milkali (One Blood)” som är gjord av gruppmedlemmarna själva.

 

Så valde Australien artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024

 

Precis som ifjol, då det australienska TV-bolaget SBS slopade sin tidigare nationella uttagning Australia decides, valde SBS ut artist och tävlingsbidrag internt. Exakt hur processen har gått till vet vi inte, däremot blir det faktiskt andra året i följd som Australien väljer att skicka en akt som ett tidigare ESC-år kom på andra plats i landets uttagningsfinal, i det här fallet gruppen Electric Fields. Artist och tävlingsbidrag meddelades officiellt den 5:e mars 2024.

I år blir det nionde gången i ordningen som Australien deltar i Eurovision, ej inräknat den inställda Eurovision 2020. Då SBS bara är en så kallad associerad EBU-medlem behövde landet söka specialtillstånd för att delta, undantag vid det första året (2015) då landet bjöds in för att delta. Mellan åren 2019 och 2023 fick SBS istället en automatisk årlig inbjudan till Eurovision av EBU, vilket innebar att SBS inte behövde söka specialtillstånd för att delta. Eftersom den gick ut ifjol var det länge osäkert om den antingen skulle förnyas eller om Australien skulle (eller inte skulle) bjudas in till 2024 års tävling. När deltagarlistan för 2024 meddelades i slutet av förra året fanns Australien med på den.

 

 


 

Kommentera