Sammanfattade Eurovision-nyheter, oktober 2022

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i oktober 2022.

 

Eurovision 2023

Sedan Storbritannien tog över ansvaret för Eurovision-arrangemanget från Ukraina i somras har mycket hänt, inte minst i oktober månad där det blev klart med både värdstad och vilka länder som kommer att delta. Arbetet med den kommande upplagan anno 2023 är således i full gång och det här är vad vi för närvarande vet om den produktionen.

 

Liverpool blir värdstad för Eurovision 2023

Efter en lång tids väntan blev det den 7:e oktober klart att Liverpool har fått uppdraget att vara värdstad för Eurovision Song Contest 2023! Den arena som tävlingen kommer att hållas i heter Liverpool Arena. I en intervju med Eurovision.tv säger tävlingens högste chef Martin Österdahl att Liverpool är den mest ideala staden att hålla arrangemanget inte minst för att staden är känd för sin musik och att de har stor vana av att arrangera större musikevenemang. Staden sägs också ha lämnat in ett bud som också inkluderar Ukraina på ett fint sätt.

Beslutet om värdstad valdes i samråd mellan brittiska TV-bolaget BBC tillsammans med EBU. Detta inleddes i slutet av juli månad, strax efter att Storbritannien hade tagit över värdskapet från Ukraina (som av säkerhetsskäl inte får arrangera 2023 års tävling), då  brittiska städer gavs möjlighet att ansöka om att få ta hand om tävlingen. Bland de städer som ansökte valde BBC att gå vidare med förslagen från Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle och Sheffield vilka sedan kom att fördjupas och ytterligare en tid senare blev det klart att Glasgow och Liverpool hade gått vidare till den avgörande röstningsomgången, där det sedan blev Liverpool som vann budgivningen.

 

Tävlingsform och datum

I samband med att värdstaden presenterades meddelade BBC att tävlingen kommer att äga rum den 9:e, 11:e och 13:e maj. Av datumen framgår det att upplägget med två semifinaler och en final fortsätter där alla deltagarländer, med undantag för ”Big Five”-länderna och Ukraina, behöver kvala. Det i sin tur gör att finalen kommer att ha 26 tävlingsbidrag istället för 25 (som det var i 2022 års final).

 

Ukraina direktkvalificeras till finalen

Som känt var det musikgruppen Kalush Orchestra från Ukraina som vann Eurovision 2022, men p.g.a. det oroliga säkerhetspolitiska läge som råder i Ukraina efter att Ryssland invaderade landet tidigare under året (en konflikt som tyvärr fortfarande är aktiv) beslutade EBU under början av sommaren 2022 att man inte vill förlägga tävlingen just nu i Ukraina. Därför tillfrågade EBU tvåan från finalen i Turin, vilket var Storbritannien, som efter en viss betänketid tackade ja till uppdraget. Det är dock sagt att Storbritannien är värd på uppdrag av Ukraina, vilket gör att Ukraina kommer att involveras i projektet även om tävlingen inte hålls på ukrainsk mark.

Tack vare sin seger i finalen 2022 direktkvalificeras också Ukraina till 2023 års final, vilket i sin tur leder till att finalen 2023 kommer att ha 26 finalister (6 som är direktkvalificerade och 20 som kvalar in från semifinalerna).

 

Eurovision 2023-arbetsgruppen

Under oktober månad har BBC också presenterat nyckelpersonerna i arbetsteamet bakom Eurovision 2023:

Martin Green blir tävlingens verkställande direktör (som leder arbetet i alla tävlingsdelar och mellan Liverpool, EBU och andra samarbetspartners).

Rachel Ashdown blir BBC:s huvudkommissionär för BBC Studios gällande såväl semifinals- och finalsändningarna och andra sändningar som exempelvis semifinallottningen.

Andrew Cartmell blir tävlingens exekutiva producent.

Lee Smithurst blir tävlingens showproducent, dvs. den som leder den kreativa ledningen och skapar det redaktionella innehållet.

Twan van de Nieuwenhuijzen fortsätter som tävlingsproducent, något han även var ansvarig för i Rotterdam 2021 och Turin 2022. Rollen innebär att vara kreativt ansvarig för att skapa de scenframträdanden som artisterna kommer att göra på scenen i Liverpool Arena.

James O’ Brien blir tekniskt ansvarig för produktionen.

Utöver dessa personer tillkommer ytterligare personer inom en rad olika yrkesområden, vilka ansluter till Eurovision under pågående produktionsarbete fram till sändningarna i maj.

 

 

Deltagarlistan i Eurovision 2023

Den 22:a oktober blev det officiellt presenterat att 37 länder kommer att tävla i Eurovision Song Contest 2023. Detta är tre länder färre jämfört med 2022 års tävling, vilket kommer sig av att Bulgarien, Montenegro och Nordmakedonien har valt av bland annat ekonomiska skäl samt andra programprioriteringar att inte tävla i 2023 års Eurovision.

Antalet deltagande länder blir nu den lägsta sedan ESC 2014 i Köpenhamn som också hade 37 länder till start. Då så nu innebär det att semifinalerna kommer att ha 15 respektive 16 tävlande då det är 31 länder som behöver genomgå kvalprogrammen. Vilken semi som får flest deltagare är inte känt. I övrigt blir ”Big Five” och den här gången även Ukraina direktkvalificerade till finalen.

Nedan är en fördelning av ländernas uppdelningar i tävlingen, listade i alfabetisk ordning inom varje sektion.

 

Semifinalister

 • Albanien
 • Armenien
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Cypern
 • Danmark
 • Estland
 • Finland
 • Georgien
 • Grekland
 • Irland
 • Island
 • Israel
 • Kroatien
 • Lettland
 • Litauen
 • Malta
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Polen
 • Portugal
 • Rumänien
 • San Marino
 • Schweiz
 • Serbien
 • Slovenien
 • Sverige
 • Tjeckien
 • Österrike

 

Direktkvalificerade länder till finalen

 • Frankrike
 • Italien
 • Spanien
 • Storbritannien (värdland)
 • Tyskland
 • Ukraina (regerande mästare)

 

 

Melodifestivalen 2023

När det gäller Sveriges uttagning Melodifestivalen är arbetet i full gång på alla fronter även om mindre nyheter har skett på sistone. Bland annat har det börjat ryktas om några artister som enligt tidningars olika källor uppges vara ’klara’ för tävlan och dessutom är det nu mindre än 100 dagar kvar till första programmet ska sändas i februari! Nedan är det som vi hittills känner till inför vinterns sändningar.

 

Startfältet

I slutet av augusti fram till mitten av september hölls en antagning till Melodifestivalen 2023 som totalt sett inbringade 2 824 bidrag från vilken en urvalsjury och SVT:s Melodifestivalredaktion ska utse sammanlagt 28 tävlingsbidrag. Det har som vi skrev tidigare börjat ryktas om artister som uppges vara ’klara’ för tävlan men ännu vet vi inte hela listan. Den blir med all förhoppning känd senare under det här året men när är svårt att säga. Håll utkik här på hemsidan för senaste nytt!

Det som kan vara bra att känna till om du skickade in tävlingsbidrag är att SVT har rätten att blocka alla inskickade låtar från att ges ut på publika plattformar, åtminstone fram till den 25:e november i år. Om din/a låt/ar har kommit med i tävlingen kommer du att behöva vänta en stund till med att kunna publicera medan låtar som inte kom med släpps då fria. Tänk dock på att publicerade låtar kan inte skickas in igen till ett annat års tävling utan så länge de hålls utanför publika plattformar kan du alltid pröva att skicka in ett annat år istället.

 

Programledarna

I slutet av september presenterades duon Farah Abadi och Jesper Rönndahl som programledare till Melodifestivalen 2023. Farah Abadi var med redan ifjol (2022) dock då som sidekick till Oscar Zia medan i år blir det en konstant duo på samma sätt som det var i Melodifestivalen 2015 (då Robin Paulsson och Sanna Nielsen var programledare). Då som nu är det två programledare från Skåne.

 

Turnéplan och biljettsläpp

Från och med den 1:a november klockan 10.00 genomförs ett ytterligare biljettsläpp till Melodifestivalen 2023 års samtliga genrep och direktsändningar*. Tanken den här gången är att Stockholm bara får besök av finalen medan övriga fem stopp görs på andra orter, på samma sätt som det var mellan 2002 och 2020 (innan coronapandemin). Turnéstäderna är dock samma som skulle ha fått besök av tävlingen ifjol och om du köpte biljetter till någon av deltävlingarna och/eller semifinalen så gäller dessa biljetter per automatik till 2023. Det gäller däremot inte finalen utan där behöver alla som vill gå igen köpa nya biljetter.

Premiären för Melodifestivalen 2023 planeras till Scandinavium i Göteborg den 4:e februari och därefter följer (i tur och ordning) SAAB Arena i Linköping den 11:e februari, Sparbanken Arena i Lidköping den 18:e februari och Malmö Arena i Malmö den 25:e februari. Själva semifinalprogrammet är planerat att äga rum i Hägglunds Arena i Örnsköldsvik den 4:e mars och finalen den 11:e mars i Friends Arena i Stockholm.

Biljetter kan köpas via Live Nation eller Ticketmaster. Det är rekommenderat att bara köpa via officiella återförsäljare och inte genom andrahandsmarknaden.

 

* Varje stopp Melodifestivalen gör innefattar två publika genrep och en direktsändning. Det första genrepet sker på fredagar klockan 20.00 (undantaget finalens kvällsgenrep som startar klockan 19.00) medan det andra genrepet genomförs på eftermiddagen timmarna innan själva direktsändningen. Om du vill se artisterna uppträda live men inte har biljett till någon av direktsändningarna är genrepen ändå ett utmärkt tillfälle. Då får du i alla fall uppleva framträdandena live-on-stage medan resultatet får du under direktsändningen.

 

 

Övriga nationella uttagningar

Hur ska övriga länder i det kommande Eurovision-startfältet välja artist och tävlingsbidrag? Vilka har gett besked och vilka har inte sagt något än? Vi har sammanfattat för varje land vad som hittills har bekräftats och för att göra det mer tydligt har vi valt att kategorisera länderna i hur långt de har kommit i sin process.

 

Artist- och/eller bidragsvalet är klart

Cypern valde nu i oktober ut sångaren Andrew Lambrou som sin representant i tävlingen. Valet har gjorts internt, något som TV-bolaget CyBC tidigare under hösten hade meddelat att de skulle göra. Till 2024 planeras det istället att anordna en publik uttagning men då det är lång tid kvar till dess väljer vi att fokusera på 2023 års val.


Israel presenterade i mitten av juli sångerskan Noa Kirel som sitt val till Eurovision 2023. Det skulle dock dröja en månad innan hon själv bekräftade sitt deltagande. Något mer om hur själva tävlingsbidraget ska utses är inte känt. Det är i alla fall första gången på länge som Israel inte använder sig av X Factor eller liknande talangprogram för att välja artist och låtar till Eurovision, med undantag för Eden Alene som fick behålla sin tävlingsplats till ESC 2021 (efter att hon valdes ut som representant för Israel till ESC 2020).

 

Planerar att hålla i en publik nationell uttagning (större eller mindre uttagning)

Albanien kommer att fortsätta med Festivali i Këngës (FiK) som ESC-uttagning, och nu i slutet av oktober fick vi också besked om vilka artister med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att delta i uttagningen samt att tittarna kommer att få rösta fram den artist med tillhörande bidrag som de vill se tävla för Albanien i Eurovision 2023. Tidigare har detta alltid varit ett juryarbete men nu frångås den rollen i alla fall för 2023 års FiK. Det ska dock tilläggas att juryröstningen kommer att användas i FiK men bara för att kora vinnaren av programmet vilket inte har något som helst att göra med ESC-artisten att göra (även om juryn och tittarna kan välja samma vinnare).


Belgien planerar att för första gången sedan 2016 anordna en publik uttagning för sitt artist- och bidragsval till Eurovision. Enligt medieuppgifter ska uttagningen bestå av sammanlagt sju tävlande vilka får framföra två låtar vardera. Exakt hur många program som kommer att produceras och om alla tävlande och/eller tävlingsbidrag når finalen är inte känt, däremot har den belgiska fansajten Songfestival.be fått bekräftat att sändningarna kommer att ske i januari, februari eller mars 2023.


Danmark fortsätter med Dansk MGP och den 28:e oktober avslutades också antagningen till programmet. TV-bolaget DR, som anordnar uttagningen, bekräftade tidigare i sensomras att staden Næstved kommer att stå värd för finalen den 11:e februari nästa år. Det är inte känt hur många bidrag som ska väljas ut till finalen.


Estlands Eesti Laul 2023 får ett lite annorlunda upplägg jämfört med 2022 års tävling. Detta bland annat sedan TV-bolaget ERR har valt att skrota kvartsfinalprogrammen vilket gör att alla bidrag börjar tävla i semifinalerna. Det leder i sin tur till att det blir hälften så många bidrag som väljs ut (från 40 till 20) och i likhet med Danmark blir det även final i Estland den 11:e februari. Veckorna innan hålls två semifinaler (den 12:e och 14:e januari) för att avgöra vilka 12 bidrag som ska få tävla i finalen. Namnen på de utvalda tävlingsbidragen kommer att presenteras i början av november.


Finland utser sin nästa Eurovision-representant i en UMK-final som är planerad till den 25:e februari i Åbo. I den finalen kommer sammanlagt sju bidrag att tävla, något som TV-bolaget Yle har bekräftat. I fjolårets uttagning var det tanken att anordna ett s.k. After Party efter sändningen men det fick p.g.a. coronapandemin ställas in. Till 2023 är det däremot tänkt att festen ska kunna hållas som planerat och om du vill se finalen live och gå på efterfesten kan du nu köpa biljetter till det via denna länk.


Frankrike har sedan i somras inte gått ut med mer uppgifter om sin kommande ESC-uttagning annat än att France Télévisions bekräftar fortsättningen med C’est vous qui décidez. Det ska dock tilläggas att ifjol var bolaget lika hemlighetsfulla och släppte information först i ett sent skede. Vi kan i alla fall konstatera att det är roligt att uttagningen fortsätter för ett tredje år på raken. Senast Frankrike hade tre publika finaler på raken var mellan åren 2005–2007.


Georgiens nationella TV-bolag GPB har valt att återinföra en talangtävling för att i alla fall välja sin nästa Eurovision-representant. Den här gången blir det en säsong av The Voice som avgör det valet (förra gången var det georgiska Idol). Exakt när säsongen ska sändas är ännu inte känt, och det är heller inte känt om uttagningen leder till att både artist- och bidragsvalet görs samtidigt eller om det sker separat.


Irland har valt att fortsätta med konceptet att hålla en nationell final där publik- och juryröster tillsammans avgör deras representantval. Fram till den 28:e oktober kunde man skicka in tävlingsbidrag och därefter utser TV-bolaget RTÉ ett antal tävlande till finalen som även nu har fått namnet Eurosong, även om den kommer att sändas som en del av den populära talkshowen Late Late Show någon gång under början av 2023 (exakt datum saknas).


Islands uttagning Söngvakeppnin fortsätter med upplägget om två semifinaler à tio tävlande som kommer att tävla om ett antal finalplatser där vinnaren koras. Sändningarna kommer att äga rum den 18:e och 25:e februari samt 4:e mars. Det är planerat för att finalen ska få någon känd gästartist, vilket alltid har varit fallet de senaste åren. För att utse tävlingsbidrag hölls en antagning tidigare i höstas där det rapporterades att det skickades in 128 bidrag, vilket var en minskning mot 2022.


Italien fortsätter i vanlig ordning med sin Festival di Sanremo som nästa år avgörs för 73:e året i ordningen! TV-bolaget Rai har officiellt meddelat att man även till nästa år tänker hämta sin Eurovision-representant från den uttagningen även om vinnaren har rätt att tacka nej till att åka till Eurovision. 2023 års uttagning är planerad att äga rum mellan den 7:e och 11:e februari med totalt 25 tävlingsbidrag varav tre av platserna går till jokrar från Giovani-finalen som avgörs den 16:e december. Programledare för Festival di Sanremo blir publikfavoriten Amadeus tillsammans med artisten Gianni Morandi.


Kroatien har fram till andra hälften av november en antagning öppen gällande tävlingsbidrag till deras uttagning Dora 2023. Enligt de regler som har släppts ser det ut som att TV-bolaget HRT eventuellt överväger att utöka Dora från tidigare 14 till 28 bidrag vilket i så fall innebär en större final eller att det hålls inför-program till finalen.


Lettlands antagning till uttagningen Supernova öppnade tidigare i höstas och förblir öppen till och med den 1:a december. Bidrag skickas in via detta onlineformulär. Däremot är det något oklart hur omfattande uttagningen blir den här gången. TV-bolaget LTV skriver själva i regelverket att de kommer att presentera startfältet i januari 2023 och man beräknar att en eller flera sändningar genomförs från och med februari månad.


Litauens nationella TV-bolag LRT bekräftade i oktober ytterligare en säsong med uttagningen Pabandom iš naujo! som nationell uttagning till Eurovision Song Contest. Enligt den information som LRT har släppt beräknas uttagningen den här gången bestå av maximalt fem program, men det är också beroende på hur många bidrag som tas ut i tävlan. En antagning för artister och tävlingsbidrag pågår till och med den 12:e december.


Malta kommer för första gången på många år att hålla i en mer omfattande uttagning. Till skillnad från Estland inför TV-bolaget TVM fyra kvartsfinaler och ökar därmed antalet tävlingsbidrag från 24 till 40. I dessa program, som sänds en gång i veckan i januari och början av februari, kommer publik- och tittarröstning att avgöra 24 semifinalister som sedan blir 16 finalister. Även i semifinalen och finalen avgörs resultaten med delad jury- och tittarröstning. Under andra halvan av oktober har en antagning pågått för intresserade artister och låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag.


Norge planerar för ännu en upplaga av Norsk MGP och även den här gången med uttagningsprogram inför finalen. Några nyheter har presenterats sedan antagning avslutades i september, däribland att det blir en ny programledaruppställning i form av duon Arianrhod ”Arian” Engebø och Stian ”Staysman” Thorbjørnesen samt att NRK planerar att skrota två sändningar så att det bara blir tre heats och en final. Däremot kommer det att bli lika många tävlande som ifjol (21 låtar) men det är oklart om alla behöver kvala eller om några ev. blir direktkvalificerade. Första programmet är datumsatt till 14:e januari.


Polens nationella TV-bolag TVP gick tidigare i höstas ut med information om att de har för avsikt att fortsätta med att anordna en nationell final till Eurovision Song Contest. Utifrån tävlingsreglerna kan man läsa att TVP har för avsikt att välja ut som mest tio (10) finalister bland de låtar som skickas in via den antagning som pågår (till och med den 15:e januari). Själva finalen är planerad till den 26:e februari och cirka en månad innan beräknas startfältet presenteras.


Portugal kommer än en gång att välja artist och bidrag till Eurovision via den nationella uttagningen Festival da Canção. Även den här gången kommer TV-bolaget RTP att ha ett startfält om 20 bidrag varav 16 skapas av låtskrivare som på förhand bjuds in av RTP medan resterande fyra platser går till bidrag som väljs ut från en allmän antagning. Denna antagning avslutades nu i oktober. Upplägget blir i övrigt två semifinaler och en final, men nu med en twist: varje semifinal får 6 finalister varav fem som röstas vidare med hjälp av jury- och tittarröstning och en som tittarna utser via en andra röstningsomgång.


Rumäniens nationella TV-bolag TVR godkände i slutet av oktober budgeten för landets ESC-deltagande, och i samband med det sade bolaget att planeringen för ESC-uttagningen hade påbörjats. Även 2023 blir Rumäniens val genom Selecția Națională och den här gången med 100 procent tittarröster som resultat. Ifjol (2022) fick TVR en hel del kritik efter att uttagningen i princip bara hade avgjorts med hjälp av juryröstning och den kritiken har man tagit till sig. Något mer kring hur själva upplägget blir i övrigt blev inte känt innan oktober slut.


San Marinos fortsättning på Una voce per San Marino har visat sig blivit en succé på förhand, inte minst då över 500 personer hittills har anmält sig för att delta. Nu kommer däremot inte alla att få vara med då det från och med nu under senhösten ska ske auditions där någon form av juryröstning ska avgöra vilka deltagare som ska få komma tillbaka till San Marino i vinter för att tävla i heats och sedan i finalen. Det är i alla fall sagt att fjolårets programledarduo (Senhit & Jonathan) återvänder i samma roll även i årets final. En nyhet för året är att alla tävlande behöver genomgå alla steg för att nå finalen.


Serbiens nationella TV-bolag RTS har för avsikt att fortsätta med uttagningen Pesma za Evroviziju som ESC-uttagning till 2023. Konceptet infördes till 2022 och kommer nu tillbaka igen. Mer än så vet vi faktiskt inte om 2023 års uttagning annat än att RTS har en antagning som pågår till 15:e november. Om du vill skicka in låtar ska du göra det via denna länk.


Spaniens nationella TV-bolag RTVE släppte i slutet av oktober listan gällande de 18 artister som kommer att tävla i den spanska ESC-uttagningen Benidorm Fest. Listan innehåller fyra tidigare spanska tävlande i tidigare ESC-uttagningar varav en av dessa har varit en tidigare spansk Eurovision-representant. Vilka tävlingsbidrag som ska framföras har däremot inte meddelats. Själva sändningarna är planerade att avgöras genom två semifinaler den 31:a januari och 2:a februari medan finalen hålls den 4:e februari.


Ukrainas nationella TV-bolag UA:PBC släppte även de sin lista med 36 artister som urvalsjuryn har valt ut i ett första skede inför finalen i Vidbir 2023. Exakt hur många av dessa som får tävla i finalen den 17:e december är inte känt. Finalen är sedan tidigare planerad att hållas i en tunnelbanestation i huvudstaden Kiev den 17:e december i år. Detta gör att Ukraina kan bli det första landet för 2023-säsongen att bli klar med både artist- och bidragsvalet, självklart så länge ingen annan hinner före!

 

Planerar för att välja internt

Schweiz kommer för femte året på raken att använda sig av metoden med att låta en publikpanel och en expertjury internt rösta fram Schweiz’ val till Eurovision Song Contest. Metoden har hittills inbringat finalavancemang varje år inklusive två topplaceringar! Inledningsvis anordnades en kortare antagningsperiod, som var igång under slutet av augusti och början av september vilket sedan följer ett gediget juryarbete. Exakt när vi får reda på vem som har blivit vald återstår att se…

 

Har ännu inte alls eller bara delvis uppgett hur artist- och bidragsvalet ska göras

Armeniens nationella TV-bolag AMPTV var ett av de sista länderna att bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2023 och de har därför inte hunnit presentera än hur de ska välja artist och tävlingsbidrag. Ifjol gjordes valet internt.


Australiens SBS var också sist ut att meddela sig angående tävlingsstatus och har vare sig bekräftat en fortsättning på uttagningen Australia decides eller internval. Enligt den överenskommelse som EBU gjorde med SBS under 2019 är Eurovision 2023 det sista året där Australien garanteras en plats i startfältet. Om överenskommelsen inte förnyas måste SBS från och med 2024 återgå till att begära årligt specialtillstånd från EBU för att få vara med och tävla.


Azerbajdzjans nationella TV-bolag İctimai Televiziya bekräftade i mitten av oktober till ESCToday.com Azerbajdzjans deltagande i Eurovision 2023. Det saknas däremot uppgifter om hur artist och bidrag ska utses.


Greklands nationella TV-bolag ERT är igång med någon slags process för att göra artist- och bidragsvalet men det är något oklart hur det ska gå till. I somras gick ERT ut med en kommuniké där de ville få in förslag på låtar från olika artister och den deadlinen passerades nu i början av oktober. Vad som händer därefter är oklart – vi avvaktar därför tills vidare.


Moldaviens nationella TV-bolag TRM meddelade bland de sista länderna sitt fortsatta ESC-deltagande och i och med att det var hyfsat nyligen det skedde har man inte hunnit meddela hur man ska utse artist och tävlingsbidrag till Liverpool.


Nederländernas AVROTROS hade under sommaren 2022 en öppen antagning för artister och låtskivare att skicka in tävlingsbidrag. När den avslutades den 31:a augusti tog en kommitté över för att lyssna igenom och bedöma det inskickade materialet. Om det sedan blir internval (för elfte gången i ordningen) eller någon annan slags uttagning återstår att se.


Sloveniens nationella TV-bolag RTVSLO i Slovenien gick i mitten av september ut med en uppdatering att man hade bekräftat sin fortsätta medverkan i Eurovision Song Contest. Däremot har de ännu inte talat om hur artist och bidrag ska väljas ut, utan det återkommer man till vid ett senare tillfälle under säsongen.


Storbritannien har som värdnation uppgiften att utse ett hemmaplansbidrag. Detta kommer att göras i samarbete med TaP Music, ett samarbete som inleddes 2022 som slutade med att Storbritannien fick sitt dittills bästa resultat på 20 år! Ifjol ledde valet till internval men det är oklart om det blir så även den här gången. Fortsättning följer!


Tjeckien var i likhet med några tidigare länders rapporteringar sist ut att bekräfta sitt deltagande i Liverpool. Det är därför inte helt känt hur det tjeckiska TV-bolaget ska välja artist och bidrag även om de har hintat om att låtskrivare ska göra sig redo.


Tysklands ARD och NDR har ännu inte sagt något gällande hur de ska utse landets artist- och bidragsval till Eurovision 2023. Vi får helt enkelt återkomma i frågan senare.


Österrikes nationella TV-bolag ORF har utöver att bekräftat sitt fortsatta ESC-deltagande inte nämnt något officiellt hur artist och tävlingsbidrag ska utses den här gången. Ifjol valdes allt genom internval, vilket har varit standard alla år sedan 2016 (och även många år före det med).

 

 

Junior Eurovision 2022

Den 11:e december är det dags för den 20:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest och nedan är det vi vet om tävlingen.

 

Armenien är värdnation

Förra årets JESC vanns av sångerskan Maléna som tävlade för Armenien och bara några dagar efter att Armeniens vunnit föregående års final stod det klart att Armenien och huvudstaden Jerevan får ta hand om tävlingen 2022. Däremot skulle det dröja ett par månader till innan värdstad och tävlingsdatum släpptes. Det är också bekräftat att det kommer att vara tre programledare i finalsändningen. Vilka dessa tre är är planerat att presenteras i november.

 

16 länder deltar

Enligt den deltagarlista som EBU skickade ut i slutet av september kommer 16 länder att tävla, varav en av dessa är Storbritannien som gör comeback (efter att senast ha tävlat 2005). Däremot har fyra länder som tävlade i 2021 års upplaga valt att inte delta den här gången. Sverige fortsätter att inte delta, vilket i år blir för åttonde året i följd. I Sverige är det bara SVT som kan delta i tävlingen i och med att TV4 sedan ett par år tillbaka inte längre har något EBU-medlemskap.

För närvarande pågår det uttagningar i tävlingsländerna och så snart som dessa är klara kommer vi att fokusera mer på låtarna.

 

Öppningsceremoni med delvis lottning

Nu i oktober meddelade arrangörerna att den s.k. öppningsceremoni som inleder JESC 2022 kommer att äga rum den 5:e december. Förutom att hälsa alla välkomna och låta deltagarna vara med och tända en julgran kommer man att genomföra en lottning som avgör vilket land som inleder och avslutar finalen samt vilken startposition som Armenien får. Därefter sätts övriga startnummerplaceringar av tävlingsproducenterna.

Senaste nytt är att det armeniska TV-bolaget AMPTV, som är värdbolag för tävlingen, har meddelat att öppningsceremonin kommer att äga rum den 5:e december där man kommer att lotta vilket land som ska inleda och avsluta finalen samt vilken startposition som Armenien (värdlandet) får. Därefter sätts resterande startpositioner av tävlingsproducenterna. En ytterligare detalj är att alla 16 artister kommer att tända en julgran tillsammans.

 

Gästartister

Fjolårets vinnare Maléna är inbjuden gästartist till finalen i form av senaste JESC-vinnare. I och med att JESC fyller 20 år i år har man valt att bjuda in alla tidigare vinnare till finalen, även om det är oklart vilka som eventuellt har tacka ja. Ett liknande uppträdande gjordes i den åttonde upplagan år 2010.

 

 

Övriga nyheter

Eurovision Choir planeras till nästa år

Sångtävlingen Eurovision Choir, där körer från olika länder deltar på ett liknande sätt som i Eurovision, planeras att göra comeback under 2023. Tävlingen har tidigare hållits 2017 och 2019 och var planerad att äga rum under 2021 men den upplagan ställdes in bland annat p.g.a. avsaknad av ett värdbolag och att flera länder inte ville delta. Nu håller lettisk TV på med att pitcha för att en ny upplaga ska bli av och vi kommer följa om så också blir fallet.

 

Biljettsläpp till Eurovision in Concert 2023

Den 14:e oktober släpptes biljetterna till nästa års Eurovision in Concert (EiC) som är ett av många s.k. Eurovision Pre Partyn. Själva festen hålls i arenan AFAS LIVE i Amsterdam den 15:e april nästa år, och om man vill vara på plats gällde det att fynda biljetter å det snaraste då allt såldes slut direkt.

 

Samarbetsavtal mellan BBC och UA:PBC påskrivet

I samband med att värdstadsvalet till Eurovision 2023 blev klart har har det ukrainska TV-bolaget UA:PBCs styrelsechef Mykola Chernotytskyi och det brittiska TV-bolaget BBC:s generaldirektör Tim Davie skrivit under ett slags samarbetsavtal mellan bägge TV-bolagen hur produktionen av tävlingen ska göras. Avtalet går bland annat ut på att BBC ska involvera ukrainska artister i det kreativa skapandet likväl att ukrainsk kultur ska användas i showen. Dessutom ska UA:PBC att arbeta med programledarvalet vilket i skrivande stund ej är officiellt presenterat än.

Att ett sådant här avtal skrivs har framförallt att göra med att Storbritannien producerar Eurovision 2023 på uppdrag av Ukraina, vilka vann 2022 års Eurovision Song Contest. Av säkerhetsskäl fick inte Ukraina ta hand om tävlingen i Ukraina den här gången och då klev Storbritannien in som nytt värdland.

 

BBC söker produktionsbolag för att producera ESC-vykort

Inför Eurovision 2023 har BBC nu gått ut med en anbudsförfrågan gällande produktionen av de så kallade vykort som ska visas inför varje lands scenframträdande i Liverpool Arena i maj. Ansökningsperioden pågår fram till den 3:e november och därefter bestäms vilket företag som ska få uppdraget.

Varje vykort visas inför respektive artists scenframträdande under cirka 40 sekunder. Genom åren har det producerats olika typer av vykort, alltifrån att artisten själv står i fokus till att värdnationen vill visa upp turistbilder på olika platser i värdlandet. Hur 2023 års vykort ska utformas kommer att bli känt senare under säsongen.

 

Sverige vann OGAE Second Chance Contest 2022

I oktober blev omröstningen i 2022 års upplaga av OGAE Second Chance Contest avgjord och en vinnare korades. Och det blev Sveriges representant Medina med ”In i dimman” som vann!

Se hela resultatet »

 

Pernilla Wahlgren tar över Allsång på Skansen

Redan inför den föregående säsongen av Allsång på Skansen, som ägde rum i somras, meddelade Allsångsledaren Sanna Nielsen att hon skulle sluta som programledare för programmet. Och nu ett par månader senare står det klart att artisten Pernilla Wahlgren tar över allsångsrollen från och med sommaren 2023. Detta meddelades av Sveriges Television under tisdagsmorgonen den 25:e oktober.

Pernilla Wahlgren är en mycket känd artist som har tävlat flera gånger i Melodifestivalen och synts till i många andra sammanhang, nu på senare år bland annat i den egna serien Wahlgrens värld men också med olika scenföreställningar.

 


 

Kommentera