Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

16 länder deltar i Junior Eurovision 2022

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


PANELEN INFORMERAR. Nu är det officiellt bekräftat att 16 länder kommer till start i årets Junior Eurovision Song Contest som avgörs i Armeniens huvudstad Jerevan den 11:e december.

Samtidigt som deltagarlistan har presenterats står det även klart att årets tema kommer att bli ’Spin the Magic’.

 

Vad har hänt?

Det var EBU som gick ut med den officiella listan under måndagseftermiddagen (26:e september), innan dess hade länder preliminärt anmält sitt deltagande. Bekräftelsen innebär i vart fall att jubileumsupplagan (då JESC fyller 20 år i år) får några länder färre jämfört med fjolårets upplaga. Förvisso gör Storbritannien comeback, efter att senast ha tävlat i JESC 2005, samtidigt som inte mindre än fyra länder (Azerbajdzjan, Bulgarien, Ryssland och Tyskland) har valt att hoppa av. I Rysslands fall handlar det t.ex. om att landet inte längre har några TV-bolag som är aktiva medlemmar i EBU och därför inte får/kan tävla i vare sig Eurovision eller Junior Eurovision.

Vi ska tillägga att resterande 15 länder som tävlade i JESC 2021 är kvar till JESC 2022, däribland Kazakstan som medverkar för femte gången i rad. Det blir däremot ingen comeback från Sverige den här gången heller utan tv-tittare i Sverige får följa årets upplaga via den officiella livestreamen online.

 

Vilka länder tävlar?

Nedan är en sammanställning av de länder som kommer till start i årets Junior Eurovision. De listas i alfabetisk ordning efter land:

 • Albanien
 • Armenien (värdland)
 • Frankrike
 • Georgien
 • Irland
 • Italien
 • Kazakstan
 • Malta
 • Nederländerna
 • Nordmakedonien
 • Polen
 • Portugal
 • Serbien
 • Spanien
 • Storbritannien
 • Ukraina

 

Vad händer härnäst?

För närvarande pågår uttagningar i tävlingsländerna där varje lands TV-bolag gör ett artist- och bidragsval. I skrivande stund har tre länder gjort både artist- och bidragsvalet klart och ytterligare fyra länder har valt ut sin artist. Exakt när alla länder behöver vara klara är inte känt, däremot går själva finalen av stapeln i Jevervan den 11:e december.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen