Programledartrio i Junior Eurovision 2020

Foto & copyright: TVP
Bilden är hämtad från junioreurovision.tv som ägs av EBU.

JUNIOR EUROVISION 2020. På en presskonferens den 7:e oktober meddelade polska TV-bolaget TVP de tre personerna som kommer att vara programledare för årets Junior Eurovision. För första gången på fyra år är det bara vuxenprogramledare i sändningen.

De tre som presenterades är Ida Nowakowska-Herndon, Rafał Brzozowski och Małgorzata Tomaszewska som tillsammans utgör kärnan i utsändningen den 29:e november. Programledarna kommer nämligen inte träffa en enda av de tävlande ländernas artister eftersom EBU har beslutat att låta samtliga sjunga från tv-studios i respektive hemland. Däremot kommer huvudsändningen att göras från en tv-studio i polska huvudstaden Warszawa där programledarna och eventuella mellanakter kommer att befinna sig.

 

Kort fakta om programledarna

Ida Nowakowska-Herndon

Ida är en av programledarna som återkommer från sitt uppdrag i fjolårets tävling. Förutom att programleda Junior Eurovison har Ida framträtt i såväl filmer som på scenen, framförallt i USA där hon både pluggat och arbetat med scenkonsten. Hon har även suttit i juryn i programmet The World’s Best och är också en av programledarna för en polsk morgon-tv-show.

 

Rafał Brzozowski

Rafał är en polsk sångare och tv-programledare som bland annat tävlat i flera polska talangtävlingar, däribland i den polska Eurovision-uttagningen 2017 med låten ”Sky Over Europe” som var bara tre poäng från att få åka till Kiev! Han har även programlett den polska Junior Eurovision-uttagningen 2017 och 2019 röstade han som en av jurymedlemmarna i den polska Eurovision-juryn. Några poäng till John Lundvik blev det inte från Rafał…

 

Małgorzata Tomaszewska

Małgorzata utbildade sig först till psykolog men ångrade sig helt och inledde en TV-karriär istället. Bland annat leder hon samma morgonprogram som Ida och är även programledare för polska The Voice. Tidigare har hon också tävlat i polska versionen av Dancing with the Stars.

 

Fakta: Vad vi vet om årets upplaga


2020 års Junior Eurovision Song Contest kommer att gå till historien som den första som anordnas av samma värdland två år på raken, i det här fallet sedan Polen vann både 2018 och 2019. Däremot har landets nationella TV-bolag TVP inte fått uppdraget tack vare sina segrar utan det har skett efter tillfrågan. När det gäller årets upplaga var det först i början av mars som EBU bekräftade att Polen åter hade fått värdskapet och sedan dröjde det till mitten av maj innan det stod klart att finalen ska hållas i Warszawa söndagen den 29:e november. Temat för tävlingen blir #MoveTheWorld.

De länder som deltar är Armenien, Frankrike, Georgien, Kazakstan, Malta, Nederländerna, Polen, Ryssland, Serbien, Spanien, Tyskland, Ukraina och Vitryssland. På listan återfinns länder som deltog det senaste året (2019) samt Tyskland som debuterar i sammanhanget. Inga tidigare deltagarländer gör comeback 2020.

 

Länder som inte kommer till start 2020

Sju länder som deltog 2019 har valt att avstå tävlingen 2020, och i en del av dessa fall handlar det om coronapandemin som gör det mer eller mindre omöjligt att resa på ett vanligt sätt just nu. De länder från fjolårets upplaga som inte kommer till start är Albanien, Australien*, Irland, Italien, Nordmakedonien, Portugal och Wales. I vanlig ordning kommer inte heller Sverige till start, men om det beror på pandemin eller andra programprioriteringar låter vi vara osagt.

* Ett av de skälen som mer eller mindre omöjliggör att Australien kan delta beror på att invånare och/eller permanentbosatta i Australien för närvarande är förbjudna att lämna landet om man inte har väldigt goda skäl att göra det. I skrivande stund är det sagt att förbudet kommer att finnas kvar åtminstone till slutet av 2020 och det är nog inte omöjligt att förbudet förlängs om de australiensiska myndigheterna anser det nödvändigt. Om detta i sin tur innebär att Australien inte kommer kunna delta i Eurovision 2021 är för tidigt att spekulera om men samtidigt något vi får anledning att återkomma till senare.

 

Tävlingen får “hemifrån-upplägg”

En stor skillnad från tidigare års Junior Eurovision-tävlingar är att årets upplaga inte kommer att ha några tävlande på plats i värdlandet. Sändningen utgår från Warszawa men alla uppträdanden görs på länk/är förinspelade* från tv-studios i respektive tävlingsland. På det sättet undviks alla möjligheter att resa från olika länder till Polen, allt för att undvika att skapa mer eventuell smittspridning av coronaviruset både mellan artister, delegationer och produktionspersonal.

För att göra alla uppträdanden så rättvisa som möjligt har EBU har ställt som krav att alla deltagarländer ska, i den mån det går, ha liknande scenerier och teknik.

* Enligt den tyska fansajten Eurovision.de kommer alla framträdanden att spelas in i förväg istället för att direktsändas. Det här är något som EBU inte bekräftat.

 


 

Kommentera