Tekniska repetitioner inledda i Ahoy Rotterdam inför Eurovision 2021

Foto & copyright: EBU/Stijn Smulders
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

EUROVISION 2021. I början av april började scenerierna att byggas upp i Ahoy Rotterdam och med cirka 2,5 veckor kvar till sändningarna börjar är nu det mesta klart. Därmed övergår produktionen nu in i den tekniska fasen.

 

Nästa fas i produktionen

Som bilden här ovanför visar (och fler bilder finns att se här) börjar nu det mesta att se klart ut inne i själva arenan. Allt ljus och ljud är på plats liksom scenens alla delar. Den tekniska fas som produktionen nu går in i handlar om att testa så att all teknik fungerar. Dessa följer sedan de så kallade stand-in-repetitionerna där andra personer än de 39 artisterna får framföra respektive låt som en uppvärmning till produktionen. Dessa framträdanden görs för att det ska bli lättare sedan när artisterna anländer för sina inledande repetitioner.

En stor nyhet för i år är att parkettplatserna har gjorts om till ett gigantiskt Green room där artisterna kommer att sitta efter sina framträdanden. Detta görs för att inga parkettplatser säljs i år till följd av coronapandemin. Hade det inte varit pandemi hade nog golvet framför scenen varit ämnat fansen.

 

Repetitionsschemat är släppt

Artister som kan närvara i Rotterdam kommer att få många tillfällen till att öva sina framträdanden inför de avgörande direktsändningarna. Årets repetitioner är planerade att starta lördagen den 8:e maj och pågår sedan under en veckas till (fram till den 15:e maj). Mellan dessa dagar får varje land repetera två gånger på scenen samt får delegationerna konsultationer i backstageområdet och Viewing room. Självklart får artisterna också träffa presskåren.

 

Hur ser schemat ut?

De enskilda repetitionstillfällena genomförs enligt semifinalernas startordningar. De fyra första dagarna repeteras det uppdelat enligt de starthalvor länderna blev lottade till vid fjolårets semifinallottning och därefter följer dagar då antalet bidragsrepetitioner ökar kraftigt dag för dag. Under den andra omgången får även de 6 direktkvalificerade bidragen repetera. Se hela schemat här.

 

Genrep och direktsändningar

När alla enskilda repetitioner är avklarade går produktionen in och repeterar helheten i programmen. Varje sändning (semi 1, semi 2 och finalen) får inte mindre än tre genrep inför direktsändningarna: ett tekniskt rep, ett juryrep och en matinégenrep. Dessa repetitioner och sändningar sker den 17:e och 18:e maj (semi 1), 19:e och 20:e maj (semi 2) samt 21:a och 22:a maj (finalen).

 

Andra saker på tapeten


Krista Siegfrids show

Finlands tidigare Eurovisionrepresentant Krista Siegfrids (2013) som även har tävlat i svenska Melodifestivalen och programlett finska UMK vid ett antal tillfällen har i år fått en riktig rolig tjänst för Eurovision.tv:s följare. Under veckorna som följer kommer hon att ha sin egna show på Eurovision.tv:s YouTube där hon guidar publiken runt om i Rotterdam kring allt som händer runt tävlingen. Den första episoden släpptes under onsdagen och och går att se i klippet nedan:

 

Oklart gällande publikfrågan

Under april månad har det mer eller mindre börjat bli klart att publik kan komma att släppas in i arenan under genrepen och direktsändningarna i maj. Men ett slutgiltigt besked saknas fortfarande och har dröjt. Anledningen till detta sägs bero på hur coronapandemin fortgår i Nederländerna och att det ska finnas en gräns för hur många personer som befinner sig i dess intensivvård p.g.a. coronaviruset. Ett besked borde dock komma inom en snar framtid.

Om publik tillåts handlar det inte om större andelar utan man kommer bara att kunna fylla upp cirka 20 procent av arenans totala kapacitet. Det innebär ett maxtak på 3500 personer per föreställning.

 

Det blir en öppningsceremoni

Alla 39 artister som tävlar i årets Eurovision och som kommer att kunna vara på plats i Rotterdam under repetitionerna och direktsändningarna kommer inte att få så mycket fest som Eurovision annars brukar ha. På grund av pandemin är alla delegationer mer eller mindre tvingade att vara på sina hotellrum om de inte ska närvara i arenan i något sammanhang. Men det blir ett undantag från detta och det är den så kallade öppningsceremonin som hålls söndagen den 16:e maj. Då kommer artisterna att få gå längs den i år turkosa mattan i utanför Rotterdams kryssningsterminal vid Wilhelminapier.

Det är i skrivande stund oklart om fansen, journalister och övrig publik kommer att få närvara vid detta tillfälle eller om det blir en så kallad sluten fest för bara de inbjuda. Oavsett kommer Eurovision.tv att sända festen i sina kanaler.

 


 

Kommentera