Sammanfattade Eurovision-nyheter, oktober 2023

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i oktober 2023.

 

Eurovision 2024

Arbetet med den kommande Eurovision-upplagan anno 2024 är i full gång och detta är vad vi hittills vet om produktionen.

 

Hur går det för värdlandet?

Direkt efter att Loreen hade vunnit årets Eurovision i Liverpool i maj med ”Tattoo” gick Sveriges Televisions verkställde direktör Hanna Stjärne ut och bekräftade att arbetet med att ta fram produktionen för 2024 års tävling hade börjat. Enligt uppgifter kommer man att försöka arrangera tävlingen på ett ekonomiskt hållbart sätt.

 

Malmö blir värdstad för tävlingen

Mitt i sommarledigheterna, eller den 7:e juli för att vara exakt, offentliggjorde SVT att det det blir Malmö som blir värdstad för Eurovision Song Contest 2024. Samtidigt stod det klart att de två inplanerade semifinalerna och finalen kommer att hållas den 7:e, 9:e och 11:e maj 2024.

Det blir den tredje gången som Malmö får stå värd för en Eurovision efter de två tidigare arrangemangen åren 1992 och 2013. Att Malmö på nytt fick förtroendet beror enligt EBU framförallt på stadens engagemang och innovationer i kombination med att staden har en närhet och bra infrastruktur. I en artikel som EBU själva har publicerat berättar programmets exekutiva producent Ebba Adielsson att de noggrant gick igenom alla fyra ansökningarna för att se hur de skulle hålla sina arrangemang. Malmö blev vald då staden uppfyllde alla de kriterier som krävs för att kunna producera Eurovision inklusive att det är en stad som är lätt att röra sig i.

Andra städer som sökte (men inte fick) uppdraget var Stockholm, Göteborg och Örnsköldsvik. Både Stockholm och Göteborg har arrangerat Eurovision förut, åren 1975, 2000 och 2016 (Stockholm) respektive 1985 (Göteborg). Hade Örnsköldsvik fått jobbet hade det således blivit premiär för Eurovision i en norrländsk stad!

Enligt uppgifter i tidningen Aftonbladet kommer Malmö stad att lägga 30 miljoner kronor på evenemanget.

 

Värdarenan

Tävlingen kommer att sändas från Malmö Arena, vilket den även gjorde när staden senast stod värd 2013. Arenan kan i dagsläget ta in mellan 12 000 och 15 000 personer, men exakt hur många platser man kan erbjuda ESC-publiken som vill vara där under genrepen och direktsändningarna avgörs först i ett senare skede då biljettsläppet (eller släppen) görs. Under augusti har vi inte fått någon mer information gällande detta utan det lär bli klart först senare i  höst eller i början av nästa år.

 

Annat kring produktionen

I juni och september presenterade SVT vilka personer som ingår i det så kallade Core team, alltså som är nyckelpersonerna i produktionen. Ebba Adielsson blir tävlingens exekutiva producent, Christel Tholse Willers blir chef för kommunikation, press, varumärke och events, Tobias Åberg blir teknisk produktionschef och Johan Bernhagen blir linjeproducent med ekonomiska frågor. Därtill har teamet utökats med Christer Björkman som tävlingsproducent (samma roll hade han vid Eurovision 2013 samt 2016 till 2019), Per Blankens, som även arbetar med TV4-produktionen Idol, blir producent, David Wessén blir produktionschef, Mats Lindgren blir jurist, Madeleine Sinding-Larsen blir mediechef och Linnea Lopez blir Executive Assistant.

 

Preliminär deltagarlista

Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 31:a oktober hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2024. Notera att länderna listas i bokstavsordning** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

 • – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
 • – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
 • – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

 • Albanien – Festivali i Këngës 62
 • Azerbajdzjan
 • Belgien – Mustii
 • Cypern – Silia Kapsis
 • Danmark – Dansk MGP 2024
 • Estland – Eesti Laul 2024
 • Finland – UMK 2024
 • Frankrike
 • Georgien
 • Grekland – Marina Satti
 • Irland
 • Island – Söngvakeppnin 2024
 • Israel – Rising Star 
 • Italien – Festival di Sanremo 
 • Kroatien – Dora 2024
 • Lettland – Supernova 2024
 • Litauen – Eurovizija.LT
 • Luxemburg – Nationell final
 • Malta – MESC 2024
 • Moldavien
 • Nederländerna – Internval 
 • Nordmakedonien (comeback preliminärt bekräftad via ett officiellt dokument)
 • Norge – Norsk MGP 2024
 • Polen
 • Portugal – Festival da Canção 2024
 • San Marino –Una voce per San Marino
 • Schweiz – Internval
 • Serbien – Pesma za Evroviziju ’24
 • Slovenien – Misija Malmö
 • Spanien – Benidorm Fest 2024
 • Storbritannien
 • Sverige – Melodifestivalen 2024
 • Tjeckien – ESCZ 2024
 • Tyskland – Das Deutsche Finale 2024
 • Ukraina – Vidbir 2024
 • Österrike – Internval 

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2023 eller början av 2024 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2024.

** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

 

Melodifestivalen 2024

Melodifestivalen 2024 blir Sveriges uttagning till Eurovision 2024, där vinnaren i uttagningen får tävla för Sverige på hemmaplan i Malmö i och med att det är Sverige som är värdnation för tävlingen. Uttagningen kommer att pågå genom fem deltävlingar, en semifinal och final som hålls mellan den 3:e februari och 9:e mars 2024. Biljettsläppet kommer att ske via Live Nation och Ticketmaster med start den 6:e november klockan 10.00 CET.

Det saknas fortfarande information om vem eller vilka som kommer att bli programledare.

 

Hur blir tävlingsupplägget 2024?

Enligt det besked SVT gav i somras kommer Melodifestivalen 2024 att utökas med en deltävling jämfört med hur det har varit sedan 2002. Dessutom får hela startfältet två bidrag mer (30 istället för 28 låtar) samtidigt som varje deltävling får ett tävlingsbidrag mindre (6 istället för 7 låtar). En annan förändring är att semifinalprogrammet förändras avsevärt bland annat då den avgörs direkt efter den femte och sista deltävlingen som en förlängd halvtimme.

Fortfarande är det tittarna som kommer att ha den hela makten i deltävlingarna och semifinalen. I varje deltävling får tittarna genom omröstning (hur många det blir per program är oklart) avgöra två bidrag som ska gå direkt till final och två bidrag de vill ge en ny chans till. När alla deltävlingar är avgjorda har finalen fått tio tävlingsbidrag samtidigt som de tio bidrag som röstats vidare som treor och fyror i deltävlingarna får tävla i semifinalen om ytterligare två finalplatser.

I finalen tävlar sedan 12 bidrag där tittarna nu får dela makten med internationella jurygrupper. Vinnaren i finalen representerar Sverige i Eurovision 2024 som denna gång avgörs på hemmaplan i Sverige. Det betyder att Melodifestivalvinnaren redan har en plats i ESC-finalen den 11:e maj istället för att som annars behöva försöka kvala till sig en sådan via semifinalerna.

 

Hur väljs startfältet ut?

Mellan den 25:e augusti och 15:e september 2023 fanns möjlighet att skicka in tävlingsbidrag. När antagningen hade avslutats hade SVT fått in 2 624 låtar, vilket är en minskning med 200 låtar mot antagningen året innan.

Bland de låtar som skickats in via antagningen utser en urvalsjury 15 bidrag som de anser ska få tävla i Melodifestivalen 2024. Därefter utser SVT:s Melodifestivalredaktion ytterligare 15 bidrag till startfältet, vilket både kan vara låtar som juryn haft kvar på sin reservlista efter slutomröstningen och/eller genom att skicka förfrågningar till olika låtskrivare och artister.

Även om det har börjat gå rykten om artister har SVT ännu inte meddelat någon startuppställning. Denna beräknas presenteras i slutet av det här året, alltså i november och/eller december. Exakta datum saknas dock.

 

 

Övriga nationella uttagningar

Hur ser planerna ut för länderna som har bekräftat deltagande? Några har precis som SVT börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år. Det här är vad vi vet just nu om dessa planer.

 

Har bekräftat artistbesked


Belgien: Den 30:e augusti meddelade det fransktalande TV-bolaget RTBF i Belgien, som till 2024 arrangerar Belgiens ESC-uttagning, att de internt har valt ut artisten Mustii som sin representant. Belgien blev därmed första landet ut för säsongen att meddela sitt artistval. Vid beskedet redogjordes det dock inte om även tävlingsbidraget kommer att utses internt. Senast som RTBF anordnade en nationell publik uttagning var inför 2011 om man inte räknar in den bidragsfinal man höll 2013.

 

Cypern: Trots att det tidigt såg ut som att det fanns planer på att hålla en nationell uttagning för att utse åtminstone sitt artistval har Cypern än en gång valt artist internt. Valet föll på den 16-åriga sångerskan Silia Kapsis som är född och uppvuxen i Sydney i Australien med grekcypriotiska rötter. Det blir andra året i rad som Cypern väljer att skicka en artist från Australien men med rötter i landet. Det är i skrivande stund inte känt om även tävlingsbidraget utses internt eller om det blir en nationell final av detta, även om bolaget har via Instagram bekräftat att en av låtskrivarna till tävlingsbidraget kommer att vara Dimitris Kontopoulos.

 

Grekland: Fansajten Eurovisionfun.com kunde i mitten av september bekräfta att Greklands nationella TV-bolag ERT kommer att delta i Eurovision 2024, och i oktober stod det klart att artisten Marina Satti har valts ut som landets ESC-representant. Hur hennes tävlingsbidrag ska utses är däremot inte känt mer än att det under hösten pågår en nationell antagning där intresserade låtskrivare ges möjlighet att skicka in sina förslag på tävlingsbidrag.

 

Planerar någon slags publik uttagning


Albanien: I oktober bekräftades det äntligen att Albanien kommer att fortsätta med uttagningen Festivali i Këngës som ESC-uttagning. Från den antagning som har hållits inkom 80 bidrag där en jury sedan valde ut 31 bidrag till startfältet. Det har ännu inte kommunicerats ut några officiella tävlingsdatum ej heller det exakta upplägget för årets uttagning.

 

Danmark: Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024 och det talades tidigt om en fortsättning på Dansk Melodi Grand Prix. I slutet av augusti blev det också verklighet då DR öppnade en nationell antagning för intresserade låtskrivare och artister. Fram till slutet av oktober kunde vem som helst skicka in tävlingsbidrag, dock med krav att man antingen innhar danskt medborgarskap och/eller har ”starka band till Danmark”. Sedan tidigare har det varit känt att Dansk MGP ska utgöras av en final med åtta bidrag som är planerad att avgöras den 17:e februari i DR Koncerthuset i Köpenhamn.

 

Estland: TV-bolaget ERR gick tidigare i juli ut med information om att landets ESC-uttagning kommer att genomgå förändringar i format och produktionsteam till nästa säsong. I september, i samband med att antagningen öppnade, stod det klart att det blir en tydlig formatändring, där 20 bidrag väljs ut varav 15 behöver genomgå en kvalsändning där fem röstas vidare till final medan resterande fem bidrag direktkvalificeras till finalen. Fram till slutet av oktober kunde man skicka in bidrag och när antagningen avslutas hade sammanlagt 215 låtar skickats in varav 88 framförs på estniska och 127 på andra språk. En urvalsjury ska nu utse de 20 tävlingsbidragen, vilka är planerade att presenteras i november medan studioversionerna släpps i december. Semifinalen hålls den 20:e januari och finalen den 17:e februari.

 

Finland: Dagen efter Eurovision-finalen i maj gick TV-bolaget Yle ut med information om att de dels tänker tävla i Eurovision 2024, dels att uttagningen UMK fortsätter som uttagningsmetod. Under fyra dagar i augusti pågick en antagning som inbringade hela 419 bidrag vilket är en ökning med 56 bidrag jämfört med föregående år. Den 10:e januari nästa år förväntas Yle presentera startfältets sju finalister medan det är sagt att finalen i UMK 2024 kommer att äga rum en månad senare, dvs. den 10:e februari nästa år.

 

Island: De senaste åren har isländska TV-bolaget RÚV som oftast meddelat Islands fortsatta ESC-deltagande till hösten, men den här gången valde RÚV att öppna antagningen till nästa års uttagning Söngvakeppnin redan under sommaren. Antagningen avslutades nu i oktober där sammanlagt 118 tävlingsbidrag skickades in. Från den kommer en urvalsjury att välja ut tio bidrag som ska få tävla genom två semifinaler den 17:e och 24:e februari från vilka fyra eller fem bidrag tar sig vidare till finalen den 2:a mars (den femte finalisten kan bli ett jurywildcard bland de utröstade låtarna). Det är sagt att startfältet ska meddelas den 27:e januari.

 

Israel: I juni gick det israeliska TV-bolaget KAN ut och bekräftade att Israel kommer till start till Eurovision 2024 samt att den nationella uttagningen Rising Star (eller HaKokhav HaBa som den också heter) återkommer som Eurovision-uttagning efter fjolårets internval. Enligt tidigare uppgifter är det duon Assi Azar och Rotem Sela som blir uttagningens programledare och juryn kommer att utgöras av Aden Hasson, Shiri Maimon, Itay Levy, Assaf Amdorsky, Ran Dankar och Keren Pels. På grund av den situation landet just nu befinner sig i pausades inspelningarna tillfälligt men de har enligt uppgifter återupptagits och sändningarna planeras starta från och med den 31 oktober.

 

Italien: TV-bolaget Rai i Italien har meddelat att 2024 års Festival di Sanremo kommer att äga rum mellan den 6:e och 10:e februari. Upplägget blir snarlikt tidigare år med att ett startfält med sammanlagt 26 bidrag varav 23 som väljs in som kända artister (Campioni) medan de tre resterande väljs in som jokrar genom finalen i nykomlingstävlingen Sanremo Giovani. Upplägget är annars att artisterna medverkar i fem kvällar i rad med att framföra sina tävlingsbidrag eller att framföra andra låtar med/utan gästframträdande artister. Vinnaren erbjuds att tävla för Italien i ESC 2024 men om denne inte vill får Rai själva utse en representant.

 

Kroatien: Det kroatiska TV-bolaget HRT bekräftade i september att de avser att tävla även i nästa års Eurovision. Enligt uppgifter kommer artist och tävlingsbidrag att utses genom uttagningen Dora, vars antagning pågår till och med den 30 november. I regelverket för Dora framgår det att den urvalsjury som ska välja ut startfältet kommer att kunna välja som mest 28 låtar och fyra reserver, men det framgår inte än hur många sändningar som avses produceras. De senaste Dora-upplagorna har bara innehållit finalkvällar.

 

Lettland: Det lettiska TV-bolaget LTV bekräftade i september Lettlands deltagande i Eurovision 2024 samt att artist- och bidragsvalet ska göras genom uttagningen Supernova. Den uttagningen har använts alla år sedan 2015, med undantag för 2021 då den vinnande artisten från 2020, Samanta Tina, fick kvarstå som landets val ett år till och hennes låt utsågs också internt. Enligt ett regelverk som tidigare var publicerat är planen att välja ut startfältet från en nationell antagning men exakt hur många låtar som ska väljas ut är inte känt.

 

Litauen: I somras meddelade det nationella litauiska TV-bolaget LRT till fansajten ESCToday.com att Litauen avser att delta i Eurovision 2024 och först nu till hösten öppnade den officiella antagningen som är tänkt att leverera bidrag till en publikuttagning. Nytt för nästa års uttagning är att den byter namn från Pabandom iš naujo! till Eurovizija.LT. Andra förändringar som görs är att den röstande juryn inte längre kommer att kommentera bidragen samtidigt som det är juryns ranking som avgör placeringarna om två eller fler bidrag hamnar på samma totalpoäng. En ytterligare förändring blir att finalen får två röstningsomgångar där det är publiken som ensamt utser vinnaren i den avgörande omgången.

 

Luxemburg: Strax innan ESC-finalen i Liverpool i maj bekräftade Eurovision.tv att Luxemburg gör comeback till Eurovision 2024 efter att inte ha deltagit under de senaste 30 årens upplagor. Under sommaren öppnade TV-bolaget RTL en antagning för intresserade artister och låtskrivare som var öppen till den 1:a oktober, som fick in över 400 förslag. De har även hållit i en audition för artister som ansökte utan ett tävlingsbidrag. Tanken är senare att sätta ihop ett finalstartfält och sända en final den 27:e januari 2024 för att rösta fram en ESC-representant med tillhörande tävlingsbidrag.

 

Malta: I början av sommaren anordnade TV-bolaget PBS på Malta ett s.k. låtskrivarcamp under fyra dagar där ett antal låtskrivare och artister bjöds in för att skapa musik ihop med tonalitet för uttagningen MESC 2024. Under augusti öppnade PBS sedan en antagning för intresserade låtskrivare och artister som sedan stängdes den 20:e september från vilken 36 bidrag med lika många artister utsågs till startfältet. Som tidigare känt bjuder Malta på några nya regler i år, däribland att några heats, som sänds nu under hösten 2023, avgör finalstartfältet samt att alla finalframträdanden ska vara förinspelade – både i musikvideoform och som live-on-tape-inspelning. Även finalen får delad jury- och tittarröstning som resultat.

 

Norge: Cirka en månad efter Eurovision 2023 avgjordes i Liverpool öppnade NRK antagningen till nästa års Norsk Melodi Grand Prix. Den här gången har man med sig en regelförändring gällande när bidrag tidigast får ha varit publicerade som går ut på att bidrag som ska tävla får ha släppts officiellt efter den 1:a september 2023. Detta istället för att låtarna inte får släppas officiellt före ett visst datum NRK har avgjort. Tidigaste datumet nu är EBU:s datum som gäller för alla tävlingsländer. Under hösten har MGP-chefen Stig Karlsen också meddelat till fansjten ESC Norge att upplägget med tre kvalprogram och en final kvarstår, där de fyra sändningarna kommer att äga rum den 13:e, 20:e och 27:e januari samt 3:e februari. Det innebär att Norge blir klara med sitt ESC-val samtidigt som Sverige påbörjar sin process.

 

Portugal: För första gången sedan 1992 kommer Portugal att delta i Eurovision Song Contest när Sverige arrangerar tävlingen. Landet har nämligen uteblivit från tävlingen både 2000, 2013 och 2016, tre år då ESC hölls i Sverige. Till 2024 fortsätter i alla fall RTP med att välja artist och bidrag via uttagningen Festival da Canção som är planerad att ha 20 låtar varav 14 av dessa som skapas av inbjudna låtskrivare medan resterande 6 platser kommer att väljas ut från en nationell antagning. I den senare var det stort intresse då hela 809 låtar skickades in! När startfältet är helt klart är tanken att låtarna ska fördelas ut på två semifinaler om tio bidrag per program där 6 låtar i varje sändning tar sig vidare till finalen innan vinnaren slutligen röstas fram. Modellen avgörs med hjälp av tittar- och juryröstning.

 

San Marino: I augusti bekräftade det sanmarinska TV-bolaget SMRTV San Marinos fortsatta deltagande i Eurovision Song Contest. Förutom det står det även klart att landet för tredje året i följd kommer att använda sig av uttagningen Una voce per San Marino som nationell uttagning att välja artist och tävlingsbidrag. I oktober släpptes mer information om denna uttagning, bland annat att man återigen öppnar för vem som helst i världen att ansöka och de som gör bäst ifrån sig får delta vid auditions och kvalprogram för att nå finalen. Halva finalstartfältet kommer att utgöras av artister som gått vidare den vägen medan den andra halvan utgörs av artister som SMRTV och produktionen bjudit in som direktkvalificerade bidrag (på samma sätt som det var i den första upplagan av Una voce per San Marino som producerades inför Eurovision 2022).

 

Serbien: För tredje året i rad planerar Serbiens nationella TV-bolag RTS att välja ut artist och tävlingsbidrag till Eurovision via formatet Pesma za Evroviziju. Detta blev känt i början av augusti, och nu i oktober förlängdes också antagningen ett par veckor in i november. Exakt hur många bidrag som kommer att väljas ut har däremot inte fastställts i det regelverk som presenterats, ej heller om formatet med två semifinaler och en final fortsatt är aktuellt för uttagningen. Däremot är planen att resultatet kommer att avgöras av både tittarröster och juryröster.

 

Slovenien: Efter förra årets (2023 års, reds.anm) internval återgår Slovenien till publik uttagning, men inte med tidigare konceptet EMA utan den här gången heter den Misija Malmö. En antagning pågår under hösten tillsammans med en skivbolagsgranskning som sedan leder fram till en final med antingen två, tre eller fyra finalister. Det är sagt att finalisterna ska presenteras i mitten av december medan finalen är planerad preliminärt till januari 2024.

 

Spanien: Direkt efter att Eurovision 2023 hade avgjorts öppnade spanska TV-bolaget RTVE ansökningsperioden för att skicka in bidrag till Benidorm Fest 2024 och när den stängde i början av oktober hade hela 825 bidrag skickats in. I somras släppte RTVE besked om att formatupplägget inte skulle få några direkta nyheter, vilket innebär att det blir först två semifinaler där en kombination av av spansk-internationell jury, demoskopundersökning och tittarröstning avgör finalisterna. Sändningarna är planerade till den 30:e januari samt den 1:a och 3:e februari 2024.

 

Tjeckien: I sista minuten har det tjeckiska TV-bolaget Česká Televize (ČT) bekräftat att Tjeckien än en gång ska medverka i Eurovision Song Contest. Samtidigt öppnades också en antagning då TV-bolaget återigen avser att använda sig av en publik uttagning för själva artist- och bidragsvalet.

 

Tyskland: Landet kom sist för andra året i följd men tar nya tag till 2024 och tänker därför vara med och tävla igen. Artist och bidrag kommer att väljas ut genom en nationell final och utifrån presenterad information är det känt att finalen kommer att gå av stapeln i Berlin i Tyskland fredagen den 16:e februari 2024. Finalen har till skillnad från tidigare år fått ett nytt namn som är Eurovision Song Contest – Das Deutsche Finale 2024. Exakt hur många bidrag som ska tävla är inte känt, däremot har en antagning pågått som avslutades i oktober vilken fick in 693 förslag.

 

Ukraina: Det nationella TV-bolag UA:PBC i Ukraina bekräftade under sommaren att de ska fortsätta delta i Eurovision Song Contest. Således kommer Ukraina även till start i Malmö nästa år, och precis som ifjol kommer TV-bolaget att anordna finalen Vidbir som nationell Eurovision-uttagning. Fram till den 22:a oktober kunde intresserade artister och låtskrivare skicka in tävlingsbidrag, vilken fick in 389 bidrag. Därefter är det sagt att en topp 20-lista ska utses där maximalt tio finalister ska tas fram, även om publiken ges möjlighet att rösta fram ett wildcard. Finalen är planerad till februari 2024 där lika delar jury- och tittarröstning kommer att kora vinnaren som får representera Ukraina i Eurovision 2024.

 

Planerar att välja internt


Nederländerna: TV-bolaget AVRTROS gick ut i maj (strax efter ESC 2023 var avgjord) med uppgifter om att de kommer att vara med i Eurovision 2024 men det dröjde till högsommaren innan de gick ut med en inbjudan till intresserade låtskrivare och artister att skicka in förslag på tävlingsbidrag. Den här gången är modellen att först välja ut ett tävlingsbidrag innan kommittén, under ledning av den nya delegationschefen Twan van de Nieuwenhuijzen, utser en artist. Antagningen avslutades den 30:e september och över 600 bidrag skickades in.

 

Schweiz: Sedan 2019 har Schweiz alltid valt ut artist och bidrag internt genom en omröstning mellan en publikpanel och expertjury och varje gång har landet kvalat vidare till ESC-final. Om det blir så även till 2024 låter vi vara osagt, däremot kommer modellen med internvalet att kvarstå även till 2024. I likhet med Finland höll Schweiz sin antagning öppen under en kortare tid i augusti och därmed pågår arbetet med att börja välja ut sin representant. Om du vill läsa mer har vi samlat all information vi vet i denna artikel.

 

Österrike: TV-bolaget ORF har meddelat att Österrike tänker delta i Eurovision 2024 och att artist och bidrag utses internt. Att välja internt är inget nytt för Österrikes del och denna gång är det enligt uppgifter sagt att ORF har målsättningen att meddela sitt artistval före årsskiftet. I oktober kom en uppdatering gällande att arbetet med att hitta artist och tävlingsbidrag pågår för fullt, bland annat via en antagning dit artister och låtskrivare fick chansen att ansöka sig till. Ett team med bland andra producenten Eberhard Forcher går igenom allt inskickat material för att välja ut några artister som ska få göra en slags audition med sitt tävlingsbidrag. Utifrån den väljs sedan landets representant ut.

 

Oklart med uttagningsform som gäller


Azerbajdzjan: Det nationella TV-bolaget İTV bekräftade under juli i ett inlägg på Facebook att Azerbajdzjan ska delta i Eurovision 2024 och att de söker tävlingsbidrag. Vem som helst får skicka in låtar, men det framgår ej om processen därefter sker internt eller om det blir någon publik uttagning. Antagningen var öppen till den 30:e september och den fick in 214 låtar varav 88 sägs vara är gjorda av låtskrivare från landet medan resterande 126 kommer från låtskrivare från andra länder. Sedan dess har vi fått veta att 16 artister har bjudits in till en audition varav en av dessa artister är sångerskan Aisel som representerade Azerbajdzjan i Eurovision 2018.

 

Frankrike: TV-bolaget France Télévisions bekräftade i början av juni att man avser att tävla i Eurovision 2024. Däremot framgick inte det beskedet hur artist och bidrag ska väljas ut. Ifjol (2023) gjordes processen internt efter två år i rad med nationella finaler.

 

Georgien: TV-bolaget GPB i Georgien har till fansajten ESCToday.com bekräftat deltagande men inte sagt något än hur artist och bidrag ska väljas ut. Ifjol gjordes artistvalet genom en talangtävling medan bidraget valdes ut internt.

 

Irland: Även irländska RTÉ gick ut tidigt under sommaren med att man vill delta i Eurovision 2024 och öppnade antagningen till det som just nu verkar vara planer på en ny nationell final. Hur omfattande den blir är dock oklart mer än att RTÉ ska överväga olika alternativ till tävlingsbidrag. En antagning som tidigare var satt med deadline 29:e september avslutades först nu i oktober. Det är oklart hur många låtar som skickades in men om du vill veta mer om Irlands planer kan du lyssna på denna intervju som podden Éirevision har gjort med den irländska delegationschefen Michael Kealy.

 

Moldavien: TV-bolaget TRM i Moldavien bekräftade i mitten av juni till sajten ESCplus att de vill delta i Eurovision 2024. Vanligtvis brukar landet vara ett av de sista länderna som meddelar sitt fortsatta deltagande (så har varit fallet flera gånger tidigare) men denna gång går de ut med sin bekräftelse under tidiga sommaren. Hur artist och bidrag ska utses är däremot fortfarande inte känt.

 

Polen: Polska TV-bolaget TVP uppgav i september till fansajten ESCToday.com att Polen ska delta i Eurovision i Malmö nästa år. Däremot saknas uppgifter om hur artist och bidrag ska utses.

 

Storbritannien: Brittiska BBC har enligt uppgifter sedan i somras påbörjat arbetet med att välja ut artist och bidrag, även om BBC inte har bekräftat om valet görs internt eller med hjälp av publikens hjälp. Oavsett hur de än gör stod det i slutet av sommaren klart att det avtal de haft med skivbolaget TaP Music inte kommer att förlängas så de kommer att behöva söka sig till andra skivbolag för att få tips på artister.

 

Övriga preliminära besked


Nordmakedonien: Enligt preliminära besked som har släppts i ett officiellt dokument via TV-bolaget MRT framgår det att Nordmakedonien vill delta i Eurovision 2024 och att man till skillnad från förra året har avsatt pengar till ändamålet. Ifjol deltog landet inte alls, men de sände tävlingen från Liverpool. Beskedet är fortfarande preliminärt och vi får se om det preliminära kan bli mer bekräftat när deltagarlistan släpps. Vi har med Nordmakedonien på vår lista även om det – tills andra besked ges – är med reservation för eventuella förändringar.

 

Rumänien & Australien: Ännu är inte den officiella deltagarlistan till Eurovision Song Contest 2024 officiellt presenterad och därför pågår spekulationer kring vilka länder som ska delta och vilka som kanske hoppar av sin medverkan. I två fall har det i september kommit vissa besked om att diskussioner pågår, i det här fallet handlar det om Rumänien och Australien där fansajten ESCToday.com har varit i kontakt med såväl TVR i Rumänien som SBS i Australien för att få en inblick i hur arbetena går. Noteras bör att beskeden lämnades i september månad och har inte förändrats sedan dess. Det har dock kommit en uppdatering gällande Australien angående att SBS är fortfarande i samtal med EBU men oavsett om Australien ska tävla eller ej kommer de att sända tävlingen ändå.

I Rumäniens fall verkar det än så länge som att det än så länge inte finns något besked att lämna i och med att ett beslut inte är fattat medan i Australiens fall säger SBS att de för en dialog med EBU om de ska få tillstånd att tävla igen. För Australiens del gäller från och med 2024 att de återigen måste inhämta externt tillstånd av EBU i och med att SBS inte är fullvärdig EBU-medlem. Mellan åren 2019 och 2023 slapp dock SBS göra det då EBU tillät Australien att tävla alla dessa år men nu har det kontraktet gått ut, eller i alla fall har det inte kommit några besked om det har förlängts.

 

 

Övriga nyheter

Charlotte Perrelli är en av värdarna till Eurovision in Concert 2024

Den 13 april 2024 är det dags för nästa upplaga av den populära ESC-festen Eurovision in Concert (EiC). Den här gången kommer upplagan att gästas av den tidigare Eurovision-vinnaren Charlotte Perrelli som blir en av värdarna tillsammans med den nederländska personligheten Cornald Maas.

Sedan tidigare är det känt att evenemanget återigen tar plats i arenan AFAS Live i Amsterdam där de gästande artisterna förväntas vara flera som ska tävla i Eurovision 2024. I och med att vi i skrivande stund inte vet exakt alla artister som ska uppträda får vi återkomma till vilka artister som bjuds in.

 

Nordic Eurovision Party hålls inför Eurovision 2024

På tal om Eurovision Pre Partys kommer det att hållas ett nytt så kallat Eurovision Pre Party som får namnet Nordic Eurovision Party inför Eurovision 2024. Första upplagan är planerad att äga rum på Berns i Stockholm den 14:e april, tanken därefter är att festen ska turnera runt i de nordiska länderna. Som vanligt vid dessa tillställningar kommer olika Eurovision-aktuella artister bjudas in, men vilka det blir avslöjas under uttagningssäsongen. Det finns i alla fall redan nu möjligheter att köpa biljetter vilket görs via denna länk.

 

Sverige vann OGAE Second Chance Contest 2023

Nu i oktober avgjordes årets upplaga av OGAE Second Chance Contest, där de OGAE-anslutna klubbarna röstade fram det bästa alternativa bidraget av de som tävlade i föregående säsongs uttagningar men inte tog sig hela vägen till Eurovision 2023 i Liverpool. Omröstningen slutade med svensk vinst, vilket var den 18:e i ordningen!

 

Loreen har släppt en ny singel

I mitten av oktober hade det gått fem månader sedan Loreen tog hem Eurovision-segern i Liverpool. Nu under hösten har hon släppt en ny låt som heter ”Is It True” som finns att lyssna på en mängd olika plattformar.

 

Folkkära Lasse Berghagen har avlidit

Artisten och programledaren Lasse Berghagen har avlidit vid en ålder av 78 år.

Lasse Berghagen är mest känd som underhållaren som blev oerhört folkkär för sin musik och sina framträdanden och många låtar. Han var känd allsångsledare på Skansen i nästan tio år och medverkade även i otal andra musiksammanhang som exempelvis Melodifestivalen där han deltog tre år i rad: 1973 med ”Ding-dong”, 1974 med ”Min kärlekssång till dig” och 1975 med ”Jennie, Jennie” som också blev vinnarmelodi. I Eurovision, som det året ägde rum i Sverige, blev han åttonde bästa av 19 länder.

 


 

Kommentera