Sammanfattade Eurovision-nyheter, april 2024

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i april 2024.

 

Inför Eurovision 2024

Under april månad har vi tyckt till och betygsatt årets 37 tävlingsbidrag i Eurovision Song Contest, och i tillägg har vi också spekulerat vad vi tror att resultaten kommer att bli utan att ha facit. Nedan är alla publicerade delar i serien listade enligt semifinalernas startordningar.

I år uppträder de direktkvalificerade länderna som en del av semifinalernas startordningar. De är däremot inte med och tävlar om finalplatserna (då de redan har fått sina) och saknar därför startnummer. Det här gäller Storbritannien, Sverige och Tyskland (i semifinal 1) respektive Frankrike, Italien och Spanien (i semifinal 2).

 

Semifinal 1


01. Cypern
Silia Kapsis – Liar


02. Serbien
Teya Dora – Ramonda


03. Litauen
Silvester Belt – Luktelk


04. Irland
Bambie Thug – Doomsday Blue


Storbritannien
Olly Alexander – Dizzy


05. Ukraina
Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria


06. Polen
Luna – The Tower


07. Kroatien
Baby Lasagna – Rim tim tagi dim


08. Island
Hera Björk – Scared of Heights


Tyskland
Isaak – Always on the Run


09. Slovenien
Raiven – Veronika


10. Finland
Windows95man – No Rules!


11. Moldavien
Natalia Barbu – In the Middle


Sverige
Marcus & Martinus – Unforgettable


12. Azerbajdzjan
Fahree feat. Ilkin Dovlatov – Özünlə apar


13. Australien
Electric Fields – One Milkali (One Blood)


14. Portugal
Iolanda – Grito


15. Luxemburg
Tali – Fighter

Semifinal 2


01. Malta
Sarah Bonnici – Loop


02. Albanien
Besa Kokëdhima – Titan


03. Grekland
Marina Satti – Zari


04.Schweiz
Nemo – The Code


05. Tjeckien
Aiko – Pedestal


Frankrike
Slimane – Mon amour


06. Österrike
Kaleen – We Will Rave


07. Danmark
Saba – Sand


08. Armenien
Ladaniva – Jako


09. Lettland
Dons – Hollow


Spanien
Nebulossa – Zorra


10. San Marino
Megara – 11:11


11. Georgien
Nutsa Buzaladze – Firefighter


12. Belgien
Mustii – Before the Party’s Over


13. Estland
5miinust & Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi


Italien
Angelina Mango – La noia


14. Israel
Eden Golan – Hurricane


15. Norge
Gåte – Ulveham


16. Nederländerna
Joost Klein – Europapa

 

Andra Inför-serier

Andra länder som gör liknande nedräkningar till Malmö är bland andra Norges Adresse Malmø (som sänds i NRK), Islands Alla Leið (som sänds i RÚV) och Finlands Viisukupla – Eurovisionsbubblan (som sänds i Yle).

I Sverige gör SVT däremot ingen nedräkningsserie i år heller. De kommer däremot inför varje semifinal och finalen att sända ett studioprogram kallat Eurovision: Förfesten som entimmesuppladdning inför avgörandena. Den som vill få en annan Eurovisionmusikalisk känsla inför Malmö kan lyssna i SR P4 den 4:e maj kl. 19:30 då Carolina Norén sänder programmet En helkväll Eurovision i P4.

 

Eurovision Pre Partyn

Inför tävlingsveckan i Malmö i maj har det hållits en rad så kallade Eurovision Pre Partyn runt om i Europa. Det handlar om att såväl artister som ska delta i årets Eurovision som gästartister från tidigare års tävlingar, nationella uttagningar eller andra tillfällen har uppträtt inför publiken. Under den här våren skedde festerna vid följande tillfällen:

  • 29 och 30 mars: PrePartyES (Madrid, Spanien)
  • 4, 5 och 6 april: Barcelona Eurovision Party (Barcelona, Spanien)
  • 7 april: London Eurovision Party (London, Storbritannien)
  • 13 april: Eurovision in Concert (Amsterdam, Nederländerna)
  • 14 april: Nordic Eurovision Party (Stockholm, Sverige)
  • 20 april: Eurovision Party i Oslo, Norge
  • 4 maj: Copenhagen Eurovision Party (Köpenhamn, Danmark)

 

Så blir årets Eurovision

Årets Eurovision startar med att de 37 artisterna i startfältet får repetera enskilt i Malmö Arena. Detta sker mellan den 27:e april och 4:e maj fördelat vid två tillfällen per land. Vid det första tillfället får landets artist 30 minuter på sig att repetera sin låt så många gånger som möjligt och vid det andra tillfället är samma tid satt till 20 minuter. Förutom detta får varje delegation också besöka delegationsområdet och konsultera med bland annat in-earing, hår- och smink-avdelningen och viewing room. Det brukar också spelas in saker som läggs ut i Eurovisions sociala medier.

I likhet med förra årets tävling har EBU valt att låta artisterna repetera utan presskårens närvaro, där de enda material som släpps är stillbilder och kortare klipp i sociala medier. Detta gäller endast för den första repetitionsveckan, själva genrepen är publika för presskåren och för publik som köpt biljetter.

Repetitionsschemat för de individuella artistrepetitionerna ser i år ut som följer:

 

Första omgången
(27–30 april)


Repetitionsdag 1 »

Bidragen i den första semifinalens första halva (startnr 1–7) repeterade.


Repetitionsdag 2 »

Bidragen i den första semifinalens andra halva (startnr 8–15) repeterade.


Repetitionsdag 3 »

Bidragen i den andra semifinalens första halva (startnr 1–8) repeterade.


Repetitionsdag 4

Bidragen i den andra semifinalens första halva (startnr 9–16) repeterar.

Andra omgången
(1–4 maj)


Repetitionsdag 5

Bidragen i den första semifinalen (startnr 1–15) repeterar igen.


Repetitionsdag 6

Bidragen i den andra semifinalen (startnr 1–9) repeterar igen.

Dessutom får ”Big Five”-länderna och Sverige genomföra sina första scenrepetitioner.


Repetitionsdag 7

Bidragen i den andra semifinalens andra halva (startnr 10–16) repeterar igen.


Repetitionsdag 8

”Big Five”-länderna och Sverige repeterar igen.

 

Invigningsfesten och andra aktiviteter i Malmö

När de enskilda repetitionerna är avklarade ska Eurovision 2024 invigas. Detta sker på den turkosa mattan som i år äger rum vid Malmö Live som även fungerar som den officiella festplatsen EuroClub (vilken även är värd för efterfesten efter finalen). Vid invigningen får artisterna gå längs med mattan och bli intervjuade av presskåren och övrig fanmedia på plats.

I samband med att invigningen hålls öppnar också Malmö stad för allmänheten att besöka Eurovisionområdet Eurovision Village som är beläget i Folkets park i Malmö. Programmet har sedan det presenterats reviderats en del, bland annat har vissa aktiviteter som skulle ha ägt rum utanför Village istället fått flytta in till Village.

För kännedom kommer Eurovision Village att vara öppet varje dag med start den 4:e maj.

 

Tävlingsveckan

Mellan måndagen den 6:e och söndagen den 12:e maj är det så dags för årets höjdpunkt – Eurovisions tävlingsvecka! Innan en vinnare kan koras i lördagens (11:e maj) final ska finalisterna utses i de två semifinalerna. Dessa program äger rum den 7:e respektive 9:e maj där sammanlagt 31 länder tävlar om 20 finalplatser, tio vinnare per semifinal. Vi kommer självklart att bevaka i detalj med allt från faktaartiklar och inför- och efteranalyser till tippningar, topplistor och inte minst LIVE-kommenteringar från samtliga genrep och direktsändningar.

Inför varje sändning äger tre genrep rum – två dagen före sändning och det tredje under eftermiddagen samma dag som sändningen äger rum. Samtliga direktsändningar startar klockan 21.00 CEST och går (från Sverige) att följa i både SVT1 och SVT Play (med Tina Mehrafzoon & Edward af Sillén som kommentatorer) och SRP4 (med Carolina Norén som kommentator). Vill du se sändningen utan kommentering ska du välja de som går ut på YouTube från Eurovision.tv:s kanal.

PS: SVT har i år möjligheten att bevara ESC-sändningarna i SVT Play under 6 månader från sändningstillfället. Det här gör att semifinalerna och finalen kommer att finnas kvar i Play åtminstone fram till början av november i år. Tidigare år har SVT varit tvungen att avpublicera sändningarna redan i juni.

 

Hur avgörs programmen?

Semifinalerna

Varje semifinal har 15 eller 16 länder som tävlar om finalplatserna. Utöver dessa deltar tre av de 6 direktkvalificerade länderna som extraröstande länder i varje semifinal. Vilka länder som tävlar respektive extraröstar i vilken semifinal har avgjorts genom lottning. Man får bara rösta i den semi som man är allokerad till – vilket gör att Sverige röstar i den första semifinalen. Enda undantag från den här regeln görs för ”Rest of the World” som får rösta som en extra tittargrupp i bägge semifinalerna.

I semifinalernas omröstningar röstar varje röstningsberättigat lands tv-tittare som kan rösta på alla låtar utom sitt eget lands bidrag och på de tre extraröstande ländernas framträdanden. Favoritlåten i ett lands omröstning får 12 poäng, tvåan får 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Därefter adderas de poäng varje land har fått och de tio länderna i omröstningen som har högst totalpoäng kvalar in till finalen!

För att göra presentationen mer intressant meddelas alla finalister utan någon som helst inbördes ordning. Först efter finalen blir det känt vilka poäng och placeringar varje bidrag fått (detta gäller även bidragen som inte kvalar vidare i varje program).

 

Finalen

I finalen tävlar förvisso 26 bidrag men alla 37 deltagarländer samt ”Rest of the World” är med och röstar fram vinnaren. Här delas makten mellan jurygrupper och tv-tittarna i alla deltagarländer, dock har tittarna lite mer makt i och med att ”Rest of the World” inte har någon jurygrupp.

Jurygruppen och tittarna i landet delar i omröstningen ut varsin 12-, 10-, 8-, 7-, 6-, 5- 4-, 3-, 2- och 1-poängare till tio av finalens 26 finalbidrag, dock kan man inte ge poäng till sitt eget lands bidrag. Summorna adderas och bidraget med högst totalpoäng vinner finalen.

Efter sändningens öppningsnummer öppnar möjligheten för tittarna att börja rösta. Därefter uppträder alla 26 finalister och efter ett antal snabbrepriser avslutas tittaromröstningen. Därefter meddelar jurygrupperna hur de har röstat, vilket sker med ett land i taget vars poängpresentatör meddelar vilket bidrag deras jury gett 12 poäng till. Övriga poäng åker ut direkt på poängtavlan. När alla 37 jurygrupper har röstat är det dags för tittarnas poäng att delas ut. Nu sker det i klumpsummor där man börjar med att presentera poängen för bidraget som juryn satte på sistaplatsen och sedan går man vidare uppåt till dess att man når juryns favorit – då avgörs det om även tittarna har den som favorit eller om de poäng som tittarna gett räcker för vinst eller om den låt som just då leder (efter övriga tittarpoäng har delats ut) kan behålla förstaplatsen hela vägen i mål.

 

Hur kan man rösta i programmen?

Alla länder erbjuder olika sätt att rösta men det brukar vara telefon-, SMS- och app-röstning som finns. Det senare alternativet finns i Eurovisions applikation som finns att ladda ned där du hittar appar.

Kom ihåg att i varje sändning som Sverige är med och röstar kan du lägga som mest 20 röster totalt sett från en och samma telefon! I finalen kan du heller inte rösta på melodi nummer 1 eftersom den låten framförs av Sveriges representant Marcus & Martinus.

 

Förändringar i årets Eurovision

Inför tävlingen har EBU infört fyra förändringar i årets Eurovision. Den första handlar om att ”Big Five” och värdlandet får chansen att synas mer inför finalen då de ska vara med och uppträda i semifinalerna. Tidigare har de fått synas i kortare klipp men nu får tittarna bekanta sig med låtarna i helversion i direktsändning. Dessa 6 länder behåller sina finalplatser och är således inte med i omröstningarna i semifinalerna. Däremot har de blivit tilldelade att uppträda mellan specifika bidrag i startordningen.

Den andra förändringen handlar om att ”Rest of the World”-omröstningarna startar 24 timmar före respektive semifinal och finalen. Det innebär att fans som vill vara med och rösta i programmen kan gå in och rösta i förtid. Den här ROTW-omröstningen är dock bara öppen för personer som befinner sig i länder som inte deltar i årets upplaga. De kommer att rösta som en extra tittargrupp i varje sändning.

Den tredje förändringen som (åter)införs är att finalens omröstning påbörjas redan vid programmets början (eller strax innan första låten ska framföras). Det här testade EBU senast åren 2010 och 2011 men tog bort det inför 2012. Först nu återinförs det igen. Viktigt att påpeka är att förändringen inte gäller semifinalerna, utan där kommer omröstningarna att starta först efter att alla tävlingsbidrag i respektive sändning har framförts.

Den fjärde och sista förändringen går ut på att när finalisterna gör sin lottning om starthalvor till finalen kommer det att finnas en tredje kategori. 6 finalister kommer att hamna i den första starthalvan och ytterligare 6 bidrag hamnar i den andra starthalvan. Resterande 13 finalister hamnar istället i producenternas val där det således är upp till produktionen som sätter startordningen att själva välja starthalvor. Undantag görs bara för värdlandet vars startposition redan är lottad. Förändringen görs bland annat för att inte exempelvis för många låtar i samma genre hamnar i samma starthalva eller att nästan alla favoriter tävlar i samma starthalva osv.

 

 


 

Kommentera